EventBranche Crisismonitor: twee derde eventbedrijven is binnen een half jaar failliet

07-04-2020 - EVENEMENTEN EN CORONA - Het Eventplatform knalde vorige week in no time de branchecijfers en de gevolgen van de corona-crisis voor de eventbranche alle fractiekamers in Den Haag en alle redactieruimtes van Nederland in. 3.5 miljard euro omzetverlies. Die cijfers verdienen ook een actuele inkijk in de huidige situatie aan organisatie- en opdrachtgeverskant. De afgelopen dagen kwam meer dan eens een reactie bij ons binnen met de strekking: 'Het water staat nu al bijna aan de lippen...'

Dus besloot EventBranche.nl de gestartte benchmark van Festivak 2019 om te turnen in een crisismonitor om de situatie in de branche en bij opdrachtgevers te kunnen blijven polsen en de branchebrede cijfers aan te vullen met de dagelijkste praktijk. En hoe graag we ook goed nieuws willen brengen: het zijn enorm zware tijden met hele slechte vooruitzichten voor de huidige eventbedrijven. 

Wij doen dan ook met klem, nog eenmaal, een oproep: vul de enquete in, zodat we met 1000 ingevulde enquetes een nog beter beeld kunnen geven van de huidige stand van zaken en het toekomstperspectief voor onze branche. Voor nu alvast twee tussenuitkomsten, in de wetenschap dat we na de eerste batch verstuurde vragenlijsten inmiddels van ruim 750 bedrijven (!) een volledig ingevulde enquete binnen hebben:

In de enquete werd opdrachtgevers eind maart / begin april gevraagd hoeveel budget er nog over is voor evenementen in het tweede deel van 2020. 'We hopen massaal dat als de lichten weer op groen gaan, de economie aantrekt en budgetten weer groeien, dat we zo snel mogelijk de enorme hang naar ontmoeten invullen met evenementen, maar de realiteit is nu deze', aldus het team van EventBranche.nl, dat het onderzoek onder vele duizenden eventprofessionals en opdrachtgevers uitzetten:

Bijna 1/3 opdrachtgevers heeft nog tussen de 0 tot 50% van het oorspronkelijke eventbudget voor het tweede deel van 2020 over:

2/3 eventbedrijven binnen nu en half jaar niet meer levensvatbaar in huidige situatie

Uit de door vele honderden eventbedrijven, uit alle segmenten, ingevulde vragenlijst ontstaat een vrij reeel beeld van de overlevingskansen van de vele verschillende soorten eventbedrijven. 'Om binnen onze keten, straks een goed beeld van de overlevingskansen van de verschillende segmenten te schetsen, hopen we op een totaal van 1000 ingevulde enquetes. Het onderzoek is met de steekproef en het huidige aantal ingevulde enquetes al wel representatief te noemen, maar om ook met wat meer kracht over de verschillende disciplines (van catering tot decoratie en van entertainment tot AV) iets te kunnen zeggen, vragen we iedereen de enquete in te vullen. We moeten een goed beeld geven van de situatie.' De ingevulde enquetes van eind maart begin april geven een kraakhelder beeld: slecht 37% zegt het langer dan 6 maanden vol te kunnen houden in de huidige situatie. De in totaal 9 procent van de eventbedrijven die aangaf minder dan 2 maanden uit te zingen, zijn dus nu al in directe nood:

4 Reacties

Hierbij komt dan ook nog dat bij velen onder ons er geen juiste SBI code voor evenementen bureaus / organisatoren. Daarnaast zal het nog lastig zijn om aan de voorwaarden te voldoen. Grote woorden van de overheid maar de daden zijn heel klein. Onze branche en de horeca was direct getroffen en nu komen er alleen nog maar meer en meer bij. Wens een ieder veel wijsheid en sterkte!
Toine Dorpmans @ 07-04-2020 12:21 uur
kom met goed nieuws.
ik dacht het, één tel.
maar wat goed dat jullie proberen onze nood zichtbaar te maken.
hoop dat iemand, ZE, luisteren
thank you eventbranche.
Locatie in nood @ 07-04-2020 14:46 uur
Het is evident dat de event branche direct zwaar is getroffen. We zijn als 1e aan de beurt in dit soort crisissituaties, maar ook als laatste aan de beurt als de economie weer een beetje op gang komt, ingegeven door financien enerzijds en sentiment anderzijds.
Of je nu in onze branche onderneemt of niet, bedrijven hebben gemiddeld bij 0 omzet een levensvatbaarheid van 4-6 maanden, mits je in de periode ervoor zuinig bent geweest en je kostenstructuur op orde hebt.
Bovendien komen we met ons allen niet uit de drukste periode van het jaar waardoor de pijn van een mindere omzet januari en februari direct voelbaar is.
Wij hadden een mooi 1e half jaar gepland staan maar net als iedereen alles moeten verplaatsen of afblazen.
De tegemoetkoming van het kabinet is geen 10% van de profit die wij zouden hebben, wij verliezen gewoon even ca 75.000 in 4 maanden.
Waarom ik dit expliciet noem?
Omdat het inderdaad zo is dat ondanks alle financiële compensatieregelingen van ons kabinet, het uiteindelijk zal leiden tot de ondergang van ondernemers, zeker in onze branche en dus een superslechte egeling!
Levensgenieters zal overeind blijven, maar ik vrees voor m’n collega’s. Sterkte en ik wens ona allen veel sterkte en creativiteit!
Stay safe, be strong!
René van Elsland

Levensgenieters @ 08-04-2020 08:06 uur
BERICHT VERWIJDERD DOOR REDACTIE
Noot: zowel het onderzoek van het eventplatform, als deze enquete zorgen voor zichtbaarheid en inzicht in Den Haag en dat is essentieel.
Andrea @ 08-04-2020 11:45 uur
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Amerpodia

  Historische locaties voor elk evenement
 2. ss Rotterdam

  Het ss Rotterdam is een plek waar gasten op avontuur gaan, iets beleven. Tijdens een weergaloos feest, inspirerend...
 3. Pathé Business

  Iedereen kent Pathé als de grootste bioscoopketen van Nederland. Maar Pathé is bij organisaties ook steeds bekender...
 4. Kameryck V.O.F.

  Deze bijzondere locatie ligt prachtig tussen de weilanden en heeft een mooi terras aan het water. De omgeving ademt...
 5. Veldeman

  ‘Challenge our limits’: wij gaan geen enkele uitdaging uit de weg en zoeken steeds naar de beste totaaloplossing op...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners