
Fotobron: Green Key
Levert het meer opdrachtgevers op? Zijn er juist opdrachtgevers die daar specifiek naar opzoek zijn, of is het behalen van het certificaat slechts een persoonlijk doel van de locatie zelf? EventBranche.nl peilde twee locaties die onlangs berichtten over hun Green Key. Zij staan in een rij met alleen in de rubriek congreslocaties, al 60 andere bedrijven.
Intrinsiek
Vaak blijkt dat het keurmerk bovenalles een streven is voor het aantonen van een duurzame bedrijfsvoering. Maar ook opdrachtgevers, en dan met name ministeries, provincies en andere overheidsinstanties, stellen steeds meer eisen aan een locatie. Fort Voordorp, sinds kort eigenaar van een Gouden Green Key, kan hier over meepraten. ‘Vanuit het geven van een nieuwe bestemming aan het fort, was het voor ons een logische stap om die duurzame aanpak geleidelijk door te trekken in onze bedrijfsvoering. Maar ook bij een groot deel van onze opdrachtgevers hebben we gemerkt dat een Green Key zelfs een voorwaarde is gebleken bij de keuze van een locatie. Zo kwamen wensen en eisen bij elkaar en hebben we een Green Key team samen gesteld. Zij zorgen samen voor het voorbereiden van de certificering, de herkeuringen, en het nastreven van een duurzame bedrijfsvoering’, aldus Esther Vermeer, accountmanager bij Fort Voordorp, die daarmee ook bevestigt dat een duurzaamheidskeurmerk zeker ook een commerciele meerwaarde heeft voor de historische congres- en evenementenlocatie. Goed om te zien dat ook historische locaties, zoals eerder ook al Buitenplaats Amerongen, ook alles zo inrichten om duurzaam te kunnen ondernemen.
Ook de Amsterdam Arena heeft onlangs het Gouden Green Key certificaat mogen ontvangen. Het keurmerk is onderdeel van een vijfjarenplan, laat het stadion en evenementenlocatie weten, waarin de locatie streeft naar een per saldo klimaat neutraal stadion in 2015. Hiermee wil de Amsterdam Arena een podium zijn voor duurzame innovaties en de eigen milieu impact, en die van haar evenementen, verlagen.
Discussie
Nederlandse locaties zijn dus niet alleen bezig met het praktisch behalen van het Green Key keurmerk, maar denken ook vanuit het belang van hun opdrachtgevers en het hogere doel voor de eigen omgeving. EventBranche.nl is erg benieuwd hoe 'de branche' inmiddels aankijkt tegen keurmerken als de Green Key. Dus roepen we op tot een discussie onderaan dit artikel: