Noodverordening van kracht: evenementen strafbaar

14-03-2020 - EVENEMENTEN EN CORONA - Terwijl de eventbranche met alle macht probeert het hoofd boven water te houden, nu de complete branche tot stilstand is gekomen, heeft de overheid de afkondiging van afgelopen week nog meer kracht bijgezet. Diverse veiligheidsregio's in Nederland hebben namelijk een noodverordening afgekondigd, daardoor is het organiseren van evenementen met meer dan 100 personen strafbaar.

Als voorbeeld: de veiligheidsregio's in Noord-Brabant houden de volgende straffen aan: een celstraf van maximaal drie maanden of een geldboete van maximaal 4350 euro. 'Niet de aanwezigen, maar de organisatoren worden aansprakelijk gehouden. Het doet daarbij niet ter zake of het een openbaar of besloten evenement of dat het binnen of in de open lucht plaatsvindt', valt op RTLNieuws.nl te lezen.

Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen interne evenementen, publieksevenementen of bijvoorbeeld events op een sportclub. De 25 veiligheidsregio's in Nederland kunnen de straffen en/of noodverordening zelf inrichten. Zo kan het dat er binnen een provincie meerdere strafmaten gehanteerd worden. In de Gelderlander laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland Midden (Arnhem, Wageningen, Ede en omliggende gemeenten) het volgende weten: 'Wij hebben geen noodverordening afgeroepen. Wij denken dat alle mensen, organisaties en instellingen hun maatschappelijk verantwoording nemen en zich houden aan de landelijke richtlijnen.’

Geen voorbeelden, wel optreden
Uit een rondje langs de diverse regionale media blijkt echter dat er geen enkel voorbeeld of reden is om te twijfelen dat er geen gehoor wordt gegeven aan het verbod op evenementen. BOA's en politie zullen ingrijpen mocht er ergens wel een evenement georganiseerd worden met 100 en meer personen. Het verbod op evenementen met meer dan 100 personen geldt ivm het Corona-virus minimaal tot en met 6 april.

Online magazine Evenementen en Corona (I)

Online magazine Evenementen en Corona (II)

1 Reacties

Inmiddels heeft Gelderland-Midden ook een noodverordening ingesteld. Ik heb het niet gecontroleerd maar verwacht dat er nu één lijn wordt getrokken in alle regio's. https://www.vggm.nl/vggm/nieuwsarchief/noodverordening_en_handhaving
Syan Schaap @ 17-03-2020 14:40 uur
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Marketing Generation

  Wij zijn specialist in live communicatie en weten met onze concepten en events mensen te raken en waardevolle...
 2. Orpheus

  Bij Congrescentrum Orpheus gebeurt het! Verrassende ideeën, levendige discussies en spektakel. Maar ook: smaakvolle...
 3. Evenementenlocatie Eiland van Maurik 19

  Evenementenlocatie Eiland van Maurik 19 is een inspirerende locatie voor avontuurlijke evenementen.
 4. Stadsschouwburg &Philharmonie Haarlem

  De Philharmonie is een prachtig 19e-eeuws concertgebouw, waarin de klassieke grandeur met hoge plafonds en...
 5. Kinepolis

  Wil je van jouw event een succes maken? Val je graag op met originele relatiegeschenken? Of op zoek om jouw merk in...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners