De+keiharde+gevolgen+van+Corona%3A+werktijdverkorting%2C+krediet+of+bijstandverlening+zelfstandigen
Nieuws

De keiharde gevolgen van Corona: werktijdverkorting, krediet of bijstandverlening zelfstandigen

EVENEMENTEN EN CORONA - Het liefst schrijven we ook nu berichten over die corporate opdrachtgever die de locatie gewoon volledig betaalde ondanks de annulering, of de tentenbouwers die in de bres springen voor tijdelijke medische ruimte. De realiteit is echter ook dat we net als in vele andere branches enorme noodsprongen moeten maken. UWV zette alles op een rij:

EventBranche.nl zette een aantal maatregelen en eventuele stappen op een rij (bron: UWV.nl, KvK.nl en Rijksoverheid.nl)

Werktijdverkorting

Als er door het coronavirus tijdelijk te weinig werk in uw bedrijf is, kunnen uw werknemers mogelijk een WW-uitkering wegens werktijdverkorting krijgen. Het coronavirus valt namelijk niet onder het normale ondernemersrisico.

>> Lees meer over de Werktijdverkorting op Rijksoverheid.nl en op de website van het UWV over Werktijdverkorting

Geen werktijdverkorting voor zelfstandigen zonder personeel
Als ZZP’er kunt u geen beroep doen op werktijdverkorting. U kunt wel een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Via deze link vindt u meer informatie over de Bbz. Of vraag het na bij uw gemeente.

Uitstel betaling belasting

Als je door de coronacrisis in de problemen bent gekomen, kun je de Belastingdienst verzoeken om uitstel van betaling belasting. Dat kan gaan om je inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Dit geldt ook voor ZZP'ers.

Verruimde borgstelling

De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB) is operationeel vanaf 16 maart 2020. Met de regeling wordt het voor ondernemers makkelijker om (meer en sneller) geld te lenen bij bijvoorbeeld banken. Ondernemers kunnen de BMKB gebruiken voor overbruggingskrediet of de verhoging van hun rekening courant-krediet. Dat is het bedrag dat je rood mag staan. Ondernemers melden zich bij hun kredietverstrekker.

KvK Coronaloket en Ondernemersplein

Handig online portaal met heel veel informatie over de maatregelen en regelingen waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Ga naar: KvK Coronaloket

Ook op het zogeheten Ondernemersplein is veel informatie beschikbaar.

 

Veelgestelde vragen:

Mijn werknemer(s) moet(en) in quarantaine. Kan ik deze werknemer(s) ziek melden bij UWV?
Bij quarantaine is er geen verschil met andere ziekmeldingen. 

Betaal ik het loon van mijn werknemer door als hij vanwege besmettingsgevaar niet op zijn werkplek kan werken? Of als hij in isolatie of quarantaine is op advies van de GGD of het RIVM?
U betaalt dan meestal het loon van uw werknemer door. Soms kunt u voor uw werknemer een Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV. Wij accepteren uw aanvraag alleen wanneer uw werknemer zijn werk niet thuis of op afstand kan doen.

Kijk in bovenstaande gevallen voor meer informatie op Mijn werknemer is ziek.

 

Alternatieven volgens KvK.nl:
Kijk eerst of er mogelijkheden zijn om veranderingen in je bedrijf door te voeren. Misschien kun je producten van andere leveranciers (uit andere landen) betrekken of jouw diensten in een andere regio aanbieden.

Ook kun je wellicht geld uit je bedrijf vrijmaken door uitstaande facturen te innen. Ook kun je factoring overwegen, een kredietvorm waarbij je relatief snel betaald krijgt.Bespreek ook of je afspraken kunt maken met je schuldeisers over een langere betalingstermijn dan gebruikelijk.

Bekijk of externe financiering mogelijk is. Informeer altijd eerst bij je eigen bank naar de mogelijkheden (bijvoorbeeld rekening courant) voordat je overige financieringsvormen overweegt.

Let op! Je kunt er ook voor kiezen snel geld te lenen met een flitskrediet. Dan krijg je snel geld op je rekening, maar snelheid heeft zijn prijs. Lees hier meer over wat je kunt doen als je bedrijf in de schulden zit.

 

Tot slot:
Lees de kamerbrief over economische maatregelen met betrekking tot het coronavirus

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.