Overheid+breidt+lijst+uit%3A+ook+toeleveranciers+van+evenementen+recht+op+4000%2C%2D+euro
Nieuws

Overheid breidt lijst uit: ook toeleveranciers van evenementen recht op 4000,- euro

EVENTBRANCHE CORONA - Door grote druk van brancheorganisaties en ook vakmedia als EventBranche.nl en zeker ook door alle persoonlijke geluiden van eventtoeleveranciers, heeft de overheid op 7 april de regeling met een tegemoetkoming van 4000,- euro uitgebreid. 'Toeleveranciers van eet-en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen zijn toegevoegd.'

De afgelopen weken heeft EventBranche.nl diverse keren contact gehad met Tweede Kamer-lid Thierry Aartsen, die zich als snel opwierp als het klankbord zeker ook voor bedrijven uit de eventbranche. Het geluid vanuit ons, namens de branche was helder: denken in SBI-codes van de KvK is niet de juiste aanpak. Ten eerste zijn er bedrijven in onze sector die geen goed sluitende SBI-code hebben, ten tweede moet in onze branche in de ketengedacht worden en niet in losse SBI-codes. Ook al bleek in de ochtend va 8 april dat een KvK-code van een eventdecorateur nog altijd niet op groen licht stond (het kan dat deze nog niets is aangevuld), maar zelfs dan is er afgesproken dat ook individuele gevallen goed zullen worden bekeken en met een speciaal formulier bij de overheid kunnen worden neergelegd. Let op: Toegevoegde ondernemers kunnen vanaf 15 april 2020 gebruik maken van de verruimde TOGS.

Thierry Aartsen (VVD) legt het volledig uit:

Afgelopen week kwamen er veel berichten van ondernemers die tussen wal en schip vielen 😒: die net niet in aanmerking kwamen voor bepaalde regelingen omdat bijvoorbeeld hun SBI-code niet op de lijst stond. Er is hard gewerkt en daarom zijn dit de nieuwe maatregelen die in gaan vanaf woensdag 15 april:

  • De lijst met SBI-codes van bedrijven die in aanmerking komen voor de TOGS (noodloket voor een tegemoetkoming van €4000,-) wordt fors verruimd. Bekijk de lijst met SBI-codes hier


LET OP: Staat jouw code er nog altijd niet bij, vul dan het formulier voor niet-aansluitende SBI-codes in. Blijf dit doen want dat heeft ook tot deze aanvulling geleid: Melding niet aansluitende SBI-codes

  • Bepaalde sectoren zoals taxibedrijven of rijscholen krijgen ook de €4000,- wanneer hun bedrijf op hun privé-adres staat ingeschreven. Hiervoor kan een aanvullende verklaring worden gevraagd.
     
  • Bedrijven die wel een vestiging buiten de deur hebben maar die staan ingeschreven op het privé-adres komen via een aanvullende verklaring nu in aanmerking voor de regeling. Ook wanneer je 2e of 3e SBI-code op de lijst voorkomt, kun je in aanmerking komen. Neem hiervoor contact op met RVO.
     
  • Start-ups of familiebedrijven die geen kredietrelatie hebben met een bank krijgen extra krediet. 💶 Zij kunnen terecht voor niet-bancaire ondersteuning bij de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM’s)
     
  • De premie van een krediet via de BMKB gaat van 3,9% naar 2%. 📉
     
  • De GO-regeling voor grotere MKB-bedrijven wordt ook fors uitgebreid.

Ik heb heel veel ondernemers gesproken afgelopen week. Al deze signalen zijn doorgestuurd naar het ministerie. Ik ben erg blij met deze forse verruiming en het harde werk van de ambtenaren om dit allemaal mogelijk te maken. Helaas is het zo dat er altijd gevallen zullen zijn die nét niet in aanmerking komen voor een specifieke regering zoals de TOGS. Ik wil die ondernemers vooral verwijzen naar alle andere maatregelen die de overheid neemt, aldus Thierry Aartsen.


Tegemoetkoming schade COVID-19

Hoort uw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19)? Lijdt u schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland? Dan kunt u via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen.

Ondernemers zijn vrij in het doel van besteding. De regeling staat open voor een specifieke groep ondernemers.

Voor wie?

De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers. Uw bedrijf moet op 15 maart 2020 met deze hoofdactiviteit ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK. U kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming.

SBI-code hoofdactiviteit opzoeken

Tijdens de aanvraag moet u de SBI-code van uw hoofdactiviteit selecteren. Via KVK kunt u uw SBI-code hoofdactiviteit opvragen, of gebruik onze zoektool SBI-codes onderaan deze pagina:

  • De SBI-code van uw hoofdactiviteit staat in het Uittreksel Handelsregister van uw KVK-inschrijving. Heeft u meerdere (neven)activiteiten? De hoofdactiviteit is altijd de bovenste code.
  • Als eenmanszaak kunt u uw gegevens gratis bekijken op de website van KVK
  • Als gebruiker van de KVK HR app krijgt u 30 gratis inzagen per jaar.

Uitbreiding regeling rond 15 april 2020 (update 7 april 2020, 21:25 uur)

Het kabinet heeft op 7 april besloten om de TOGS-regeling nogmaals aan te vullen. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aanvragen: periode en proces

U heeft 3 maanden om de tegemoetkoming aan te vragen. Dit kan vanaf vrijdag 27 maart 2020 16:30 uur t/m vrijdag 26 juni 17:00 uur. U kunt alleen online aanvragen.

Bekijk het aanvraagproces: van voorbereiden en aanvragen, tot wat er na uw aanvraag gebeurt.

Voorwaarden

Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.