De promotie en marketing van uw eigen evenement: 20 creatieve manieren om te promoten (Deel II)

19-04-2018 - EVENT MARKETING EVENT PROMOTIE - Als het om de marketing en promotie van uw eigen evenement of congres gaat, dan is er een gouden regel: creativiteit in het voortraject, de promotie, bespaart geld. Daarnaast is creatieve marketing voor uw potentiele gast een voorbode van de innovativiteit van uw event. Daarom 20 creatieve manieren om uw event te promoten.

1. Pop-Up Henna stand
Een week voor uw evenement, tijdens een lokaal evenement, of op een verrassende plek waar uw doelgroep samenkomt: een henna stand (zie foto), waar een henna artiest henna zet met het logo of het thema van uw evenement. Iedereen die een week later met de henna-tattoo op het evenement komt krijgt iets bijzonders of korting.

2. QR mysterie
Deel QR-codes uit op de plekken waar uw doelgroep komt, gelinkt aan prijzen, gratis tickets en overige event informatie. Zet ook QR codes op A4 posters met een mysterieuze tekts. Omdat ze niet meteen weten waar het over gaat, maakt de kans groter dat ze daadwerkelijk gaan scannen en kijken.

3. Zorg voor een live promotie spektakel
Plan een live activatie van uw eigen evenement. Laat 'iets ontstaan en groot worden' in de publieke ruimte. Eén voorwaarde: iedereen die voorbij komt moet stil willen blijven staan en kijken. Denk aan een groep artiesten of dansers die samen aan een grote structuur werken of een groot canvaas. Zorg voor goede video om zo online uw bereik te scoren.

4. Dieren als ambassadeurs
Niemand weerstaat de puppy of de kitten. Promotie van uw evenement in combinatie met het aanzetten tot adoptie van asieldieren? Het werkt goed voor fundraising, zeker als dit goede doel ook echt gekoppeld is aan uw evenement.

5. Maak een videotrailer
Gebruik de beelden van vorig jaar en testimonials om tot een korte video te komen die de bezoekers van dit jaar aantrekt. Zorg daarbij wel voor een duidelijk call to action om dit jaar te komen.

6. Boeksigneren door sprekers
Veel sprekers hebben ook een of meerdere eigen boeken. Het is erg leuk en effectief om in het voortraject een spreker bijvoorbeeld in een pop-up setting zijn of haar boeken te laten signeren. Het idee komt van Neil Gaiman die onlangs zijn boek American Gods signeerde op JFK Airport in New York. Het zorgde voor een run van fans, nadat de auteur live ging op Facebook. Als tijdens dat signeren ook info of het evenement van dagen daarna wordt gedeeld, slaat u twee vliegen in één klap.

7. Word een Podcast ster
Heeft u genoeg tijd voor uw evenement, denk dan eens aan iets anders: een reeks podcasts bijvoorbeeld. Bouw een community waar u uiteindelijk uw promotie aan kunt richten. Tijd tekort, vraag dan of u als gast aanwezig mag zijn op een veel beluisterde podcast van een branche influencer. In ruil kaartjes voor de influencers en om weg te geven aan zijn/haar fans?

8. Chatbots
Live chat on your website, via Facebook Messenger en tekst chatbots kunnen antwoord geven en potentieel aan uw event binden. Door de interactie neemt u ze mee richting de koop van een ticket.

9. Lokale graffiti artiesten
Vraag lokale artiesten om een kunstwerk te maken waar ook de event informatie in zit. Natuurlijk moet u dit wel een op een plek doen waar het mag en waar toestemming voor is. Een tijdelijke muur en canvas bieden ook een uitkomst. Het kunstwerk kan symbool komen te staan voor het evenement en uitmonden in merchandise, daar kunt u de kunstenaars weer mee terug betalen of triggeren.

