'De kortste weg van A naar B of een daad van verzet tegen de gevestigde orde?'

07-01-2021 - COLUMN PATRICK ROUBROEKS - EventBranche Magazine komt in maart 2021 met een ongekende editie. Glossy, dik, ongekende content. NEW LIVE, dat is de werktitel van ons 'volgend jaarboek'. Tot die tijd moeten we het even online doen met elkaar. EventBranche Magazine columnist blijkt ook online te boeien. Dit keer zijn blik op de 'Olifantenpaadjes': de kortste weg of een verzetsdaad tegen de gevestigde orde?

Ik zag deze foto hangen in een groot Randstedelijk advocatenkantoor in Amsterdam. Ik kende het werk als ‘Olifantenpaadjes’. De prent staat ook in het gelijknamige fotoboek dat zichzelf ‘een optimistische aanklacht tegen een landschappelijke misstand’ noemt. In het boek staan prachtige trottoirs, verkeersveilige versperringen en idyllisch georganiseerde voetgangersgebieden die allemaal met een nuchter inzicht worden vermeden. De paadjes zijn het bewijs dat mensen zich niet laten dwingen in openbare ruimten. En zo ontstaan nieuwe routes die maar één doel dienen: de kortste weg van A naar B vinden.

Fotograaf des Vaderlands

De fotoserie is gemaakt door de Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg met wie wij vorig jaar een mooie serie mochten schieten in het kader van Dutch Food Week. Jan Dirk is een fotograaf die de humor ziet in het alledaagse. Hij bracht een beeldende ode aan de thuistrampoline die tijdens de coronacrisis aan een enorme opmars bezig was in de voortuintjes van de gemiddelde vinexwijk in Nederland. ‘Een goede remedie tegen een latente gezinscrisis’, noemde hij het zelf op zijn Instagram account.

Samen met Marcel van Roosmalen maakte hij voor de Correspondent een geweldig serie met de briljante titel: ‘Nederland onder het systeemplafond’. Deze serie is inmiddels in boekvorm verschenen en toont ons een wereld waarvan je werkelijk niet wenst te geloven dat ie daadwerkelijk bestaat.

De kijker bekeken

Ik kan bij dit soort beelden en bijpassende teksten de glimlach niet van mijn gezicht krijgen. Ze maken het alledaagse bijzonder en confronteren ons op humoristische wijze met ons zelfbeeld. Het stilstaande beeld wordt daarmee een vorm van theater. Het is dan ook niet gek dat de maker in 2018 zelf op het podium van de Parade stapte om het publiek mee te nemen in de wonderlijke wereld van de fotograaf. De kijker werd performer, de performer wordt bekeken.

Voor deze man is de wereld een grote speeltuin. In elk object zit naast vorm ook vermaak. In elk detail een groter idee. Beelden worden uit hun omgeving geplukt en in een andere context geplaatst waardoor de betekenis radicaal verandert.

Kunst kan je kijk op de wereld doen kantelen

Zo kan de foto van de Olifantenpaadjes aan de muur in dat advocatenkantoor ook gezien worden als een daad van verzet tegen de gevestigde orde. Een beeldende oproep om je niet aan de gebaande paden te houden of op zoek te gaan naar een alternatief, noem het gemakshalve de kortste weg. En is die boodschap dan bedoeld voor de daar werkzame advocaten of voor hun cliënten? Goede kunst stelt vragen en kan je kijk op de wereld daadwerkelijk doen kantelen.

Ik moet daarbij denken aan een treffende uitspraak van de Franse ‘photograffeur’ JR, over wiens werk ik u graag een volgende keer vertel. “Art is not supposed to change the world, to change practical things, but to change perceptions. Art can change the way we see the world.”

Patrick Roubroeks

Founding director XSAGAPatrick Roubroeks is al vele jaren vast columnist van EventBranche Magazine. In afwachting van ons glossy allesomvattend NEW LIVE magazine van maart, deelt Roubroeks zijn creatieve brein online op EventBranche.nl. Eerder verschenen onderstaande columns online:

Column Patrick Roubroeks: vandaag zou het EK Voetbal van start gaan...

Column Patrick Roubroeks: vandaag zou het EK Voetbal van start gaan...

11-06-2020 EventBranche.nl-columnist Patrick Roubroeks (XSAGA) deelt ook online zijn inspiratie: 'Op 12 juni aanstaande zou in het Olympisch Stadion van Rome de aftrap plaatsvinden van EURO 2020. Het toernooi zou starten met de...
Column Patrick Roubroeks: What's happening?

Column Patrick Roubroeks: What's happening?

13-05-2020 COLUMN ‘Waar is de zon’. Met dit lied deed Willeke Alberti in 1994 mee aan het Eurovisie Songfestival in Dublin. Na vier Nederlandse edities was ik namens de NOS betrokken bij dit internationale megaspektakel. Wij...
Column Patrick Roubroeks: huidhonger...

Column Patrick Roubroeks: huidhonger...

23-04-2020 COLUMN - Patrick Roubroeks is al sinds jaar en dag columnist van ons EventBranche Magazine. Nu de wereld even stilstaat, komt Patrick op gezette tijden met een column. Ter inspiratie. Dit keer over huidhonger...
De mallemolen van het leven...

De mallemolen van het leven...

23-03-2020 COLUMN PATRICK ROUBROEKS - Patrick Roubroeks is al jaren columnist bij EventBranche Magazine en geeft nu online een geluid van schoonheid in deze bizarre tijden.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners