De+Nationale+Museumweek+2020+volledig+digitaal
Nieuws

De Nationale Museumweek 2020 volledig digitaal

Vanuit huis kan een ieder deelnemen aan een online eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid. We leven in een ongekende en onwerkelijke tijd, waardoor de behoefte naar houvast, verpozing, vermaak, inspiratie, schoonheid en troost groter is dan ooit. Het coronavirus heeft onze musea tijdelijk stilgelegd, maar de creativiteit in ons hoofd en hart draait overuren. De vrijheid voelt momenteel, gebonden aan huis, beperkt, maar de wil om juist nu de vrijheid die wij al 75 jaar mogen kennen te gedenken is des te krachtiger.

Al vijf jaar eren wij als partner met De Museumvereniging tijdens de Nationale Museumweek ‘ons échte goud’, waarbij de 400 aangesloten musea hun collecties, ons culturele kapitaal, in de schijnwerpers zetten met ieder hun eigen pronkstuk. Tijdens de zesde editie dit jaar, van 20 t/m 26 april, zal dat in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei volledig online plaatsvinden. Met één Gouden Pronkstuk, dat alles en iedereen in alle vrijheid en op een verantwoorde wijze met elkaar verbindt.

Beschouw het als een digitaal eerbetoon op de Dam (zie artist impressie), waar eenieder in een 360 graden omgeving kan rondstruinen tussen de culturele rijkdom van ons land en waar bezoekers een foto samen met een eigen kunstwerk, beeld of schilderij, met elkaar kunnen delen. Een platform voor kunst, cultuur en erfgoed van ongekende omvang, met 400 pronkstukken, online museumtours en een dagelijkse live-uitzending met #OnsEchteGoudTV. Een persoonlijke en toegankelijke manier om met heel Nederland samen een ode te brengen aan 75 jaar culturele vrijheid.

Het virtuele Gouden Pronkstuk bestaat uit vier panelen die het Nationaal Monument ‘omarmen’. Mocht je komende week een culturele handreiking nodig hebben, zoek dan vooral je toevlucht bij goudenpronkstuk.nationalemuseumweek.nl en laat de verrassing en inspiratie van al dat moois voor even een ontsnapping zijn aan deze lastige periode.

Zoals alleen onze cultuur dat in vrijheid kan en doet. Juist nu.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.