Let op: groot verschil tussen vergunningsplichtige publieksevenementen, publieksevenementen en besloten events bij annulering

23-04-2020 - 'Uit de branche merk ik dat er onduidelijkheid bestaat over welke maatregelen nu precies gelden voor evenementen. Dit omdat de overheid – alsmede de media – verschillende termen gebruikt. Onderstaand een overzicht van de maatregelen die gelden voor de betreffende evenementen. Ook wordt ingegaan op de gevolgen van overmacht en annulering', aldus advocaat Jan de Wrede van De Kempenaer Advocaten.

Overheidsmaatregelen Corona: welke maatregelen gelden voor welke evenementen?
Door: mr. J. (Jan) de Wrede, Corona desk, Evenementenrecht Datum: 22 april 2020

Wat zijn de gevolgen voor overmacht en annulering?

 • Vergunnings- en meldingsplichtige evenementen

Hieronder vallen kort gezegd evenementen die voor het publiek toegankelijk zijn (eventueel door middel van kaartverkoop) die veelal in de openbare ruimte plaatsvinden. Hierbij kan gedacht worden aan velden, parken, openbare ruimten, op of aan de weg, etcetera. Voorbeelden zijn festivals, braderieën, optochten, etcetera.

Deze evenementen zijn verboden tot 1 september 2020.

- Vergunnings- en meldingsplichtige evenementen die tussen 21 april 2020 en 1 september plaatsvinden

Organisatoren van deze evenementen die plaatsvinden tussen 21 april 2020 en 1 september 2020, kunnen een beroep doen op juridische overmacht bij annulering wanneer er is geannuleerd na 21 april 2020. De organisator hoeft geen annuleringsvergoeding te betalen, maar is een eventuele aanbetaling wel kwijt.

- Vergunnings- en meldingsplichtige evenementen die na 1 september plaatsvinden

Voor annulering door organisatoren van deze evenementen die plaatsvinden na 1 september 2020 geldt de normale annuleringsregeling. Het verschil tussen de annuleringsvergoeding en de eventuele aanbetaling kan bij de organisator in rekening worden gebracht.

 • Publieksevenementen

Hieronder vallen kort gezegd evenementen die vrij toegankelijk zijn voor publiek (ongeacht of door het publiek wel of geen kaartje dient te worden gekocht) die plaatsvinden in openbare ruimten of in een evenementenlocatie (gebouw). Een publieksevenement kan een vergunnings- of meldingsplichtige evenement zijn, maar dat hoeft niet.

- Voorbeelden zijn beurzen, congressen en autoshows.

Er is nog geen nieuwe Noodverordening door de veiligheidsregio’s opgesteld. Dus voor nu geldt nog dat deze evenementen zijn verboden tot 1 juni 2020. Echter, de kans is zeer groot dat er een nieuwe Noodverordening wordt opgesteld, waarin zal zijn opgenomen dat vanaf 21 april 2020 alle publieksevenementen zijn verboden tot 1 september 2020.

Geen nieuwe Noodverordening
- Publieksevenementen die voor 1 juni 2020 plaatsvinden (dan wel voor 1 september 2020 wanneer een nieuwe Noodverordening van kracht zal zijn)

Organisatoren van publieksevenementen die plaatsvinden voor 1 juni 2020, kunnen een beroep doen op juridische overmacht bij annulering wanneer er is geannuleerd na 27 maart 2020. De organisator hoeft geen annuleringsvergoeding te betalen, maar is de aanbetaling wel kwijt.

- Publieksevenementen die na 1 juni 2020 plaatsvinden (dan wel na 1 september 2020 wanneer een nieuwe Noodverordening van kracht zal zijn)

Voor annulering door organisatoren van publieksevenementen die plaatsvinden na 1 juni 2020 geldt de normale annuleringsregeling. Het verschil tussen de annuleringsvergoeding en de aanbetaling kan bij de organisator in rekening worden gebracht.

Bij twijfel wordt geadviseerd om contact op te nemen met de betreffende veiligheidsregio, zie overzicht op de site van de Rijksoverheid.

Wel een nieuwe Noodverordening (waarin is bepaald dat evenementen tot 1 september 2020 verboden zijn)
Publieksevenementen die voor 1 september 2020 plaatsvinden

Organisatoren van publieksevenementen die plaatsvinden tussen 21 april 2020 en 1 september 2020, kunnen een beroep doen op juridische overmacht bij annulering wanneer er is geannuleerd na 21 april 2020. De organisator hoeft geen annuleringsvergoeding te betalen, maar is de aanbetaling wel kwijt.

