Onderzoek+Fieldlab+Evenementen%3A+%27Zelfs+op+een+halve+meter+afstand+vrijwel+geen+grote+druppels%27
Nieuws

Onderzoek Fieldlab Evenementen: 'Zelfs op een halve meter afstand vrijwel geen grote druppels'

Professor Ruud Verdaasdonk van de Universiteit Twente leidde binnen de Fieldlab-onderzoeken het onderzoek naar de verspreiding van grote druppels op een evenement waar volop wordt meegezongen. De conclusie? '1,5 meter afstand is voor de verspreiding middels grote druppels heel veilig, maar zelfs bij slechts een halve meter afstand vonden we op de ruggen van andere personen vrijwel geen druppels.'

Een Fieldlab Evenement waar wellicht nog niet heel veel aandacht voor geweest is, maar waar wel degelijk zeer interessante uitkomsten uit naar voren zijn gekomen, is het zogeheten Druppelverspreidings-onderzoek. Onder leiding van prof. dr. ir. Ruud Verdaasdonk van de Universiteit Twente werd in de Ziggo Dome een event-setting neergezet waarbij het publiek volop mee moest zingen met de muziek van een feest DJ en werd onderzoek gedaan naar de reikwijdte van grote druppels in verschillende settingen en met verschillende maatregelen. 

De motivatie van dat onderzoek is als volgt opgebouwd:

  • Publiek participeert actief tijdens muziek evenementen door o.a. mee te zingen
  • Mensen nuttigen drankjes (met fluoriserende vloeistof)
  • Mensen verspreiden druppeltjes tijdens praten, roepen, zingen
  • Druppeltjes worden gezien als bron van verspreiding van het Covid-19 virus


Daarbij werden de voglende vraagstellingen opgezet:

  • Hoe ver verspreiden mensen druppels tijdens zingen?
  • Wordt de kleding van omstanders besmet met druppels?
  • Wordt de bekleding van stoelen op de tribune besmet met druppels?
  • Zijn mondmaskers effectief in het voorkomen van de verspreiding van druppels tijdens zingen
  • Is de 1.5m regel effectief in het voorkomen van besmetting via druppels
  • Speelt menselijk gedrag een rol bij de verspreiding van druppels 


In de opzet van het onderzoek moesten de deelnemers de drankjes met fluoriserende vloeistof toch zich nemen en daarna volop meezingen om te kijken hoever deze grote druppels zich zouden verspreiden. De groep bezoekers werd verdeeld in twee groepen: de ene groep met mondmasker (zowel niet medische mondmaskers, als gesloten face shields en open faceshields, de andere groep beleefde het evenement zonder mondmasker.

Iedere bezoeker kreeg een plaatscode waar hij/zij plaats moest nemen. Gekoppeld aan die specifieke plek werden papieren vellen op de achter- en voorkant van de stoel voor hen geplaats en een vel op de grond. Daarnaast droeg iedereen een blauw overjas om ook daarop te kunnen zien hoeveel druppels er op de jas van personen in jouw nabijheid zouden vallen. 

 

Vervolgens zijn er verschillende settingen waar binnen een eventbezoeker getest werd en uiteindelijk met UV kon worden geanalyseerd hoeveel en waar druppels neerkwamen:

  • Tribune : personen staan met lege stoel ertussen
  • Tribune : personen staan naast elkaar (zie foto hieronder)
  • Middenveld: personen staan op vaste plek op 1 m naast elkaar
  • Middenveld : 3 personen kunnen vrij bewegen op 1.5x1.5m blok


Tijdens de persconferentie over de resultaten van de diverse Fieldlab Evenementen-onderzoeken, nam professor Verdaasdonk geen blad voor de mond. 'De mondmaskers vangen veel grote druppels op en zijn daarmee effectief in het voorkomen van verspreiding. Waar ik altijd al gezegd heb dat niezen in de elleboog helemaal niet remmend werkt, sterker nog: die elleboog is een soort springplank waardoor de druppels omhoog vliegen. Een persoon niest gemiddeld onder een hoek van 45 graden naar beneden, waardoor grote druppels snel op de grond komen.'

Conclusies:
Vervolgens deelde Verdaasdbonk de conclusies die uit de verschillende testsettingen zijn gekomen mbt de verspreiding van grote druppels:

  • de meeste druppels vallen binnen 1 meter op de grond
  • geen druppels aangetroffen op bovenlichaam van personen op 0.5-1 meter
  • druppels aanwezig op ‘aanraak’ oppervlakken
  • maskers zijn effectief in voorkomen van druppel verspreiding
  • ‘drink’ activiteiten maken masker minder effectief
  • resultaten beïnvloed door mate van actieve deelname aan test 
     

'1,5 meter afstand is voor de verspreiding middels grote druppels heel veilig, maar zelfs bij slechts een halve meter afstand vonden we op de ruggen van andere personen vrijwel geen druppels. Daaruit kan de conclusie getokken worden dat in een theater- of tribuneopstelling steeds een rij vrijlaten eigenlijk niet nodig is, want de druppels bereiken zelfs bij volop meezingen de volgende rij niet. Bij de groep die een mondmasker gebruikte zagen we daarnaast vrijwel geen druppels op de vellen, zonder mondmaskers waren veel druppels zichtbaar op de vel dat voor de deelnemer op de grond lag', aldus Verdaasdonk. Daarbij vindt de redactie het belangrijk om nogmaals te benadrukken dat hier gaat om de verspreiding van grote druppels en specifiek niet over de verspreiding via aerosolen.

>> Bekijk de volledige presentatie van dit onderzoek: Druppelverspreiding bij zingen tijdens evenementen

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.