Een+no+waste+evenement%3A+wat+is+dat+en+is+het+haalbaar%3F
Nieuws

Een no waste evenement: wat is dat en is het haalbaar?

Een evenement zonder afval en plastic, geen voedselverspilling en waar materialen van worden hergebruikt. Steeds meer evenementen gaan voor zero waste. EventBranche.nl dook in de wereld van no waste, kwam verschillende definities tegen, maar zag vooral dat het haalbaar is...of toch niet?

De één ziet een zero waste evenement als afval scheiden en recyclen tijdens het evenement, de ander ziet zero waste als een volledig circulair evenement. Laten we dus eerst eens kijken welke definities er zijn voor zero waste of no waste, zoals je wilt. Volgens Zero Waste Europe houdt zero waste in dat afgedankte materialen worden hergebruikt voor andere diensten of producten. Zij zeggen over de processen:

  • Deze moeten op een manier beheerd worden waardoor afval en materialen verminderd worden
  • Alle middelen moeten worden behouden
  • Middelen moeten worden teruggewonnen
     

Een andere definitie voor zero waste komt van Zero Waste International Alliance (ZWIA). Zij omschrijven zero waste als het behouden van alle afval en middelen door verantwoorde productie, consumptie, hergebruik en terugwinning van alle producten, verpakkingen en materialen. Dit zonder te verbranden en zonder vervuiling van land, water of lucht.

De vraag waar het voor onze branche om draait, is natuurlijk: is een zero waste evenement haalbaar? Volledig zero waste zou betekenen dat er helemaal geen verspilling of vervuiling rondom het evenement is. De organisatoren en opdrachtgevers van het evenement zouden er zelf voor kunnen zorgen dat tijdens het evenement al het afval wordt gerecycled, materialen worden hergebruikt en er geen voedsel wordt verspild. Een logische stap voor al die bedrijven die binnen hun visie en missie inmiddels hoofdstukken vol hebben staan met verantwoord, betrokken of zelfs circulair ondernemen. Die bedrijven en merken kunnen tijdens een live moment heel krachtig en tastbaar laten zien waar ze voor staan. 

No waste evementen: wel of niet haalbaar?

De bezoekers moeten naar het evenement komen, de producten moeten geleverd worden, het gescheiden afval moet opgehaald worden en dit kost allemaal brandstof, wat zorgt voor CO2 uitstoot, etc, etc. Een evenement zonder vervuiling van land, water of lucht is op dit moment simpelweg niet haalbaar, maar er komen steeds meer innovaties waardoor er een grote kans is dat het in de toekomst heel dicht bij no waste komt. ‘Sinds vorige week is Sanne Houwers, student Hogeschool Utrecht, bij ons begonnen en ze dook op eigen initiatief in dit onderwerp. Haar tussenconclusie is de beste die je kunt trekken: ook al is no of zero waste misschien wel nooit helemaal haalbaar, zodra je er mee bezig gaat, kom je in ieder geval tot minder waste’, aldus Sjoerd Weikamp van EventBranche.nl over zijn nieuwe collega.

Is er al een evenement dat heel dicht bij het predikaat zero waste komt? Ja, die is er zeker en het is nog een Nederlands evenement ook nog. In 2020 wil DGTL Festival volledig circulair zijn. Door de jaren heen zijn ze steeds meer gaan doen om vervuiling tegen te gaan. Op de website van het DGTL Festival staat een overzicht van alle duurzame en circulaire oplossingen. Zo gebruiken zij eco toiletten, hardcups, geen vlees, gerecyclede decoratie en kunst en hebben ze een slim energieplan en een circulair voedselsysteem. Naast de bekende manieren om waste tegen te gaan werken zij ook samen met innovatieve partners, om met de nieuwste innovaties te experimenteren en ze te testen tijdens het festival in Amsterdam:

De artiesten verblijven tijdens DGTL in een van de meest duurzame hotels van Nederland en worden van en naar het festival in elektrische voertuigen vervoerd. De bezoekers kunnen op het festival zien hoe het afval wordt gescheiden of hoe flessendoppen worden veranderd in olie in de ‘Resource Street’. Wanneer de bezoeker een duurzame actie onderneemt, worden zij beloond met gratis duurzaam eten, muziekdownloads of kortingen.

Het DGTL-voorbeeld laat zien dat zero waste evenementen dichterbij zijn dan ooit tevoren. Maar een evenement bestaat uit verschillende schakels. Dus nemen we in het volgende No Waste-artikel een kijkje bij een evenementenlocatie. 

>> lees hier het artikel over RAI Amsterdam 'RAI Amsterdam zet in op zero waste'.

Door: Sanne Houwers

 


Stappen zetten op circulair vlak?

Kom naar The Circle of LIVE

The Circle of LIVE, op 20 januari 2020 bij Amsterdome, is hét kennisevent voor eventprofessionals dat inspireert, prikkelt en activeert om evenementen circulair en toekomstproof te maken. Aan de hand van inspirerende sprekers, voorbeelden en feiten opent dit event de deur naar een nieuwe en duurzame eventwereld.

>> voorinschrijving geopend


 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.