Merken moeten bijdragen aan een zinvol leven: marketing van geluk naar betekenis

07-02-2020 - MARKETINGONDERZOEK - Het Platform Innovatie in Marketing (PIM) publiceerde onlangs haar PIM Trendrapport 2020. De titel The search of meaning, borduurt volop voort op het rapport van vorig jaar waar merkactivisme centraal stond. Het onderzoek schetst drie kansen waarmee merken zich in 2020 kunnen onderscheiden:

Het jaarlijkse PIM Trendrapport heeft al regelmatig de spijker op de kop geslagen. Zo zagen we vorig jaar ook in de wereld van eventmarketing en live communicatie diverse voorbeelden van merkactivisme. Ook nu neemt het rapport duidelijk stelling als het gaat om de veranderende wereld en die van marketing: 'Geluk is vluchtig, betekenis is bestendig. In de huidige westerse wereld zijn mensen daarom minder op zoek naar spullen of hedonistische ervaringen en meer naar een zinvol leven.' Dat blijkt uit het PIM Trendrapport 2020 - The search for meaning, dat op 30 januari werd gelanceerd tijdens het PIM Trend Fest. Merken die bijdragen aan mentale gezondheid, sociale verbondenheid en de overstijging van het individu, kunnen zich op een unieke manier verbinden met hun klanten en zo hun relevantie en succes op lange termijn verhogen.

Van geluk naar betekenis
Het thema van dit jaar komt voort uit de geluksparadox: mensen besteden veel tijd en geld aan een zoektocht naar geluk, maar worden daardoor niet gelukkiger. Dat komt doordat geluk vaak gezocht wordt in kortstondige momenten van je goed voelen. Betekenis is fundamenteler, het gaat over goed doen, het beste uit jezelf halen, een zinvol leven, wat leidt tot een voldoening die lang duurt. Merken die hierop inspelen, winnen aan relevantie en scheppen een sterke en duurzame band met hun klanten. TrendsActive onderzocht voor PIM hoe mensen betekenis ervaren en wat merken kunnen doen om daarop in te spelen. Hieruit kwamen drie belangrijke trendinzichten naar voren.


Inzicht 1: Mentale gezondheid

Ons geestelijk evenwicht is belangrijker dan ooit, maar het is steeds moeilijker te bereiken. Mensen werken veel met hun hoofd, de maatschappelijke druk is hoog en technologie leidt tot een gevoel van steeds 'aan' staan. Een op de vijf Nederlanders heeft ooit een depressie meegemaakt en steeds meer mensen ervaren klachten zoals angst en burn-out. Een deel van de mentale uitdagingen is gelukkig te beïnvloeden. Het is niet toevallig dat zaken zoals yoga, stiltecampings of online therapie succesvol zijn. Merken kunnen een rol spelen bij de mentale gezondheid van hun klanten, of het nu gaat om preventie van klachten, om genezing of groei. Dat is te bereiken door het belang van mentaal welzijn te onderkennen en door producten, diensten of ervaringen te bieden die mensen in staat stellen mentaal weerbaarder te worden.

Inzicht 2: Sociale verbinding

Contact met anderen is een fundamenteel menselijke behoefte die niet onderschat kan worden. Toch staat juist dat contact onder druk en met de toenemende vergrijzing wordt dit probleem alleen maar groter. De toenemende welvaart en urbanisatie leiden tot meer individualisering. Digitalisering biedt kansen om gelijkgestemden te verbinden maar heeft ook risico's van minder face-to-face contact. Toch zullen mensen altijd zoeken naar manieren om bij elkaar te komen. Festivals, live game events of campagnes rondom sportevenementen zijn hier goede voorbeelden van. Op die behoefte kunnen merken goed inspelen. Merken die mensen het gevoel kunnen geven ergens bij te horen en die bijdragen aan quality time tussen mensen, worden onderdeel van een betekenisvolle herinnering die de band tussen mens en merk versterkt.

Inzicht 3: Overstijging

Bij overstijging verdwijnt het gevoel van het 'zelf' met alle dagelijkse zorgen en voelen mensen zich diep verbonden met anderen en iets groters. Dit kan onder andere worden opgeroepen door natuur, kunst, muziek, zich inzetten voor anderen of het beleven van spirituele ervaringen. Mensen zijn meer dan ooit op zoek naar zulke 'transcedente' ervaringen. Dit komt enerzijds doordat in de westerse wereld de meeste basisbehoeften vervuld zijn. Nog meer spullen maken niet gelukkig en de overvloed leidt zelfs tot keuzestress. Anderzijds zoeken mensen naar duiding in een wereld die onzeker is, met fake news, politieke onrust en grote thema's zoals klimaatverandering. Religie is uit, maar er blijft altijd een menselijke behoefte om ergens in te geloven. Daarom verlangen mensen in tijden van onzekerheid en angst naar andere vormen van houvast. Merken die intense esthetische of spirituele ervaringen bieden of die mensen kunnen helpen deze zelf op te zoeken, krijgen een grotere toegevoegde waarde door de positieve associatie die aan die beleving gekoppeld is.

Advies

De onderzoekers benadrukken dat er talloze manieren zijn om met deze inzichten om te gaan. De mogelijkheden zijn voor elk merk anders. Het belangrijkste is dat merken zich bewust zijn van de verschuiving van menselijke behoeften en dat echt indruk maken vooral een kwestie is van bijdragen aan een betekenisvol leven. Voorzitter van PIM, Yvonne Nassar, onderschrijft die conclusie volmondig: 'Dit rapport gaat over mensen en biedt marketeers zeer waardevolle adviezen om niet alleen vandaag maar ook morgen relevant te zijn voor hun klanten. TrendsActive bewijst wederom niet bang te zijn om belangrijke maatschappelijke thema’s te duiden. Naast de wetenschappelijke onderbouwing bevat het ook veel inspirerende voorbeelden. Door zelf met de betekenisvraag aan de slag te gaan, worden merken succesvoller en relevanter in de wereld van vandaag.'

Gratis download:

PIM Trendrapport 2020 The search for meaning

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Aaaaha! Bureau voor live communicatie

  Wij weten hoe we jouw collega’s, relaties en vakgenoten in de actiestand krijgen. Dat is de kracht van live...
 2. Marketing Generation

  Wij zijn specialist in live communicatie en weten met onze concepten en events mensen te raken en waardevolle...
 3. Amplify EventMarketing – Let’s Amplify Your Event

  Een evenement moet inspireren, verfrissen en verrassen. Geen zorgen, wel applause. We Amplify your event: Wij...
 4. UP Events

  Bij UP Events kom je voor de beleving. Na één bezoek wil je meer. En als je terugkomt krijg je weer iets nieuws!
 5. ID310

  Creative event agency ID310 uit Utrecht ontwikkelt creatieve concepten en produceert unieke events voor merken en...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners