Dikke streep door testevenementen, deel eventsector in direct gevaar

13-11-2020 - EVENEMENTEN SECTOR CORONA - Stevige taal van het EventPlatform na een overleg met diverse ministeries vandaag in Den Haag: 'Koudwatervrees kabinet brengt evenementensector verder in het nauw. Onvoldoende perspectief brengt voortbestaan van groot deel van de sector in direct gevaar.' Die conclusie trekt het EventPlatform nadat er vooralsnog een dikke streep door de testevenementen ging. Na alle goede gesprekken, de sterke lobby en het getoonde begrip in Den Haag, is het toch best wel om gek van te worden...

EventPlatform en ook de Alliantie van Evenementenbouwers laten vandaag dan ook een totaal ander geluid horen dan in de afgelopen weken en zelfs maanden. De gebundelde branchekrachten in beide platforms spreken over koudwatervrees in Den Haag:

'Vanochtend tijdens het voortgangsgesprek met de ministeries van OCW, EZ, VWS, Justitie en Veiligheid met de Alliantie van Evenementenbouwers en Eventplatform blijkt dat de evenementenbranche nog niet mag beginnen met de zogenaamde testevenementen. Dit ondanks de maandenlang samen met de wetenschap voorbereide plannen en ondanks dat alle bezoekers alleen worden toegelaten met een negatieve coronatest. De testevenementen mogen pas plaatsvinden als Nederland in fase “waakzaam” zit.'


Hierbij een overzicht van de diverse fases in de routekaart:
Belangrijkste signaalwaarde behorden bij de fase Waakzaam: postieve testen per 100.000 inwoners per week moeten onder de 50 zijn. In de huidige cijfers zitten we op gemiddeld 35 positieve personen per dag, wat neerkomt op zo'n kleine 250 positeive tests per week per 100.000 inwoners, horende bij de fases Ernstig tot zelfs Zeer Ernstig.


Jolanda Jansen, woordvoerder van de Alliantie: “We zijn teleurgesteld. 2020 is verloren, onze blik is gericht op het komende jaar. Evenementen tot de zomer van 2021 komen echter echt in gevaar nu wij dit jaar niet kunnen starten met de geplande zeer zorgvuldig gereguleerde testevenementen. Iedereen begrijpt dat er onder de huidige omstandigheden geen grootschalige evenementen kunnen plaatsvinden, maar dat we nu niet mogen testen en geen stappen ter voorbereiding kunnen zetten, betekent geen perspectief. Dat is niet alleen verschrikkelijk voor de branche die normaliter een omzet heeft van 7,35 miljard euro en aan 100.000 mensen werkgelegenheid geeft, maar zeker ook voor de maatschappij die zo ongelofelijk snakt naar vertier en ontspanning.”

Riemer Rijpkema, woordvoerder van het Eventplatform vult aan: “Vanaf maart zit de evenementenbranche voor het grootste gedeelte op slot ondanks alle veiligheidsmaatregelen. In de zomerperiode van 2020 konden er op zeer kleine schaal evenementen plaatsvinden maar vanwege de beperkte toegestane bezoekersaantallen, waren deze evenementen niet rendabel; ze kostten zelfs geld. De nood is dan ook onveranderd hoog en raakt de hele keten. De duur van de crisis gaat nu keihard haar tol bij de bedrijven en werknemers eisen. De betalingsachterstanden lopen op en nieuwe reorganisaties kunnen niet uitblijven.”

De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform vragen daarom aandacht voor het volgende:

• Zo spoedig mogelijk starten met gereguleerde testevenementen zodat er duidelijkheid komt over de mogelijkheden van evenementenseizoen 2021.

• Verlenging van de NOW regeling met 90% vergoeding van het loon i.p.v. de huidige 80% en de voorgenomen afbouw voor de evenementenbranche en afzien van boeteclausule in NOW3

• Geen limiet aan de TVL vergoeding voor de MKB bedrijven in de evenementenbranche. Deze bedrijven (bijv. grote concertzalen en toeleveranciers) zijn met hun kennis, materialen en locaties de ruggengraat van de evenementenbranche en tevens cruciaal voor de voortgang en veiligheid van de evenementen in de toekomst.

• De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform pleiten voor een garantiefonds. In deze pandemie is het namelijk onmogelijk om voor evenementen een annuleringsverzekering af te sluiten terwijl er maanden van tevoren veel kosten moeten worden gemaakt. Dat maakt dat de branche stil staat, tenzij er een oplossing in de vorm van een garantiefonds komt.

1 Reacties

Zolang we gedwee de beleidsmakers blijven volgen terwijl die sturen op een kapot kompas (pcr-test) is er helemaal niks te winnen en zijn we voor live ontmoetingen ten dode opgeschreven. Daarbij blijft straks ook met vaccin de 1m5 van kracht in het zogenaamde nieuwe normaal dus tel uit je winst.
En dat is ook onze eigen schuld door het braafste jongetje van de klas te willen zijn en kritiekloos de overheid en de media te volgen. Wanneer gooit onze branche de kont tegen de krib? Wanneer vallen ons de schellen van de ogen? Dit gaat niet meer weg. Waarschijnlijk pas als de NOW regelingen ophouden en niet alleen de ZZP-ers en de DGA's aan het bloeden zijn. Ik kan je nu al vertellen dat dan de slagkracht die we nu nog hebben om samen dit beleid echt ter discussie te stellen zal zijn verdwenen. Ik vind het vervelend om te zeggen maar het is onze eigen schuld. Binnen de genoemde risiconiveaus is zelfs op niveau 1 geen echt live event mogelijk. En niveau 0??? Dat bestaat niet. 
Victor @ 17-11-2020 15:23 uur
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners