Fictieve+rechtszaak+zet+eventmanagers+en+eventprofessionals+aan+het+denken
Nieuws

Fictieve rechtszaak zet eventmanagers en eventprofessionals aan het denken

BRANCHEVERENIGING - Bureau veroordeeld tot betalen 1 miljoen euro boete. Freelancer verliest proces. Museum in het gelijk gesteld, Toeleverancier veroordeelt tot € 10.000,- boete. De rechter was onverbiddelijk en er zijn harde klappen gevallen tijdens de Rechtszaak gisteren in het Spant! te Bussum.

Afgelopen donderdag viel er bij de leden van het Genootschap voor Eventmanagers, Preferred Partners, Platform Museale Ontvangsten & Evenementen, Freelance Event Professionals en een aantal bureaus een dagvaarding op de mat. De 90 gedaagden dienden zich te verdedigen tijdens een fictieve rechtszaak.

Bijgestaan door professionele juristen van Van As Advocaten, Benistant Advocaten, Juridischesnelweg.nl en zelfs een Officier van Justitie moesten de vijf groepen eventprofessionals zich verdedigen. De zaak was aangespannen door Cars BV. Dit bedrijf had in een automuseum een event door een bureau, bijgestaan door een freelancer, laten organiseren. Onderdeel van het event was een race-circuit. En op dit race-circuit is het verschikkelijk misgegaan en is er een werknemer zwaar gewond geraakt.

Deze zaak – die tot stand kwam door de grote inzet van René Halfens van Van As Advocaten en Jim Halfens van Juridischesnelweg.nl - werd in drie rondes ‘uitgevochten’: twee civiele zaken en een strafrecht zaak. Door deze fictieve case in een reëele setting te laten plaatsvinden, waren er tal van leermomenten voor de deelnemers:

- bewustzijn van de risico’s die je loopt als eventorganisator

- voor wat en door wie kan je aansprakelijk gesteld worden

- hoe te handelen als je wordt aangeklaagd

- wat zijn de juridische en financiële gevolgen en hoe je in te dekken tegen deze gevolgen (zorgvuldigheisnorm).

Daarnaast werd de juridische kennis van de aanwezigen getest met behulp van het stemsysteem van IML. Olivier Klesser van IML wist op handige wijze in te spelen op het verloop van de rechtszaak en vragen die spontaan opkwamen toe te voegen aan het stemsysteem.

In de top drie van aanwezigen met de beste juridische kennis staan maar liefst twee freelancers. Winnaar werd Thomas Groen, sinds 1 april accountmanager bij het Circus Theater Scheveningen (onderdeel van Stage Venues).

1. Thomas Groen – Stage Venues
2. Gerbrich Reitsma – Plus! Event & Marketing projects
3. Kim van Kampen – SchoppenVrouw

Van de vijf groepen kwamen de musea de winnaars uit de bus. Opvallend gezien het feit dat organisatie van events niet hun core-business is.

1. Platform Museale Ontvangsten & Evenementen
2. Freelance Event Professionals
3. Bureaus
4. Genootschap voor Eventmanagers
5. Preferred Partners

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.