10. Infographics
Maak een infographic over het event van vorig jaar, de statistieken en wat u dit jaar verwacht.

11. Wereldrecordpoging
Een wereldrecordpoging in lijn met uw evenement of de niche waar u het voor organiseert? Altijd raak! Doe een serieuze poging het record te breken in de aanloop naar uw evenement. Is er geen record? Dan kan een creatieve geest u helpen om alsnog tot een passende recordpoging te komen. Het zorgt voor aandacht, zelfs tot televisieminuten aan toe. Dat is een vorm van promotie waar u normaal gesproken geen budget voor heeft...

12. Promotie op stoelen en banken
Cardboard tafels en stoelen kunnen eenvoudig bedrukt worden met de promotie voor uw evenement. Plaats ze op de plekken waar u potentiele bezoekers zich bevinden. Promotie en een service voor uw potentieel. Nog goedkoper: bedrukte hoezen om over stoelen te doen...

13. Guerilla
Heeft uw evenement een thema dat u kunt vertalen naar een optreden in de openbare ruimte, dan is dat een prima vorm van promotie. Een concert, laat een artiest in de week voor het concert optreden in de stationshal. Een evenement met een sterk thema: laat eventpersoneel in dat thema mensen aanspreken in de publieke ruimte. Zorg dan wel altijd voor een duidelijke koppeling en informatie naar en over uw evenement. 

14. Tijdelijke signing
Opvallende signing die potentiele bezoekers naar de locatie en het event leiden. Die kunnen gemaakt worden van ieder denkbaar materiaal en behoeven meer een handige klusser dan een groot budget.

15. Bekende mascottes
Heeft de stad waar u uw congres of evenement organiseert een bekende mascotte of bekend figuur? Zet dit fictieve figuur in voor fotomomenten en promotie. Daarom heen deelt u informatie over uw evenement uit.

16. Een gratis of gesponsord webinar
Voor business events, of evenementen waar kennis centraal staat, kan een webinar een mooie preview bieden van wat er op uw evenement gedeeld gaat worden. Als u uw potentieel dan al waardevolle informatie kan bieden, gratis, dan is dat perfecte promtie, want als ze hier al zo veel meerwaarde krijgen, hoe moet dat dan wel niet op het evenement zijn....

17. Een city photo booth
Photo booths, fotohokjes, zijn nog altijd een zeer populaire activiteit. Dus gebruik het als een promotie mogelijkheid in het voortraject. Dat hoeft totaal niet moeilijk te zijn: een polaroidcamera, een achterwand met eventdetails en wat leuke props om er iets leuks en toegankelijks van te maken. Bingo.

18. Social Media beloningen
Probeer zo veel mogelijk van uw bereik te activeren en te mobiliseren door op uw social media kanalen prijzen uit te delen aan uw volgers die de meeste promotie doen. Engagement met promotie ineen.

19 Storytelling
Deel persoonlijke verhalen van mensen die deel hebben genomen aan uw evenement in het verleden en wat dat voor hen en hun werk betekende. Storytelling zorgt voor goede resultaten en conversies.

20. Animaties en cartoons in uw uitnodigingen
Zorg dat uw uitnodiging opvalt door animaties en cartoons die ook daadwerkelijk bewegen als uw bezoeker de uitnodiging online opent. Daarbij kunt u zelfs interactieve elementen toevoegen, die tot leven komen als uw bezoeker over de animatie beweegt of er op clickt.

>> Lees ook De promotie en marketing van uw eigen event: hoe doet u dat? (deel I)

 


Event Promotion: 100 Creative (Free and Cheap) Ideas to Try Now first appeared on EventMB


 

 

EventBranche.nl is trots onderdeel van het EventMB-netwerk

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Euro Events

  Euro Events is al jaren één van de grootste spelers binnen de branche van evenementbenodigdheden. Euro Events levert...
 2. Sendsteps B.V.

  De stem van uw publiek! Vergroot het gevoel van betrokkenheid door de...
 3. Event-wifi.nl

  Event Wifi levert gegarandeerd goed (draadloos) internet voor evenementen. We...
 4. Sharingbox BV

  Sharingbox is een marketing tool die het maken van een foto als excuus gebruikt...
 5. Promovendis

  Een unieke spreker voor elk onderwerp: jonge onderzoekers uit de...

EventBranche supporting partners

 

EventBranche preferred partners