Het treurige ooggetuigeverslag van het standaard congres...

23-08-2018 - KENNIS EVENEMENT CONGRES - Bij EventBranche.nl hebben we het geluk dat we aanwezig mogen zijn om de meest waardevolle, creatieve en bijzondere congressen en kennisevenementen. Maar onder die prettige top van de ijsberg zit ook een andere realiteit. Dan kan het heel prikkelend zijn, wanneer iemand van buitenaf verslag doet. 'We hebben helaas nog maar vijf minuten voor de lunch voor vragen uit de zaal...'

Frans Soeterbroek is Ruimtemaker. Als adviseur doorbreekt hij vervelende systemen of andere drukdoenerij. 'Ruimte maken en lichtheid brengen in de wereld van taaie systemen, drukdoenerij en ingewikkelde spelletjes is mijn specialiteit en drive. In dit blog vertel ik wat ik als adviseur meemaak en wat ik aan zwaarte en lichtheid in mijn omgeving en in de media tegenkom. Hopelijk prikkelt en inspireert het u. Graag reacties en adviezen. U kunt mij ook volgen op het twitteraccount ‘ruimtemaker’ waar blogberichten zullen worden aangekondigd: Twitter', aldus Ruimtemaker Frans Soeterbroek.

Tijdens de zomervakantie publiceerde Soeterbroek een blogverslag van het gemiddelde congres of kennis evenement waar hij te gast was. Om te lachen, om te huilen en om wat van aan te trekken, mochten we het echt nog zo organiseren...

Scene 1: Hebben we er een beetje zin in...


“Goedemorgen allemaal, hebben we er een beetje zin in vandaag? …. Nou dat is nog wel wat lauwtjes, nog een keer, HEBBEN WE ER EEN BEETJE ZIN IN? Ik zie het al, u moet allemaal nog wat warmdraaien. Ga even allemaal staan, ja goed zo, armen omhoog, en even heen en weer zwaaien,.. ja dat gaat al beter. En nu allemaal even linksom draaien en met uw buurman of buurvrouw uitwisselen wat u vandaag komt halen en brengen…….”

Scene 2: ...anders neemt u alle tijd...


“We hebben helaas nog maar vijf minuten voor de lunch voor vragen uit de zaal. Dus wie snel is krijgt het woord. Ja daar zie ik een vinger, ik kom even naar u toe….. Nee, ik hou de microfoon vast want anders neemt u alle tijd. Vertelt u eens, voor wie heeft u een vraag?”

“Nou ik heb niet zozeer een vraag maar ik wil wel even kwijt dat we hier weer met een zaal vol met hoogopgeleide witte mensen zitten terwijl het steeds over diversiteit en inclusiviteit gaat. Dat geldt ook voor de sprekers. Ja okee, die ene mijnheer had… hoe zeg ik dat nou netjes… wel een kleurtje maar is voor mij toch de uitzondering die de regel bevestigt.”

“Het is niet echt een vraag aan het panel, iemand die er toch op wil reageren….. nee? En de zaal? Ja zegt u het maar.”

“Ik mis hier vooral de doelgroep waar we het allemaal voor doen. Het is toch meer voor hen dan met hen.”

“Wat zou er volgens u moeten gebeuren om die doelgroep hier wel meer bij te betrekken?”

“Nou, niet van die moeilijke woorden gebruiken zoals inclusiviteit, en meer de straat op gaan dan hier in conferentiezaaltjes te gaan zitten en niet van die hogen prijzen vragen voor zo’n dag ….”

"Fijn dat u zo meedenkt, oh nu zie ik ineens heel veel vingers maar we moeten echt gaan lunchen. Praat u er samen onder de lunch even over door hoe we meer inclu….. hoe we ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen.”

Scene 3: Buiten de bubbel...moeten we vaker doen


“U bent allemaal in werksessies de praktijk ingedoken om de inspirerende woorden van vanochtend handen en voeten te geven. En nu gaat Kim die als razende reporter bij alle werksessies langs is gegaan ons vertellen wat haar daarbij opviel. Brand maar los Kim.”

“Ja het was heel inspirerend, je merkte dat iedereen het jammer vond dat we maar 3 kwartier hadden want er was zoveel te bespreken. Ik hoorde vaak de woorden vertrouwen en loslaten. En belangrijk is ook dat we echt open gaan samenwerken en uit onze hokjes en comfort zones komen hoorde ik veel mensen zeggen. Blijkbaar is dat toch waar het voor iedereen omdraait om goede resultaten te bereiken.”

“Loslaten in vertrouwen, ontschotten en echt samen dus”

“Inderdaad”

“En ook hoorde ik in meerdere zaaltjes dat we minder moeten praten en vooral moeten doen! Daar gaat het uiteindelijk om, dat we in beweging komen en ook echt wat we afspreken gaan waarmaken”

“En wat inspireerde jou vooral Kim?”

“Nou in 1 van de groepen vertelde iemand dat hij in zijn vrije tijd wat vaker een praatje aanknoopt met mensen die niet in zijn eigen bubbel zitten en dat vond hij heel inspirerend en helpt ‘m ook in zijn werk. Dat zouden we allemaal vaker moeten doen.”

Scene 4: Wie gaat er morgen echt iets anders doen...niemand?


“Ik vond het zelf een heel inspirerende dag met veel frisse gezichtspunten. Dat was het vast voor u ook. Steek uw hand eens op als u vandaag iets gehoord heeft waardoor u denkt “ik ga dat morgen echt eens toepassen in mijn eigen werk?…….….niemand?? Kom op mensen laat me niet in de steek, ah daar komt het eerste schaap over de dam. Vertelt u eens, wat gaat u morgen anders doen?”

“Nou eigenlijk niets. Van wat ik vandaag heb gehoord, zo werken we eigenlijk al jaren. Zo vernieuwend is het allemaal niet hoor. Ik zou al die inleiders eens aanraden om gewoon een dagje met ons mee te lopen. Maar ik zal maar even positief blijven: ik heb vandaag bevestigd gezien dat we al op de goede weg zijn en dat is ook wat waard.”

“Nou dat is een mooie bemoedigende afsluiter, praat u straks onder borrel nog even hierover door en dan zult u zien dat er toch een hoop bruikbaars vandaag langs is gekomen.”

“Oh ik hoor net dat er geen borrel is want de zalen moeten voor een volgende bijeenkomst in orde worden gemaakt. Maar als u achter Henk aanloopt dan neemt hij u mee naar een brasserie waar u nog volop kunt netwerken met elkaar. Het was een mooie inspirerende dag en ik hoop u allemaal volgend jaar weer te zien!”

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Flint Theater Evenementen en Congressen

  Beleef de magie van het theater
 2. Congrescentrum Orpheus

  Bij Congrescentrum Orpheus gebeurt het! Verrassende ideeën, levendige discussies en spektakel. Maar ook: smaakvolle...
 3. Libéma

  Libéma is het meest veelzijdige leisure concern van Nederland en ontvangt jaarlijks ruim vijf miljoen gasten. U heeft...
 4. Pathé Business

  Pathé Business voor al uw zakelijke evenementen
 5. KNVB Campus

  De gloednieuwe KNVB Campus is dé plek waar onze nationale selecties trainen en waar trainers worden opgeleid

EventBranche supporting partners

 

EventBranche preferred partners