Jaarbeurs eerste evenementenlocatie met Kiwa-keurmerk COVID-19 preventiemaatregelen

22-12-2020 - EVENEMENTENLOCATIE UTRECHT - Een primeur voor keuringsinstituut Kiwa: op 21 december werd het allereerste COVID-19 preventiemaatregelen-keurmerk uitgedeeld aan een evenementenlocatie. Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht werd de afgelopen periode getoetst op de maatregelen en het proces binnen de organisatie om eventuele verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Jaarbeurs beschikt nu als eerste evenementenlocatie over het keurmerk.

Met het keurmerk kan Jaarbeurs laten zien dat beurzen, congressen en andere bijeenkomsten volgens de hoogste veiligheidsnormen plaatsvinden. COVID-19 coordinator binnen Jaarbeurs, Rob Kraan, legt uit waarom het Kiwa-keurmerk zo belangrijk is: 'In het begin van de COVID-19 pandemie waren er veel 'keurmerken' die hun diensten aanboden en een keurmerk wilden uitdelen. Maar dat zijn over het algemeen zinloze stickers. Kiwa toetst niet alleen onafhankelijk, maar ook zeer gedegen. Daarbij kijkt het keurmerk niet alleen naar maatregelen als desinfectie, signing of andere basismaatregelen, maar vooral naar het proces binnen onze organsiatie. Jaarbeurs heeft in de afgelopen maanden steeds weer kunnen anticiperen op de veranderende maatregelen. Aan de hand van de voorschriften van de Rijksoverheid, RIVM en branchevoorschriften is onze organisatie steeds weer in staat gebleken om te kunnen schakelen.' 

Maatregelen en proces in de audit
Daar zit ook de kracht van het Kiwa-keurmerk. Niet alleen om dat Kiwa tot de gerenomeerde keurmerken behoort en in deze nieuwe materie niet over een nacht ijs is gegaan, maar zeker ook omdat gekeken naar hoe de locatie in staat is geweest procesmatig veilig te anticiperen op de afgekondigde maatregelen. Kraan: 'De audit ging naast de basismaatregelen in op hoe Jaarbeurs in het proces communiceerde, hoe het crisisteam steeds weer aan verbeteringen werkte, maar ook afspraken met leveranciers op zeker te zijn dat iedereen de zaken op orde heeft. Steeds weer hebben we snel en flexibel alle maatregelen aantoonbaar genomen. Het keurmerk van Kiwa geeft opdrachtgevers het vertrouwen dat het bij ons mogelijk is veilig en zorgvuldig evenementen te organiseren binnen de mogelijkheden.' 

Het Kiwa-keurmerk voor COVID-19 preventiemaatregelen helpt evenementenlocaties om bezoekers en gasten duidelijk te maken dat een locatie er alles aan gedaan heeft om veiligheid zo optimaal mogelijk te waarborgen. Als grootste evenementenlocatie vindt Jaarbeurs het belangrijk om bij te dragen aan de lancering van het keurmerk en om bij te dragen aan het vertrouwen van mensen dat evenementen veilig kunnen plaatsvinden. COVID-19 coördinator van Jaarbeurs ir. Rob Kraan: 'We zijn heel trots dat we dit keurmerk hebben verworven. Daarmee laten we zien dat er een veilige basis ligt waarop evenementen kunnen plaatsvinden. Aan het eind van de dag vertrouwen we natuurlijk wel op het gedrag van onze gasten en bezoekers. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat Jaarbeurs ook echt de veiligste evenementenlocatie van Nederland kan zijn.'

Keurmerk moet zorgen voor veilige evenementen
Het Kiwa-keurmerk is er voor organisaties die hun COVID-19 preventiemaatregelen willen laten toetsen aan de geldende nationale en internationale eisen en eventueel aanvullende branche- of bedrijfsrichtlijnen. In het kader van het keurmerk voert Kiwa periodiek een beoordeling uit, waarbij de protocollen en preventiemaatregelen van een organisatie worden gecontroleerd. Voldoet het beleid om verspreiding van het COVID-19 virus te beperken aan de geldende richtlijnen, dan levert dit een Kiwa-conformiteitsverklaring en keurmerk op.

'Als Kiwa zijn we er enorm trots op dat we met dit keurmerk een bijdrage kunnen leveren aan het op een veilige manier organiseren van evenementen in de Jaarbeurs. We weten allemaal dat de uitbraak van het coronavirus een gigantische impact heeft gehad op de beurzen- en evenementensector. Ik hoop dan ook dat ons keurmerk COVID-19 preventiemaatregelen de Jaarbeurs helpt om wanneer mogelijk weer aan de slag te gaan met het organiseren van mooie evenementen. Dat is niet alleen goed voor de Jaarbeurs zelf, maar voor iedereen die zo’n evenement, zakelijk of privé, bezoekt', zegt Michael van der Vlies, Divisiedirecteur Kiwa Management Systems.

 Jaarbeurs app gaat helpen bij crowd control
Jaarbeurs heeft vandaag ook een eerste versie van een app gelanceerd waarmee je gemakkelijk je gedrag tijdens een beurs of evenement kunt aanpassen. Bezoekers kunnen met de Jaarbeurs Welcome app snel zien waar het druk is in het complex en er dan voor kiezen om eerst een ander deel van het evenement te bezoeken. De Jaarbeurs zelf kan op haar beurt gericht gastheren en -vrouwen inzetten om mensen meer te spreiden. De Welcome app werkt via honderden zogenaamde beacons, die in de Jaarbeurs hallen zijn opgehangen. Door technologie gebaseerd op aardmagnetische straling kan crowd control tot op de meter nauwkeurig worden georganiseerd. Het is voor het eerst dat deze technologie in deze vorm in Nederland wordt ingezet.

Jaarbeurs en corona
Net als de gehele evenementenbranche is Jaarbeurs hard getroffen door het coronavirus. Jaarbeurs CEO Albert Arp: “Gelukkig verkeerden we in goede gezondheid toen de crisis begon. Nu is het zaak om klaar te staan en de veiligheid van medewerkers en bezoekers nog meer te garanderen zodra de deuren weer wat verder open mogen.” Eerder dit jaar opende Jaarbeurs ook al een tijdelijk theater, SCALA, dat opgebouwd is met inachtneming van de adviezen van het RIVM. In het theater kunnen maximaal 1060 mensen op veilige afstand van elkaar van een voorstelling genieten. Een volledig overzicht van de preventiemaatregelen die Jaarbeurs heeft genomen, is te vinden op www.jaarbeurs.nl/veilig. Op 14 januari 2021 organiseert Jaarbeurs een live Q en A sessie via de website.
 


 

Foto: Michael van der Vlies reikt het keurmerk COVID-19 preventiemaatregelen uit aan Rob Kraan (betreft een combinatie van twee separaat gemaakte foto’s en dus coronaproof).

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Libema

  Libéma biedt u vele zakelijke mogelijkheden bij haar ruim twintig locaties door heel Nederland, zoals bij...
 2. Hotel Papendal

  Haal het beste uit jezelf én jouw evenement!
 3. Midden Nederland Hallen

  Ontdek de Midden Nederland Hallen; een groot en multifunctioneel evenementencomplex in het hart van Nederland...
 4. Halito!

  Met Halito! beheer je uitnodigingen, gastenlijsten, sms campagnes, (no)shows, enquêtes en statistieken in één...
 5. LIVE MEDIA FACILITIES

  Live Media is specialist in video livestreaming en doet dagelijks niets anders. Wij verzorgen voor u de complete live...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners