Doelgroep
Naast het vaststellen van de doelstelling is het bepalen van een doelgroep essentieel voor een zinvol evenement. U moet weten hoe deze doelgroep benaderd moet worden, welke taal zij spreken en dus welk eventconcept bij deze doelgroep het meest teweeg brengt.
TIPS:
DO – Maak een analyse van de doelgroep
Blijkbaar is er een aanleiding om een evenement te organiseren. Daar heeft u inmiddels een duidelijke doelstelling bij geformuleerd, maar wie is dan uw doelgroep? Daarbij is het belangrijkste onderscheid: intern en extern. Van werknemers, tot oud-werknemers en van toprelaties tot prospects, iedere doelgroep behoeft een eigen aanpak.
DON’T – Voeg niet krampachtig doelgroepen bij elkaar
Het lijkt zo verleidelijk: alle doelgroepen met één groot evenement bereiken. Het kan, maar in veel gevallen slaat u dan bij het gros van de gasten de plank mis. In alle gevallen is het raadzaam om doelgroepen zo min mogelijk te vermengen, zeker als ze ‘anders tegenover’ uw bedrijf staan. Twee kleinere events met een afgebakende doelgroep en specifieke doelstelling, kunnen effectiever zijn dan één groot evenement.
TREND:
Social Media leggen doelgroepdetails op straat
Social Media geven u als opdrachtgever een ongekende kans: u kunt uw doelgroep tot op hobby-niveau in kaart brengen. Steeds vaker worden socialmediagegevens gevraagd en gegeven in voortrajecten of adresbestanden. Durf daarbij rondom een evenement de interactie met uw gast aan te gaan. Voor, tijdens en na een evenement biedt dit veel mogelijkheden. De trend zet zich snel door, maar heeft ook een keerzijde: te veel contact wordt als storend ervaren en het gebruik van ‘privéinformatie’ van uw doelgroep kan door uw gast als vervelend ervaren worden. Toch biedt het vooral kansen om bijvoorbeeld het concept of het programma voor uw evenement aan te passen op de kennis die u van uw doelgroep heeft.