16 september 2014

Evenementenmenu De Haven van Zandvoort: mosselen

Door Sjoerd Weikamp
EVENEMENTENMENU - Officieel is de zomer voorbij, maar bij strandpaviljoen De Haven van Zandvoort zomert het gewoon door. In September geeft Chef-kok Roy Moes zijn recept prijs van de allerlekkerste mosselen. Uiteraard kan de huisgemaakte knoflooksaus hierbij niet ontbreken.

Mosselen

Receptuur Mosselen:

Mosselen (niet te kleine!), 1 kg per persoon
Winterpeen, bleekselderij, witte uien, prei en peterselie
Verse gember, Spaanse peper, knoflook
Witte wijn
Viskruiden
Knoflooksaus
Yogonaise, 250 gr
Slagroom, 250 gr
Ui, 1 hele gesnipperd
Augurk, in blokjes
Knoflook, 1 bol
Krulpeterselie
Citroen

Stokbrood en/of friet.

Bereidingswijze voor de knoflooksaus:

Slagroom opslaan en met de yogonaise en de augurkblokjes mengen.
Peterselie wassen, drogen en hakken. Citroen uitpersen. Ui raspen en de knoflook fijnhakken.
Voeg alle ingrediënten bij de saus en goed mengen.
Op smaak brengen met zout en peper, eventueel wat poedersuiker toevoegen.

Bereidingswijze voor de mosselen

Maak alle groenten goed schoon en snij alles in dunne ringen of plakken van 3 mm.
De mosselen wassen, net zo lang tot dat het water helder is (let op; het kan zomaar zijn dat dit 3x herhaald moet worden!)
Vul de mosselpan met een dikke laat groenten op de bodem, met daarop één in dunne plakjes gesneden teen knoflook. Voeg hierbij ¼ van de Spaanse peper (in plakjes) én de fijngehakte gember toe.
Bovenop komen de gewassen mosselen met een theelepel viskruiden en een flinke scheut wijn.
Breng de mosselen met de deksel op de pan aan de kook, vervolgens één minuut door laten koken. Nadat de mosselen van het vuur zijn gehaald, nog even laten staan totdat alle schelpen open staan.

Ondertussen het stokbrood even opwarmen!

Eet smakelijk gr. Roy