De+gevolgen+van+Corona+in+de+Europese+eventmarkt%3A+Portugal+teleurgesteld+in+overheidssteun
Nieuws

De gevolgen van Corona in de Europese eventmarkt: Portugal teleurgesteld in overheidssteun

EVENTBRANCHE CORONA EUROPA - Och wat zouden we graag nu zeggen: er is licht aan het eind van de tunnel, hier kunnen we ons nu vol op richten. En dan kansen en nieuwe mogelijkheden blootleggen, maar de realiteit is dat we nu in de overleefmodus zitten. Een rondje langs de velden in Europa leert ons wel dat de Nederlandse overheid op zijn minst voorop loopt in afgekondigde hulp en maatregelen voor ondernemers en dus onze branche.

Hoe beschrijf je de impact van covid-19 op de evenementensector in jouw land?

Het heeft een vernietigend effect. Binnen een paar dagen stopte de hele evenementenindustrie helemaal. Alle geplande evenementen voor de volgende maanden zijn uitgesteld of geannuleerd. 

Hoe helpt de overheid evenementenbedrijven?

Tot nu toe is de betaling van bepaalde belastingen, zoals btw, uitgesteld, hoewel er geen vrijstelling van die betaling is; de ontslagwet werd vereenvoudigd, waardoor werknemers naar huis konden worden gestuurd met een deel van hun salaris (waarvan een deel door de sociale zekerheid werd betaald), maar zonder hun band met het bedrijf te verliezen; en tot slot werden er kredietlijnen geopend bij banken, waarvan sommige specifiek voor de toeristische sector (waar veel evenementengerelateerde bedrijven deel van uitmaken).

Hoe is het algehele gevoel onder organisatoren?

Er is grote bezorgdheid en algemene teleurstelling over de tot dusver door de regering aangekondigde maatregelen, met het argument dat zij geen krediet nodig hebben, maar geld dat rechtstreeks in bedrijven wordt geïnjecteerd (bijvoorbeeld salarisondersteuning). 

Hoe ziet u de post-covid19, met betrekking tot de evenementenindustrie?  

Op dit moment weten we nog steeds niet hoe lang deze crisis zal duren (en onze terugkeer naar activiteit zal hiervan ook afhangen). De tekenen (voorspellingen) zijn nog steeds tegenstrijdig, weifelend tussen de volledige ramp, waarbij bedrijven niet meer in evenementen investeren vanwege hun verlies door deze wereldwijde crisis, en met gezondheidsregels die zijn opgelegd voor toekomstige gebeurtenissen, en een veel optimistischer beeld van een uitbarsting na deze tragedie, waarin staat dat mensen echt samen willen zijn, na gedwongen isolatie. Ik denk dat er veel zal veranderen, dat is zeker, maar ik hoop dat de noodzaak om bij elkaar te zijn, samen met wat helderziendheid over onze klanten, deze sector levendig zal houden en zal kunnen regenereren.

Rui Ochoa is directeur van Event Point in Portugal dat zowel in het Portugees als het Engels publiceert. Ook Rui behoort tot het Europese netwerk van eventmedia. Bekijk de website van Event Point:

Lees ook: 

>> Belgie gaat uit van zes maanden stilstand

>> Spanje van 120 naar 0 in 10 dagen

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.