Lees+en+huiver%3A+7200+evenementen+geschrapt
Nieuws

Lees en huiver: 7200 evenementen geschrapt

CORONA EVENEMENTEN - Soms is het wel eens goed om even stil te staan bij wat onze branche de afgelopen twee jaar is aangedaan. Respons deed in opdracht van VVEM onderzoek naar de impact van corona op publieksevenementen: in nog geen twee jaar tijd werden 7200 grote en minder grote evenementen uit de agenda geschrapt.

Respons doet in woord en beeld verslag van de bevindingen:

"Vergeleken met de bezoekaantallen in 2019 mist de sector in de periode van maart 2020 tot en met december 2021 op die grotere evenementen bijna 167 miljoen bezoeken. De bezoekaantallen van de geschrapte of naar 2022 doorgeschoven eenmalige mega-evenementen als Sail Amsterdam, de start van de Vuelta in Utrecht en de Invictus Games in Den Haag zijn daarbij niet meegeteld."

"Ook het verlies, dat inmiddels in 2022 is ontstaan, is niet meegenomen. Opnieuw zijn er dit jaar evenementen geschrapt, zoals de Vrienden van Amstel Live in Ahoy en de Egmond Halve Marathon, óf vinden plaats zonder publiek zoals Eurosonic Noorderslag in Groningen en vooralsnog het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam."

Lees ook:
Evenementenbranche: 'Dit is een schijnheropening'

De herstellende economie gaat dus volledig aan de evenementensector voorbij. Willem Westermann van de VVEM: “We maken ons grote zorgen over de toekomst van de sector zolang er geen enkel zicht op de mogelijkheden is voor organisatoren van evenementen in het komend jaar.”

Uit een vergelijking tussen het aanbod in 2021 met 2019 blijkt dat de gevolgen voor alle vormen van evenementen heel groot zijn. In absolute aantallen worden vooral de festivals, publieksbeurzen en concerten zwaar getroffen, zowel in het verlies aan aantallen evenementen als aantallen bezoeken.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.