
Evenementenhandboek Veiligheid: meer duidelijkheid voor gemeenten en organisatoren
De veiligheid op evenementen is de laatste tijd veelvuldig onderwerp van gesprek. Onderzoeksrapporten en evaluaties van incidenten maken duidelijk dat er verbeteringen nodig zijn. Een veelgehoord probleem is dat de veiligheid op evenementen overal verschillend wordt beoordeeld. Veiligheidsplannen van organisatoren, adviezen van hulpdiensten en voorschriften in vergunningen lopen flink uiteen. Er is weinig houvast in wetgeving of algemene richtlijnen. Het Evenementenhandboek Veiligheid zou meer duidelijkheid moeten geven over de regierol van overheden en meer houvast moeten bieden voor eventorganisatoren.
Initiatiefnemers
Een groep gemeenten neemt nu samen het voortouw om deze situatie te veranderen. Het gaat om Breda, Arnhem, Apeldoorn, Eindhoven, Den Bosch en Zwolle. Zij gaan zich inzetten om samen met experts uit de evenementenwereld en andere gemeenten een algemeen handboek te ontwikkelen over veiligheid op evenementen. Zij beogen daarmee een standaard naslagwerk te produceren, dat alle organisatoren van evenementen kunnen raadplegen. Het handboek zal bestaan uit een verzameling van praktijkrichtlijnen die zijn gebaseerd op bewezen inzichten. Gemeenten kunnen het handboek gaan gebruiken als kader voor de beoordeling van voorgestelde veiligheidsplannen. Het handboek zal ook adviseurs van onder meer politie en brandweer meer houvast geven.
Gemeenschappelijk kader voor veiligheid
Het Evenementenhandboek Veiligheid moet voor alle organisatoren en gemeenten het gemeenschappelijke kader gaan vormen. Dit moet gaan bijdragen aan meer wederzijds begrip en veiligere evenementen. Vanaf deze zomer gaat de stichting Evenementenhandboek zich actief inzetten om meer gemeenten en experts uit de evenementenwereld bij de ontwikkeling te betrekken, zodat het werk in het najaar van start kan gaan.