Eventondernemer+en+een+faillissement+dreigt%3F+Wellicht+is+deze+nieuwe+wet+een+uitkomst
Nieuws

Eventondernemer en een faillissement dreigt? Wellicht is deze nieuwe wet een uitkomst

EVENTBRANCHE FAILLISSEMENT - Wat als het water je als eventondernemer echt aan de lippen staat en er bijna geen uitweg meer is. Dan is er een nieuwe wet, speciaal voor corona-gedupeerde bedrijven. Christiaan Mensink, GMW advocaten, neemt je mee in de nieuwe WHAO-wetgeving en tevens in de eerste succesvolle zaak, eentje binnen onze eigen evenementenbranche.

'Het is een dreiging die veel ondernemers nu zullen voelen. En iets wat ze zullen willen voorkomen: een faillissement. Sinds begin dit jaar is er een wet die ondernemers in nood moet helpen. Ze kunnen bij de rechter afdwingen dat hun schuldeisers akkoord gaan met een korting op hun uitstaande vordering. Nu is er op die manier voor het eerst een faillissement voorkomen. In overlevingsnood vanwege corona heeft een onderneming in de evenementenbranche aan haar schuldeisers gevraagd een deel van hun schulden weg te strepen. Voorheen moesten alle schuldeisers hiermee instemmen. Als een deel van de schuldeisers besloot dat niet te doen, ging de onderneming vaak failliet', aldus Christiaan Mensink van GMW Advocaten

Gedwongen instemming schuldeisers
'Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe wet (Whoa) per 1 januari van dit jaar gaat het anders. Als tweederde van de schuldeisers instemt met een kwijtschelding van een deel van de openstaande schuld kan de rechter dwingen de rest mee te doen. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland vorige week in een uitspraak bepaald. Dit kan schuldeisers uiteindelijk meer opleveren. Zij krijgen nog een deel van hun schuld terug, waar dat bij een faillissement van de onderneming vaak helemaal niets is. 
Het voordeel voor veel bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren als gevolg van corona is dat zij op deze manier een faillissement kunnen voorkomen. Omdat het nieuw is, zijn veel ondernemers hiervan niet op de hoogte. Als de steunmaatregelen van de overheid in de toekomst onverhoopt zullen wegvallen, kan het voor veel ondernemers een oplossing zijn om faillissement af te wenden. Bijkomende voordelen zijn het behoud van werkgelegenheid en het voorkomen van kapitaalvernietiging.' 

Onderstaande persbericht hoort bij de eerste WHOA-procedure:

GMW advocaten rondt eerste WHOA-procedure van Nederland succesvol af

Den Haag, 2 maart 2021 - Sinds 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord van kracht. Deze wet geeft ondernemers in financieel zwaar weer een instrument om een faillissement te voorkomen. Samen met hun cliënt hebben Christiaan Mensink en Martijn Dellebeke van GMW advocaten de 120 schuldeisers een akkoord aangeboden. Nadat een meerderheid van ruim 90% van alle schuldeisers met dat voorstel had ingestemd, heeft de Rechtbank Noord-Holland op 19 februari 2021 het akkoord goedgekeurd. Daarmee is het akkoord verbindend geworden voor alle schuldeisers, ook voor schuldeisers die tegen het akkoord hadden gestemd.

Christiaan Mensink: 'Met deze bekrachtiging is het faillissement van de onderneming daadwerkelijk voorkomen en kan de ondernemer verder met een financieel gezond bedrijf. Tegelijkertijd zijn ook de betrokken schuldeisers beter af dan bij een faillissement. Een win-win situatie, precies waarvoor de WHOA bedoeld is.'

Deze uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland is de eerste bekrachtiging van een onderhands akkoord op grond van de WHOA in Nederland.

Over de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)
De WHOA maakt voor ondernemers in zwaar weer een extra instrument beschikbaar om een faillissement te voorkomen. Door het herstructureren van de schulden binnen de onderneming of het beëindigen van de ondernemingsactiviteiten op een ordentelijke, gecontroleerde manier. Het doel is een onderhands akkoord met schuldeisers en aandeelhouders te sluiten waarbij iedereen beter af is dan in een faillissementssituatie. Bovendien stelt de WHOA ondernemers in de gelegenheid om schuldeisers die niet willen meewerken aan een onderhands akkoord te dwingen om dat wel te doen, uiteraard onder strikte voorwaarden.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.