
Het Guinness Book of Records zal hij er wel niet mee halen, maar het is wel een feit: de afgelopen jaren heeft “bedrijfsverloskundige” Guido Thys meer dan 2.000 lezingen gehouden. Er is dan ook haast geen enkel congres, bedrijf of organisatie meer waar deze Nederbelg nooit op het podium heeft gestaan. Zijn geheim: een boodschap waar je niet omheen kunt, verpakt in een flinke dosis humor.
Onbekende wereld
'Toen ik in 1989 naar Nederland kwam, wist ik niet eens dat de wereld van zakelijke evenementen en congressen bestond', herinnert Guido Thys zich. 'In België gaat het allemaal veel informeler. Maar toen zag ik de grote namen van toen aan het werk: Hans Velu, Robert Benninga, Bart van Luijk, Barry Hughes. En een stemmetje in mij zei: dat wil ik ooit ook gaan doen.'
Zijn carrière begon waar vele anderen ook hun eerste ervaringen opdeden: in achterzaaltjes van restaurants voor ondernemersclubs en lokale banken. Na enige tijd stonden er meer dan vijftig optredens per jaar in zijn agenda en dat viel niet meer te combineren met zijn advieswerk. Sinds 1999 is hij dan ook full-time spreker en auteur, van onderhand 16 boeken. Als een van de weinigen die dit als enige activiteit hebben.
Drie thema’s lopen als grote rode kabels doorheen zijn werk. Allereerst dat iedereen, ook bedrijven, op de wereld is om waarde te creëren: voor klanten, medewerkers, aandeelhouders, toekomstige generaties. De “bedrijfsverloskunde” op zijn visitekaartje staat dan ook voor: helpen bij het ter wereld brengen van waarde. Ten tweede is er zijn zachte en tegelijk niets of niemand ontziende humor waarmee hij ondertussen meer dan een kwart miljoen mensen heeft weten te boeien. En tenslotte is hij een notoire dwarsdenker die zijn omgeving en publiek steeds weer op het verkeerde been zet. In 1999 haalde hij de nationale media met de Stichting Humor, bedoeld om het Nederlandse bedrijfsleven aan het lachen te brengen. Enkele jaren later volgde de Klanten Wegjaag Club om medewerkers en managers te wijzen op de vaak belabberde manier waarop ze met klanten omgaan.
Vreemde ogen dwingen
'Dat geeft meteen ook de rol aan van een externe spreker', legt Guido Thys uit. 'Vreemde ogen dwingen en een buitenstaander heeft vaak meer impact dan de eigen baas.' Of hij er nu mee gaat ophouden? 'Verre van', verzekert hij, 'daarvoor is dit werk veel te afwisselend.'