Eventbranche stort ineen: 80% omzetverlies, 16.000 eventprofs werkloos en 17.000 ZZP-ers zonder werk

06-10-2020 - EVENEMENTEN CORONA - De noodklok! Het Eventplatform drukt nu echt op alle rode knoppen, alarmbellen en luid de noodklok als nooit te voren. De cijfers van deze crisis worden voor de eventbranche namelijk desastreuzer en desastreuzer: gemiddeld over de laatste drie kwartalen 80 procent omzetverlies, 17.000 ZZP-ers zonder werk en 16.000 eventprofessionals die nu al hun baan zijn kwijtgeraakt...

Het Eventplatform waar alle brancheorganisaties uit de branche van live communicatie en experience marketing de krachten hebben gebundeld deed onlangs weer een peiling. En daar is maar weinig perspectief voor de branche te vinden: 'Aangescherpte maatregelen, geen rendabele alternatieven, gebrek aan vertrouwen bij bezoekers en exposanten en steun die niet toereikend is; ondernemers in de zakelijke evenementenbranche raken het vertrouwen in de toekomst kwijt. Meer dan de helft ziet het somber in voor zijn of haar bedrijf en een kwart is onzeker', zo concludeert het Eventplatform uit de meest recente peiling.

Door de coronacrisis is de evenementenbranche begin maart volledig tot stilstand gekomen en hoewel de branche keihard probeert met online en hybride events, tijdelijk uitvoeren van andere werkzaamheden, reorganiseren en kostenbesparende maatregelen en protocollen voor veilige bijeenkomsten, het hoofd boven water te houden zijn de uitkomsten van de peiling van het Eventplatform ronduit bedroevend.

‘Als branche zijn we al langere tijd in gesprek met de overheid over aanvullende steunmaatregelen voor de evenementenbranche. De resultaten hiervan zijn van levensbelang voor tienduizenden bedrijven, werknemers en ZZP’ers in de branche. Er is een 3e steunpakket, maar willen we als branche blijven bestaan, nog veel groter baanverlies voorkomen en daarmee verlies van kennis en innovatiekracht, moet er nu wel duidelijkheid gaan komen’, aldus Riemer Rijpkema, woordvoerder namens het Eventplatform. ‘Het gaat hier om gezonde bedrijven die na de coronacrisis gewoon bestaansrecht hebben!’  

80% omzetverlies
De verwachte omzet voor 2020 bedroeg 5,2 miljard. Met een omzetverlies van gemiddeld 80% vanaf maart, blijft daar iets meer dan 1 miljard van over. Het beetje omzet dan ondernemers nog verwachten te realiseren in het 4e kwartaal komt voor ongeveer 21% uit andere dan de reguliere werkzaamheden; detacheren van personeel, (interieur)bouw, dienstverlening in de uitvaartsector, productie van COVID gerelateerde producten, consultancy- en advieswerk, onderwijs, transportdiensten en verhuizingen. Maar nieuwe markten aanboren kost tijd en rendabel wordt het voorlopig niet.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruim 17.000 ZZP’ers en 16.000 werknemers zonder werk

De impact op de werkgelegenheid is dramatisch; de branche biedt normaliter werk aan circa 71.000 mensen, gemiddeld 26% daarvan zijn freelancers. De uitkomsten van deze peiling laten zien dat ruim 17.000 ZZP’ers zonder werk zitten en meer dan 16.000 werknemers hun baan kwijt zijn. Het aantal werknemers dat zijn baan kwijt raakte is het grootst bij organisatoren (37,3%). Bij locaties verloor een flink deel van de werknemers al in de eerste maanden zijn baan. Het aantal werknemers dat in dienst is bij een toeleverancier en zijn baan kwijt raakt, neemt vooral in de komende periode toe.

'Onze leden waren klaar voor een heel mooi event jaar en hadden daarvoor hun teams op volle sterkte. Schakelen ten gevolge van deze crisis was onafwendbaar. Het is ongelooflijk verdrietig om te zien hoeveel goede mensen in korte tijd hun baan hebben verloren. Talent gaat verloren voor onze branche, dat baart me grote zorgen voor straks.' Aldus Maarten Schram, directeur IDEA.

