Eerste+internationale+ISO%2Dstandaard+voor+grootschalige+events+in+ontwikkeling
Nieuws

Eerste internationale ISO-standaard voor grootschalige events in ontwikkeling

Events zoals de Olympische Spelen of het Eurovisie Songfestival kunnen helpen steden of regio's op de kaart te zetten. Ze brengen echter veel beveiligingsrisico's met zich mee. Om die reden werkt de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) momenteel aan een nieuwe internationale norm om steden te helpen grote evenementen te beheren met openbare veiligheid en de continuïteit van de dienstverlening.

ISO 22379, Beveiliging en veerkracht, wordt de nieuwe richtlijn voor het hosten en organiseren van grote evenementen in een stad, met als doel richtlijnen en expertise te bieden voor het beheren van risico's, openbare veiligheid en continuïteit van de dienstverlening tijdens een grootschalig evenement. Na publicatie is het de eerste internationale standaard in zijn soort, waarin de kennis en knowhow wordt samengebracht van experts die betrokken zijn bij het organiseren van grote evenementen zoals de Tokyo Olympics 2020, de Olympische Winterspelen in Beijing in 2022, de Marathon van Berlijn en meer.

Ivar K. Lunde, begeleider van de werkgroep die de standaard heeft ontwikkeld, zegt dat de nieuwe norm een product is van de lessen van veel steden en organisatoren van evenementen over de hele wereld. ‘Het aantrekken van internationale evenementen wordt door veel steden gezien als een belangrijke manier om zichzelf te promoten op het wereldtoneel, maar met succes doen is een andere zaak. Wat tegenwoordig vaak gebeurt, is dat elke stad haar planning helemaal opnieuw begint, zonder het voordeel van de gedeelde expertise en best practices van anderen. Deze standaard brengt dergelijk leren samen waar iedereen van kan profiteren.’

Lunde zegt dat er nog geen 'holistische' internationale standaard bestaat die alle belangrijke elementen van het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van een groot evenement op een duurzame en veilige manier kan behandelen. Het gebruik van ISO 22379 zal daarom niet alleen het succes van grootschalige evenementen verbeteren, maar steden in staat stellen deze te hosten op een manier die ook bijdraagt aan veel van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Het zal steden ook helpen beslissen of ze het evenement willen houden of niet, omdat het hen in staat stelt de echte risico's en kosten te identificeren die ermee gemoeid zijn.

ISO 22379 zal een nuttige aanvulling zijn op ISO 20121, Duurzaamheidbeheersystemen voor evenementen – dit zijn eisen met richtlijnen voor gebruik, die een kader bieden voor het duurzaam maken van een evenement op sociaal, economisch en milieuniveau.

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.