Naam+Aviodome+leidt+tot+rechtszaak
Nieuws

Naam Aviodome leidt tot rechtszaak

EVENEMENTENLOCATIE - Mocht u het gemist hebben: in Amsterdam bouwt De Teka Groep aan de circulaire locatie Aviodome. Maar als je een historisch gebouw afbreekt en ergens anders opbouwt, moet het dan een andere naam krijgen? Daar moet de rechter binnenkort uitsluitsel over geven in een conflict tussen twee van Nederlands grootste spelers in de eventbranche.

Het gaat om Libéma en de TeKa Groep. Zij staan in een kort geding lijnrecht tegenover elkaar. Inzet is het gebruik van de naam Aviodome, de iconische geodetische koepel die jarenlang bij Schiphol stond en onderdak bood aan het nationaal luchtvaartmuseum.

 

In 2003 werd het Aviodome te klein voor het museum en verhuisde de collectie vliegtuigen naar Lelystad. Het museum ging daar - zonder koepel - verder onder een andere naam: Aviodrome. Het Aviodome werd ternauwernood van de sloop gered en lag jarenlang opgeslagen in zeecontainers. De TeKa Groep kocht het Aviodome op en herbouwt de koepel momenteel circulair in Amsterdam-West. Het is straks het onderkomen van de eerste circulaire event- en congreslocatie van Nederland.

 

Libéma - de exploitant van het luchtvaarthemapark in Lelystad - vindt dat de naam Aviodome van het museum is, ook al gebruikt het die zelf niet meer. De TeKa Groep is van mening dat de naam bij de koepel hoort en daar niet los van te gebruiken is. “Stel dat je de Euromast afbreekt en met dezelfde stenen en materialen ergens anders opbouwt, dan blijf je dat toch ook gewoon de Euromast noemen?”, stelt directeur Timo Kruft van de TeKa Groep.

 

Wat de TeKa Groep bovendien dwars zit is het feit dat er mogelijk een streep gaat door een verhaal dat ze graag doorvertellen. “Honderdduizenden Nederlanders hebben rondgelopen in die koepel. Het Aviodome is in ons collectieve geheugen gegrift. Als je die naam niet meer mag gebruiken, zet je als het ware een streep door de geschiedenis. Dat vinden wij onbegrijpelijk.”

 

Libéma Groep en de TeKa Groep hebben geprobeerd om er onderling uit te komen, maar dat liep op niets uit. Mede omdat beide partijen verschillen van mening over het belang van de naam. “We kregen te horen dat we de koepel ook gewoon de pingpong konden noemen, omdat het wel een beetje op een tafeltennisballetje lijkt. Dan mis je volgens ons de essentie: de cultuurhistorische waarde van zo’n pand én de naam die daar bij hoort.”

 

Bang dat er verwarring ontstaat tussen het Aviodome en het Aviodrome? Daar zijn ze bij de TeKa Groep niet bang voor. “Een congres- en eventlocatie is iets totaal anders dan een museum. Mocht er straks per ongeluk iemand op de stoep staan die vliegtuigen wil kijken, dan verwijzen we die met alle liefde door naar Lelystad. We gunnen het Aviodrome namelijk alle succes. Maar daar hebben ze volgens mij de naam Aviodome niet voor nodig.”

 

In het kort geding eist Libéma dat de TeKa Groep de naam Aviodome niet langer gebruikt. De TeKa Groep vraagt de rechter om die eis af te wijzen en duidelijkheid te scheppen. “Mochten we onverhoopt deze zaak verliezen, dan horen we graag van de rechter wat we dan wel mogen vertellen. Hoe leg je dan uit dat het Aviodome herbouwd is zonder het verboden woord te gebruiken? Volgens ons ontstaat dan een gekunstelde situatie, omdat in het hoofd van de mensen die dome sowieso het Aviodome blijft.”

 

De TeKa Groep vraagt zich ondertussen hardop af wat het publiek vindt. Op de Linkedin- en Facebook pagina van het bedrijf roept het mensen op om hun mening te geven en eventuele suggesties voor een andere naam in te sturen. “We hopen natuurlijk dat de naam Aviodome in ere blijft en dat we die kunnen gebruiken als we op vrijdag 30 november de locatie openen. Mocht de rechter anders beslissen, dan zullen we snel een nieuwe naam moeten bedenken en daarbij roepen we dus de hulp van het publiek in.”

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.