10 Reacties

Ik zag het al aankomen en sprak vaker mijn zorgen uit. Dan kreeg ik te horen dat bijvoorbeeld een gewaardeerd collega riep: “ikben een positievo Kees”. Ik ben wel realistisch en gebruik mijn intuitie. Ik voorzie dat we een hele generatie talenten kwijt gaan raken en opgebouwde kennis en ervaring in rook zien opgaan. Dat baart mij zorgen
Kees Janssen @ 06-10-2020 12:02 uur
Misschien toch het draaiboek van March of the Cases oppakken ?
Mike Cremers @ 06-10-2020 12:05 uur
Niet inhoudelijk een reactie, maar wil iedereen enorm veel sterkte wensen in deze periode..
Marije @ 06-10-2020 12:22 uur
helemaal mee eens, ik denk dat het omzetverlies bij de zzp'rs 90-100% is. De entertainment industrie is verloren. Dit gaat nog wel een jaar duren. Alle kennis en ervaring zal weg zijn, en welke toeleveringsbedrijven zullen nog overeind staan dan?
Vooral: wat moeten al deze hooggemotiveerde collega's gaan doen? Omscholen? Naar wat? Het gaat om tienduizenden mensen en hun gezinnen.
Ton Derks Advancing @ 06-10-2020 14:17 uur
Mijn zoon is net in die sector afgestudeerd. Vol passie zit hij nu thuis, zwaar gefrustreerd. Echt heel triest
Albert @ 07-10-2020 05:00 uur
Wij hebben een verhuurbedrijf voor kleine tot middelgrote feesten en evenementen. Q3 was zo slecht nog niet. Echter Q1 was 60% lager en Q2 80% ongeveer.

Q4 kan ik nog geen uitspraken over doen. Maar we hebben geen enkele boeking staan tot het einde van het jaar.

Het is aan de steun pakketten van de overheid of wij volgend jaar nog open gaan. De gemaakte omzetten compenseren momenteel de kosten niet.

Salaris heb ik als eigenaar dit jaar iig nog niet kunnen uitkeren.

Het is inmiddels 5 over 12 en de overheid moet nu echt gaan bewegen.

Beste collega's sterkte en onthoud je staat er niet alleen voor als het mis gaat kan je het je zelf niet verwijten. En kan je je zelf met opgeheven hoofd in de spiegel aankijken.

#staysafe #stayhappy
De Feestverhuurder @ 07-10-2020 09:55 uur
Het is voor iedereen die in de entertainmentsector werkzaam is een moeilijke periode. Dit heeft niemand kunnen voorzien.

Ik ben zeker niet eens met alle maatregelen die onze regering neemt maar begrijp uiteraard dat 'veel mensen bij elkaar in één ruimte zetten' om problemen vragen is.

Laten we hopen dat er snel (begin volgend jaar?) goede medicijnen zijn of een goed werkend vaccin, zodat er volgende zomer weer evenementen kunnen plaatsvinden.

De overheid zal voor de tussenliggende periode de sector financieel moeten steunen om deze overeind te houden.

Als je zzp'er bent zal je, wellicht tijdelijk' ander werk moeten doen, buiten je vakgebied.

Voor bedrijven met personeel zijn al de nodige steunmaatregelen ingevoerd
Maar ook dit zal nooit genoeg zijn om alle kosten te dekken. Ook hier zal gekeken moeten worden naar afschaling van kosten en andere bronnen van inkomsten.

Hoe vervelend ook: je kan niet van de overheid verwachten dat alles en iedereen maar betaald word. Bedenk je ook dat al deze miljarden aan steun ook weer terugbetaald moeten worden in de komende jaren.

Voor de duidelijkheid!

Ook ik had zicht op een mooi jaar met voldoende boekingen en evenementen. Ook mijn agenda is vanaf maart leeg. Ook ik heb andere werkzaamheden moeten gaan doen, terwijl vaste lasten van de onderneming blijven doorlopen.

Het is dus niet zo dat ik vanaf de zijlijn alleen maar een mening geef. Ik blijf alleen wel realistisch en weet dat ik na deze periode mijn werkzaamheden als boeker/organisator wil en kan voortzetten. Dat redt ik alleen als ik nu anticipeer op dr omstandigheden, hoe vervelend dan ook.

Jos Baltus @ 07-10-2020 10:46 uur
Tsja, hier hetzelfde verhaal. Van ruim 200 events gepland naar 3 (dus dat). Q4 nog geen zicht op, mondjesmaat komen er kleine aanvraagjes binnen. Feit is dat je van een paar ton omzet naar tienduizend gaat. Gelukkig geen personeel vast, allemaal zzp-ers maar inderdaad weinig voorzieningen. Gezond bedrijf en altijd gemotiveerd geweest. Oh ja... #omdenken ook al gedaan en nog steeds. Maar zie het allemaal somber in. Sterkte iedereen!
Entertain-ME @ 07-10-2020 12:56 uur
Gelukkig komen er nog mondjesmaat opdrachten binnen en krijg ik weer een beetje hoop (en inkomen). Maar na elke persconferentie worden deze dan weer consequent geannuleerd.....
johan van genechten @ 08-10-2020 17:19 uur
Ik run met mijn partner een evenementenbureau waar wij beide werkzaam zijn aan één grote (eigen) evenement per jaar. Wij zagen helaas twee jaarsalarissen verdwijnen. Door een kleine buffer houden wij het nog wel uit en zijn spontaan grafische diensten gaan aanbieden. De opdracht komen heel langzaam binnen, maar we doen ons best om, om te denken, maar een lastig periode is het wel.

Sterkte aan iedereen met personeel en hoge lasten.

Sterkte aan alle bedrijven
Brian @ 14-10-2020 12:28 uur
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners