Minister wil minder festivals; Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) in tegenaanval

12-07-2019 - BRANCHEVERENIGING VVEM - Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid trekt vandaag in de Telegraaf een wel heel bijzondere conclusie. De minister stelt namelijk dat er in ons land 1100 festivals zijn en dat het controleren van bezoekers op drugs niet meer uitvoerbaar is voor de politie. "Kunnen we dit met zijn allen aan?', stelt de minster openlijk de vraag. Zijn beoogde oplossing? Minder festivals. Die uitspraken zijn volgens VVEM enorm kort door de bocht.

VVEM ageert fel tegen de uitspraken van de minsiter: 'Het zijn namelijk de festivals zelf die de controles aan de poort regelen en betalen. Veel festivalorganisatoren merken bovendien dat zodra een bezoeker wordt gepakt met drugs in het bezit, zowel politie als OM niets met deze gevallen kan of wil doen.'


Foto: Rijksoverheid.nl

Samen met de politie staan de organisatoren wel scherp op het aanpakken van dealers op of rond een evenemententerrein. Waarbij gezegd dient te worden dat landelijk gezien de meeste politie-inzet niet naar festivals gaat, maar naar evenementen die door niet-commerciële organisatoren worden georganiseerd. Denk aan Sinterklaas-intochten, 4 en 5 mei-vieringen, bezoek van leden van het koninklijk huis et cetera. Minder festivals zal dus niet per definitie meer beschikbare politie betekenen. Bovendien gaat de minister niet over het aantal festivals in Nederland. De Nederlandse evenementen zijn een samenwerking van enthousiaste organisatoren die hun nek durven uit te steken en het bevoegd gezag: de burgemeester, die over de vergunning gaat. Hier heeft – en dit is in navolging van de uitspraken van de minister inmiddels bevestigd door het ministerie – de landelijke overheid geen gezag over.

De VVEM vindt het uitermate storend dat een gezonde en hardwerkende branche op deze manier door de minister wordt weggezet als bron voor maatschappelijke en criminele problemen. Het aanmerken van festivals als bron of oorzaak van drugsoverlast en -criminaliteit door de minister, vindt de VVEM derhalve een vreemde conclusie. Drugsgebruik is een maatschappelijk probleem dat van buiten de poorten een evenemententerrein op kan komen, niet andersom.

De daadwerkelijke bron is het grote aantal drugslaboratoria in het land. Daar ligt kennelijk wel focus op, maar op het gebied van bestrijding daarvan gebeurt ogenschijnlijk vrij weinig. De brancheorganisatie vindt dat de minister zijn verantwoordelijkheid hieromtrent dient te nemen en deze problematiek bij de bron moet aanpakken, niet de symptomen bestrijden met symboolpolitiek.

Festivals snuiffuiven?
De uitspraken haalden veel media. In RTL Boulevard ging het er stevig aan toe. Misdaadverslaggever John van de Heuvel reageerde op de uitspraak van de minister dat ziekenhuizen en intensive cares bij festivals regelmatig overbelast zijn. Van den Heuvel: 'Het probleem ligt voor een deel wel bij de festivalorganisatoren. Festivals zijn veranderd in snuiffuiven. Het gaat met name om een hele groep nieuwe generatie die opgroeien dat dit soort drugsgebruik volstrekt normaal is. Organisatoren stimuleren de vraag.' Ronald Molendijk trok fel van leer tegen de minister: 'Nederland is festivalland van de wereld. Als je binnenkomt op een festival in Nederland word je 9 van de 10 keer goed gecontroleerd. Ik word doodziek van dit soort beleidsmakers die zo maar iets roepen. Het zijn gewoon hele ondoordachte ongenuanceerde uitspraken, een festival is geen Sodom en Gomorra.'

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Omnivents, avontuurlijk evenementenbureau, PEOPLE-POWER-PLAY

  Omnivents en Watergoed, een one-stop-shop!
 2. Marketing Generation

  Wij zijn specialist in live communicatie en weten met onze concepten en events mensen te raken en waardevolle...
 3. Amplify EventMarketing – Let’s Amplify Your Event

  Een evenement moet inspireren, verfrissen en verrassen. Geen zorgen, wel applause. We Amplify your event: Wij...
 4. Effectivents

  Effectivents verzorgt een verkorte opleiding eventmanagement en diverse trainingen en cursussen in eventmanagement...
 5. Kronenburg

  Zoekt u voor uw evenement of event een sprankelende Host of Hostess, een ervaren Teamleider, een elegant Hospitality...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners