Onderzoek CLC-VECTA: omzetdaling van 25-40%

20-04-2010 - 'De evenementensector had het afgelopen jaar te maken met omzetdalingen van 25-40%, o.a. veroorzaakt door het relatief grote aantal annuleringen', dat is een van de conclusies uit het CLC-VECTA-onderzoek over 2009.

Vooral de evenementen in de sectoren financiële dienstverlening en de bouwsector stonden onder druk (50-60% minder bedrijfsevenementen). Opdrachten vanuit de zorgsector en overheid bleven constant en vertoonden zelfs stijging in 2009. Evenementenbureaus melden een verschuiving van grootschalige evenementen naar kleinere ´terug naar de basis´ evenementen, aldus CLC-VECTA.

Bij de beurzen zijn dalingen over de hele linie zichtbaar:
- aantal beurzen (-11%)
- bezoekers (-2%)
- exposanten (-17%)
- verhuurde meters (-11%) 
- verminderde mediumbestedingen (-12%)
- totale omzet daalde met 30-40%

'Daarbij kenden sectoren als bouw, industrie en automotive de grootste problemen. Het bleek vooral de tweede helft van 2009 te zijn die de beurzen sector in zwaar weer bracht. Exposantenaantallen stonden onder druk en er was een duidelijke trend naar versobering van (vaak kleinere) stands. De markt kende verder een sterke concurrentie op prijs.'

Beurscijfers 2009:
Aantal beurzen:

2008: 636 
2009: 566

Mediumbestedingen (milj. €)
397,7
348,1

Aantal bezoekers (milj.)
7,0
6,9

Aantal exposanten
117380
97259

Verhuurde meters (milj.)
3,5
3,1

Vakbeurzen
De vakbeurzen lieten echter wel een licht stijgend beeld zien qua bezoekers. De Internationale Bouwbeurs bleef met 118.000 bezoekers veruit de grootste. Bij de publieksbeurzen een verdeeld beeld waar het bezoekersaantallen betrof. De AutoRAI kende een daling van 45%, maar wist dankzij een veranderd concept toch doorgang te vinden. De Huishoudbeurs wist wel te plussen (ruim 5%) en werd daardoor de grootste Publieksbeurs van 2009.

Congressen
Ook de congressector moest een stap terug doen, met dalingen tussen 10 en 15%. Hier is het vooral de corporate sector die de daling heeft bepaald, associaties en overheden gaven een meer stabiel beeld te zien. Kenmerkend zijn de dalingen in deelnemers en duur van de congressen. Ook kampte de sector met relatief veel annuleringen en een dalend aantal nieuwe aanvragen. Het grootste internationale congres in Nederland in 2009 was de 25th Annual meeting of the European society of human reproduction & embryology (8.132 deelnemers). 

Vooruitzichten 2010
Over het algemeen zien vertegenwoordigers van de leden van CLC-VECTA in 2010 nog geen structurele verbetering. Een deel van de sector ziet wel een licht herstel in de 2e helft van dit jaar, vooral de congressector is die mening toegedaan. Van de branche wordt in toenemende mate creativiteit in vindingrijkheid verwacht om met minder middelen dezelfde doelstellingen te bereiken.

De branchecijfers worden ieder jaar in opdracht van CLC-VECTA opgesteld door onderzoeksbureau Respons.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. ss Rotterdam

  Het ss Rotterdam is een plek waar gasten op avontuur gaan, iets beleven. Tijdens een weergaloos feest, inspirerend...
 2. Libema

  Libéma biedt u vele zakelijke mogelijkheden bij haar ruim twintig locaties door heel Nederland, zoals bij...
 3. RAI Amsterdam. De ideale plek voor uw evenement

  Een evenement, vergadering of congres bij RAI Amsterdam is nog leuker met een bezoek aan de stad Amsterdam. Amsterdam...
 4. Kinepolis

  Wil je van jouw event een succes maken? Val je graag op met originele relatiegeschenken? Of op zoek om jouw merk in...
 5. Landal GreenParks

  Landal Business Line is de zakelijke afdeling van Landal GreenParks. Hier kunt u terecht voor al uw zakelijke...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners