Drugsgebruik+tijdens+intern+evenement%3A+uit+functie+gezet+en+lager+salaris+als+straf
Nieuws

Drugsgebruik tijdens intern evenement: uit functie gezet en lager salaris als straf

EVENEMENTENBUREAU BEDRIJFSUITJE - Een medewerker die in een bus op de terugweg van een personeelsevenement (bedrijfsuitje) drugs gebruikte, mag volgens de kantonrechter door zijn werkgever teruggezet worden in functie en salaris.

Dat is de uitspraak van de kantonrechter in Rotterdam, nadat de man die cocaine snoof op de terugweg van een bedrijfsuitje, een kort geding aanspande. Het hotel waar de man werkzaam was had de zaken goed op orde en had voor haar werknemers bij de arbeidsovereenkomst ook gedragsregels opgenomen. Daarin staat onder meer dat er tijdens werktijd geen drugs gebruikt mag worden. 'Overtreding van de regels kan leiden tot schorsing of ontslag en bij zware overtreding zelfs tot ontslag op staande voet.' In het huishoudelijk reglement staat expliciet dat drank en drugs tijdens het werk verboden zijn. 

Volgens de kantonrechter heeft de werknemer met het harddrugs-gebruik een duidelijke grens overschreden. Daarbij nam de rechter ook zijn rol als leidinggevende mee in zijn oordeel. Zijn gezag zou door het voorval ernstig in geding zijn gekomen. In het verslag van de zaak valt ook nog op te maken dat de werknemer in eerste instantie het gebruik niet wilde erkennen. De kantonrechter kon zich vinden in de strafmaatregel van de werkgever, omdat daarbij de 'wederzijdse belangen in achte zijn genomen'. De werknemer krijgt een laatste kans en kan bij goed gedrag eventueel weer terugkeren in zijn oude functie.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.