12 juli 2011

Nederlands Openluchtmuseum krijgt Gouden Green Key

Door Sjoerd Weikamp

Rubrieken

EVENEMENTENLOCATIE MUSEUM - Het Nederlands Openluchtmuseum wint snel terrein op de zakelijke markt. Om haar positie te versterken, sleepte het museum onlangs de Gouden Green Key binnen.

Het afgelopen jaar werden de puntjes op de ‘i’ gezet, waardoor het museum het Zilver nu inruilt voor Goud. Naast verplichte maatregelen als afvalscheiding, duurzame materialen (FSC) en energiebesparing (halogeen vs LED) ontwikkelde en implementeerde het museum ook een aantal tailor-made oplossingen. Zo werd een efficiënt systeem van ‘stadsverwarming’ ontwikkeld voor de museale gebouwen en wordt hemelwater naar de centraal gelegen museumvijver afgevoerd. De zeven horecalocaties in het museum verwerken 80% producten met EKO-keurmerk.

“Stadsverwarming”
'Voor verantwoord beheer van de collectie in de historische gebouwen is het belangrijk temperatuur en vochtigheid te reguleren. Daarvoor werd een systeem ontwikkeld dat doet denken aan stadsverwarming. Diverse clusters op het museumpark zijn verbonden met één verwarmingsketel met een afgiftetemperatuur van slechts 25°. Door middel van vloerverwarming worden de panden efficiënt en milieuvriendelijk op temperatuur gehouden. Het hemelwater wordt ondergronds afgevoerd naar de Zaanse Vijver. Hierdoor blijft de vijver gevuld en wordt de riolering niet belast met schoon regenwater. Het groenafval op het terrein wordt gecomposteerd en hergebruikt op akkers en tuinen', aldus Caroline Berkhof van het museum in Arnhem.

Ambachtelijk en biologisch
De zeven horecalocaties op het museumpark werken voor maar liefst 80% met producten met EKO-keurmerk. Van biologische pannenkoeken met spek van scharrelvarkens tot een culinair viergangendiner met ambachtelijke huisgemaakte specialiteiten.