Faillissementen%2Dgolf+nadert+eventbranche%2C+hoop+op+events+in+2020+blijft
Nieuws

Faillissementen-golf nadert eventbranche, hoop op events in 2020 blijft

EVENEMENTEN CORONA - Afgelopen week werden de eerste faillissementen gemeld op de redactie van EventBranche.nl. Van bureaus tot cateraars, van evenementenpersoneel tot andere toeleveranciers. De nood is enorm en een heuse golf aan faillissementen dreigt de branche te overspoelen. Dat blijkt uit de eerste editie van de crisismonitor onder bijna 1000 respondenten. 'Luid de noodklok, voordat een branche grotendeels verdwijnt...'

Twee op de drie eventbedrijven gaat failliet als de Corona-maatregelen zes maanden duren. In de eerste weken van de lockdown, waar zakelijke evenementen net als festivals en publieksevenementen, niet georganiseerd mogen worden, verloor 65% van de eventbedrijven 75 tot 100 procent van de omzet. Bijna de helft van de respondenten verwacht dat er in 2020 nog wel evenementen georganiseerd zullen worden.

Dat blijkt uit de resultaten van de eerste EventBranche Crisismonitor van EventBranche.nl, het mediaplatform voor de branche waar evenementen worden ingezet als communicatie- en marketingmiddel door merken en bedrijven. Bijna 1000 eventprofessionals en opdrachtgevers vulden de enquête in. 'Wij zijn het mediaplatform in de branche van live communicatie en experience marketing, voelen ons het middelpunt van een prachtige branche en brengen om die reden met liefde de meest effectieve voorbeelden van evenementen of positieve ontwikkelingen, maar nu? Nu is er maar één insteek: de noodklok!', aldus Sjoerd Weikamp van EventBranche.nl. 'Je voelt het al aankomen, maar deze cijfers bevestigen dat gevoel: het is desastreus. Wij zullen deze uitkomsten delen met het Eventplatform, onze contacten in Den Haag en de media. Meer hulp is nodig.' Is de conclusie aan de vooravond van de persconferentie met hernieuwde maatregelen en afkondigingen.

Peildatum bovenstaande grafiek: eerste week april 2020


Desastreus
‘De crisismonitor toont aan dat gevolgen en maatregelen van de Corona-crisis desastreus zijn voor de eventbranche. Door de huidige lockdown staat ons een heuse golf van faillissementen te wachten, die overigens afgelopen week al is begonnen. En er is nog lang geen einde in zicht voor de eventbranche. Zo geven in de monitor opdrachtgevers van merken, bedrijven en overige organisaties aan dat er niet alleen massaal evenementen zijn verschoven of gecanceld, maar dat de budgetten voor het tweede van 2020 nu al verminderd zijn’, luidt Sjoerd Weikamp, hoofdredacteur van EventBranche.nl de noodklok.

Een branche verdwijnt
‘Toch zien we nu al veel online alternatieven en zijn er al veel concepten bedacht voor als we elkaar straks binnen de 1,5 meter maatschappij weer voorzichtig mogen ontmoeten. Dat siert deze branche in nood. Tegelijkertijd blijft het een onwerkelijk idee dat het overgrote merendeel van een miljardenindustrie bij een verlenging van de maatregelen er straks simpelweg niet meer is. Deze branche ging in een paar dagen van 100 naar 0 en heeft meer hulp nodig dan nu al geboden is.’

Deze crisismonitor brengt de realiteit van de EventBranche in Corona-tijd in kaart. Onder de bijna 1000 eventprofessionals en opdrachtgevers bevinden zich eventbedrijven, zelfstandige eventprofessionals uit verschillende segmenten (catering, decoratie, bureaus, locaties etc) én opdrachtgevers van merken, bedrijven en instanties. De crisismonitor zal de komende weken en maanden diverse keren worden uitgezet en gepubliceerd.

>> BEKIJK ALLE RESULATEN VAN DE EERSTE EVENTBRANCHE.NL CRISISMONITOR

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.