Publieksevenementen die na 1 september 2020 plaatsvinden

Voor annulering door organisatoren van publieksevenementen die plaatsvinden na 1 september 2020 geldt de normale annuleringsregeling. Het verschil tussen de annuleringsvergoeding en de aanbetaling kan bij de organisator in rekening worden gebracht.

Bij twijfel wordt geadviseerd om contact op te nemen met de betreffende veiligheidsregio, zie overzicht op de site van de Rijksoverheid.

 • Besloten (b2b) evenementen

Dit zijn kort gezegd evenementen die niet vrij toegankelijk zijn voor publiek en die veelal plaatsvinden in een evenementenlocatie. Gedacht kan worden aan bedrijfsfeesten, bijeenkomsten voor genodigden, congressen voor een specifieke groep personen.

Besloten (b2b) evenementen die tussen 21 april 2020 en 20 mei 2020 plaatsvinden

Organisatoren van deze evenementen die plaatsvinden tussen 21 april 2020 en 20 mei 2020, kunnen een beroep doen op juridische overmacht bij annulering wanneer er is geannuleerd na 21 april 2020. De organisator hoeft geen annuleringsvergoeding te betalen, maar is een eventuele aanbetaling wel kwijt.

Besloten (b2b) evenementen die na 20 mei 2020 plaatsvinden

Voor annulering door organisatoren van deze evenementen die plaatsvinden vanaf 20 mei 2020 geldt de normale annuleringsregeling. Het verschil tussen de annuleringsvergoeding en de eventuele aanbetaling kan bij de organisator in rekening worden gebracht.

Voor besloten evenementen gelden onder andere de volgende uitzonderingen:

 • Uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen kunnen doorgaan als er maximaal 30 personen bij elkaar zijn en er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden.
   
 • Wettelijk verplichte bijeenkomsten, zoals raadsvergaderingen of aandeelhoudersvergaderingen, kunnen alleen plaatsvinden als er maximaal 100 personen zijn die 1,5 meter afstand kunnen houden.
   
 • Werkgerelateerde bijeenkomsten kunnen doorgaan met maximaal 100 personen en als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Het gaat daarbij om samenkomsten die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties.
   

In contact komen met Jan de Wrede: evenementenrecht@dekempenaer.nl

3 Reacties

Helaas gebruikt Rutte constant verkeerde termen, hij praat over de HoReCa terwijl het over ReCa moet gaan ( hotels mogen open blijven!), maar het grootste probleem is dat hij over events praat terwijl hij vergunningsplichtige events bedoelt. Wij, Claus Company, hebben daar veel last van omdat opdrachtgevers voor augustus en september nu gaan annuleren. Een kortere en duidelijkere omschrijving dan in dit artikel zou goed bruikbaar zijn, zelfs de burgemeester van de Haarlemmermeer snapt het verschil nog niet, heeft uitleg nodig, kort en duidelijk, zonder de annuleringsregelingen.
Nou vanuit een leeg Hoofddorp en vol bureau de hartelijke groeten! 21 mei open huis! RICK CLAUS
rick claus @ 24-04-2020 10:02 uur
wij organiseren op locaties, onduidelijk met welk aantal personen dit wordt toe gestaan na deze datum.
Yvon @ 29-04-2020 12:02 uur
Vraag me ook af wat de nieuwe 'norm' gaat worden binnen de branche (eventbranche b2b) aangaande annuleringen. We worden regelmatig al gevraagd om offertes te schrijven voor programma's welke tot 2 à 1 weken voor show kosteloos geannuleerd moeten kunnen worden volgens opdrachtgever. Gaan we continu werken met kans op 0-omzet en ons netwerk vernielen aan last minute annuleringen of gaan we in de branche een rechte rug met elkaar vormen en gaan we onze onderdanige houding tijdens de eerste Corona-fase corrigeren naar iets wat reeler is?
Eva de Vries @ 29-04-2020 12:14 uur
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Klap Verzekeringsmakelaar

  Als professional zorgt u ervoor dat uw evenement een feest wordt. Daar wilt u van verzekerd zijn, en uw klanten ook!
 2. Euro Events

  Euro Events is al jaren één van de grootste spelers binnen de branche van...
 3. VervoersProjecten Nederland

  VPN zorgt ervoor dat uw evenement, bijvoorbeeld een grootschalig bedrijfsuitje...
 4. Sharingbox BV

  Sharingbox is een marketing tool die het maken van een foto als excuus gebruikt...
 5. PRG Production Resource Group

  Production Resource Group (PRG) is de toonaangevende internationale leverancier...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners