Is+er+perspectief+voor+de+eventbranche%3F+3+hoopvolle+ontwikkelingen
Nieuws

Is er perspectief voor de eventbranche? 3 hoopvolle ontwikkelingen

EVENTBRANCHE CORONA - De redactie van EventBranche.nl had een openhartig off the record gesprek met 1 van de topbureaus in Nederland. Ze zetten hun bedrijf even op pauze. Geen switch naar online, want de 80-urige werkweek die stoppen ze met alle passie in live ontmoetingen en dit voelt niet goed. En die pauzeknop? Die is ingedrukt in afwachting van helder perspectief. Zijn dit 3 voorbodes van dat perspectief?

Het een is wat concreter dan de ander, maar er gebeurt in ieder geval wat:

1. Corona Sneltoets

Jan Kluytmans (arts microbioloog) tijdens OP1 van afgelopen donderdag: 'We hebben nu een aantal gereputeerde bedrijven die sneltesten op de markt hebben gebracht. Wij gaan kijken of die voldoen, zodat we veel eenvoudiger de test kunnen doen. Zo'n test is vergelijkbaar met een zwangerschapstest: een stukje papier in een klein plastic cartridge waar je een neus/keelwat afneemt. Die doe je in een buisje met vloeistof; je haalt de inhoud van de wat in de vloeistof en dan doe je drie druppels op het testpapier, waarbij je nog wel een reader nodig hebt.' 

'Degene die wij gaan onderzoeken zegt: 85% betrouwbaarheid in de test. Als die test dat haalt, dan is het een goede bruikbare test voor bijvoorbeeld in de teststraten. 85 van de 100 maar je kunt 2x zo veel testen, dan heb je winst. Want nu missen we ook veel omdat mensen te lang moeten wachten. Het is een niet-vervelende test, oppervlakkig in de neus en keel. Binnen 4 tot 6 weken weten we of het werkt.'

Is dit dan oplossing voor evenementen: 'Als je betoruwbaar kunt meten of iemand besmet is, zoals de voetballers en wielrenners vooraf doen, dan is de kans dat je besmettingen veroorzaakt praktisch nul. Dan moet je wel betrouwbare test hebben. Maar er komt echt wel wat licht aan de horizon. Uitgaande van een goed werkende sneltest, worden de mogelijkheden groter. Mijn verwachting: een moeilijk najaar en een moeilijke winter...over een aantal maanden verwacht ik dat we in een heel andere situatie zitten.'   

 

2. China weer de beursvloer op

Nou is China al voor oorsprong een beursland, maar daar kwam als eerste land alles stil te liggen. Alleen nu, ruim een half jaar later, lijkt alles weer op gang. Zo meldde RAI Amsterdam dat de Chinese tak weer een grote beurs neerzette in begin september:

Eerste RAI-evenement in China sinds corona-uitbraak

Aquatech China 2020, de grootste internationale beurs voor proces-, drink- en afvalwater in Azië, heeft zijn deuren geopend in het National Exhibition and Convention Center in Shanghai (31 augustus - 2 september 2020). Aquatech 2020 is het eerste RAI-evenement sinds het uitbreken van Covid-19. Aquatech China 2020 stond oorspronkelijk gepland van 3 – 5 juni 2020, maar werd enkele maanden uitgesteld vanwege de mogelijke impact van het Coronavirus (2019-nCoV) -uitbraak. In China is de evenementenindustrie sinds kort weer opgestart.
 

'We zijn onze Chinese en internationale partners dankbaar voor hun flexibiliteit. Ik ben heel blij te kunnen melden dat er bijna 1800 nationale en internationale bedrijven aanwezig zullen zijn met 125.000 vierkante meter beursvloer. Zij staan klaar om zaken te doen met de meer dan 80.000 bezoekers en delen de laatste ontwikkelingen voor het aanpakken van de waterproblematiek in China', aldus Maurits van der Sluis, COO van RAI Amsterdam.

Coronaproof
Van der Sluis benadrukt: “Er wordt veel aandacht besteed aan het organiseren van de beurs volgens overheidsvoorschriften, om een veilige, verantwoordelijke en gastvrije Aquatech China te garanderen. Het gaat om aandachtspunten zoals hygiënerichtlijnen, gezichtsmaskers en temperatuurcontrole. Tijdens de registratie dienen bezoekers zich te registreren en is er gezichtsherkenning bij de ingang. Bezoekersstromen zijn te allen tijde gereguleerd. Deze wijzigingen zijn ingevoerd voor de veiligheid en gezondheid van alle aanwezigen”.

 

3. Verruiming in voetbalstadions

Als we even de arena's als eerste echte eventlocaties nemen, dan is een aangekondigde verruiming in de voetbalstadions nu best wel hoopgevend. Radio 1 bericht hierover als volgt:

'Vanaf oktober wordt er in het betaald voetbal geëxperimenteerd met meer toeschouwers tijdens wedstrijden in het betaalde voetbal, zo onthult Jan de Jong, interim-directeur van de Eredivisie CV, in Langs de Lijn en Omstreken. Het kabinet staat volgens De Jong achter het experiment.' 

"We gaan testen bij verschillende clubs in de eredivisie en de eerste divisie en in verschillende stadions", aldus De Jong. "We gaan kijken wat er kan. Of er mensen op een kleinere ruimte in het stadion kunnen zitten. Op minder dan anderhalve meter. Niet het hele stadion, maar een paar vakken. Met een mondkapje. Zoals nu in het OV. De coronaprotocollen laten nu nog ruimte voor een bezetting tot 40 procent. Het toelaten van meer publiek op korte termijn is voor de sector hard nodig, vindt De Jong. "Anders blijft deze sector niet overeind. Een jaar lang zonder publiek en je hebt over een jaar geen betaald voetbal meer in Nederland."

>> Luister hier het interview op Radio 1

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.