Gouden+Giraffe+2021%3A+Archery2019+schot+in+de+roos+met+maatschappelijk+impact
Cases

Gouden Giraffe 2021: Archery2019 schot in de roos met maatschappelijk impact

GOUDEN GIRAFFE EVENT AWARDS - De Gouden Giraffe Event Awards 2021 kent maar liefst 71 ingeschreven cases. De komende dagen publiceren we ze 1 voor 1 op EventBranche.nl. In de categorie Relatie Events & Community Events dit keer Archery2019. Geen doorsnee topsportevent maar een WK met olympische en paralympische deelnemers, uit 92 landen, die maatschappelijke impact creëren.

ARCHERY2019

Opdrachtgever: Gemeente 's-Hertogenbosch
De belangrijkste opdrachtgever voor Archery2019 was de gemeente ’s-Hertogenbosch. Andere partners van het evenement waren het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, BrabantSport, More2Win en de Nederlandse Handboog Bond.
Bureau: Team TOC
Categorie: Relatie Events & Community Events
Fysiek of online event: Fysiek
Jaar: 2019

Korte omschrijving van het event:
Van 3 tot en met 16 juni vonden in ’s-Hertogenbosch de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 plaats. Met 305 para handboogschutters uit 55 landen en 610 valide schutters uit 92 landen vormden de World Archery (Para) Championships 2019 in ‘s-Hertogenbosch het grootste topsportevenement van Nederland in 2019. Met het integreren van de WK’s voor olympische en paralympische sporters, de keuze voor De Parade als finalelocatie en de mix van topsport en entertainment was Archery2019 in niets een doorsnee WK handboogschieten.

In de speciale Archery2019 Arena op de Parade waar de finales van de World Archery Para Championships en de World Archery Championships plaatsvonden, was ook ruimte voor onder meer Jazz in Duketown, een concert van de Edwin Evers band, het Hollands muziekfeest Hart voor Muziek, het jazzfestival Jazz in Duketown, public viewing tijdens de WK voetbal voor vrouwen en een Fortnite Gameshow met de bekende YouTube-ster Djuncan. Op de Archery2019 Lane en FanPlaza op de Limietlaan, met onder meer een museum, bioscoop en escaperoom, konden bezoekers op een laagdrempelige manier kennismaken met de handboogsport. Ook konden alle kwalificatiewedstrijden, trainingen en de finales van beide WK’s volledig gratis worden bezocht en konden mensen tijdens speciale Try Archery clinics zelf een poging wagen om de roos te raken. Het maatschappelijke spin-off programma dat door Team TOC in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch en in samenwerking met de verschillende andere partners van Archery2019 in de regio ’s-Hertogenbosch en de rest van de Provincie Noord-Brabant werd ontwikkeld en uitgevoerd, maakte het evenement echter pas echt uniek.Hoofddoelstelling:

Een WK voor iedereen
Vanaf de allereerste plannen om de World Archery (Para) Championships 2019 in ’s-Hertogenbosch te organiseren, was duidelijk dat het evenement meer moest worden dan enkel de strijd om de wereldtitels. Naast de doelstelling om de gemeente ’s-Hertogenbosch en provincie Noord-Brabant via de WK te promoten in het buitenland, de doelstelling om economische impact voor de regio te creëren en de doelstelling om de handboogsport in Nederland te promoten wilde de gemeente ‘s-Hertogenbosch met het evenement vooral maatschappelijk impact creëren door kinderen en mensen met tot een afstand tot de maatschappij bij het evenement betrekken.

Subdoelstellingen:
- De meest toegankelijke WK ooit organiseren (gratis en goed toegankelijk voor mensen met een beperking).
- Sport en bewegen promoten onder de verschillende doelgroepen.

Effect & Impact:
Het Mulier Instituut en Fontys University of Applied Sciences hebben samen onderzoek gedaan naar de impact van de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019. Naast de economische impact hebben zij ook gekeken naar de maatschappelijke impact van het evenement – de belangrijkste doelstelling voor de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Met meer dan 13.400 deelnemers aan het maatschappelijke spin-off programma, een gemiddeld bezoekerscijfer van 8,3 en 9 van de 10 bezoekers die aangaven gevoelens van saamhorigheid te ervaren tijdens het evenement zijn de resultaten van Archery2019 indrukwekkend te noemen.

Op een aantal vlakken heeft Archery2019 zelfs de verwachtingen overtroffen. Een perfect voorbeeld is het programma “Archery for everyone”. Voorafgaand aan het evenement beoogden we 500 mensen met een beperking bereiken, maar al snel bleek er sprake van een wachtlijst. Uit eigen middelen is het side-events budget verhoogd om aan de vraag te kunnen voldoen. 

Ook de Archery2019 kinderfeestjes spraken tot de verbeelding. De reacties van kinderen (en hun ouders) die normaal gesproken geen kinderfeestje konden permitteren, kregen de dag van hun leven. Hetzelfde gold voor BowBingo waarbij verschillende ouderen letterlijk tot tranen geroerd waren.

Tenslotte overheerst ook bij de gemeente ’s-Hertogenbosch als opdrachtgever en de verschillende partners van het evenement tevredenheid, zo blijkt uit de belangrijkste conclusies:

Het algehele gevoel overheerst dat er veel aandacht en tijd is besteed aan de “Beleving en ervaring” van een bezoekje aan de WK. Een bezoek aan de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 waarbij de wedstrijden van dichtbij meegemaakt konden worden, een bezoek aan het promodorp met o.a. een museum, escaperoom, de trainings- en kwalificatievelden, een eigen restaurant, droeg bij aan de algehele sfeer en inspiratie van de bezoekers.

Daarnaast zorgde het maatschappelijke spin-off programma zowel voorafgaand en tijdens de WK niet alleen voor maatschappelijke impact, maar ook voor enorme betrokkenheid van de inwoners van ’s-Hertogenbosch en de rest van Noord-Brabant.

De activiteiten hebben bijgedragen aan activiteiten op (basis)scholen, verenigingen, omwonende, mensen met een beperking, jong en oud. Kortom: een WK voor iedereen. 


Learn from the Best: kijk mee met de 70 beste events van Nederland

Op 20 en 21 april presenteren alle ingezonden cases zich voor de Gouden Giraffe Jury. Dat gebeurt online binnen het NetworkTables Platform. Per categorie kunnen de experts in de jury hun vragen stellen. Een ongekende kans om bakken en bakken aan inspiratie op te doen van zowel online als fysieke events. Je kunt er online als publiek bij zijn. Al onze leden hebben hebben daar een uitnodiging voor gekregen. Ben je geen lid, maar wil je wel in 2 dagen super geinspireerd raken, stuur dan een mail naar Elin en word alsnog lid: elin@eventbranche.nl ovv 'LFTB meekijken'.

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.