Columnist Patrick Roubroeks: welkom in 2020, het jaar waarin ons vak wat te bewijzen heeft

07-01-2020 - COLUMN EVENTBRANCHE MAGAZINE - 'Welkom in 2020. Welkom in dit kakelverse productiejaar. Een jaar waarin ‘ons vak’ wat te bewijzen heeft. Er staan immers behoorlijk wat incidentele kiloknallers in de evenementenkalender. Wat dachten wij van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, de Invictus Games in Den Haag, de Grand Prix in Zandvoort en SAIL en EURO 2020 in Amsterdam. Werkelijk allemaal mooie uitdagende producties waarin wij de wereld kunnen laten zien wat wij als evenementenland waard zijn.'

Ik heb er, net als vele anderen zin in. Ik weet dat er honderden collega’s zijn die zich momenteel klaarmaken voor hetgeen dat weldra komen gaat. Schoenen met stalen neuzen worden klaargezet en de werkmanspotloden worden geslepen. De eerste vergaderingen vonden al vorig jaar plaats, de eerste schema’s, planningen en begrotingen liggen op tafel of hangen zoals op bijgaande foto aan de wand van dit tijdelijke productiekantoor. De plek waar alles samenkomt, de plek waar ‘de centrale’ zijn onvolprezen verbindende werk doet. Het kloppende hart waar wordt gelachen, wordt geroepen en waar wordt gehuild. Waar mentale en fysieke pleisters worden geplakt en waar de ‘droppot’ sneller wordt leeg gegraaid dan dat ie door mensenhanden kan worden aangevuld.

“Wanneer mogen wij weer buitenspelen?”, klinkt het dan bij ons op kantoor. Vaak zijn het de collega’s die koffie uit een Bravilor verkiezen boven een schuimige Nespresso. En daar kan zelfs George Clooney geen verandering in brengen. Neen, ‘it’s production time’ en dus een mooie gelegenheid om al die mensen in het zonnetje te plaatsen die op de achtergrond ons vak draaiende houden. De mannen en gelukkig ook heel veel vrouwen, die het onmogelijke mogelijk maken. Zij die het voorbereidende vaak onzichtbare werk doen.

Zij die de creatieve dromen, handen en voeten geven. Zij die de ideeën voorzien van stroom, catering en uitrijkaarten. Kortom alle mensen die gedachtes vertalen naar concrete acties, bestellijsten van staal en stekkers. Zonder hen kan Tinkelbel haar werk immers niet doen en kan de magie van ons vak zich niet ontrollen.

Het is op hen dat ik vandaag een bubbelende toast wil uitbrengen en ik vraag hen nadrukkelijk te genieten van de periode die komen gaat. Voordat je het weet is het immers weer voorbij. Denk aan dit moment als je in de donkere nacht de opbouw moet voorbereiden of in de vroege kille ochtend alleen de locatie moet verlaten en je niet meer weet waar je je auto hebt gelaten. Zing dan net als Lucky Luke: ‘I’m a poor lonesome cowboy….’, waarna hij net als wij, op weg gaat naar nieuwe avonturen. Ik wens ons allen een heerlijk evenementenjaar.

Patrick Roubroeks
Founding Director XSAGA
proubroeks@xsaga.nl

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Tio University of Applied Sciences

  Wil jij ook evenementen organiseren? Word een talent in het organiseren van evenementen met de hbo-opleiding Hotel-...
 2. D&B Eventmarketing

  D&B Eventmarketing helpt organisaties hun dromen en ambities te realiseren.
 3. Kronenburg

  Zoekt u voor uw evenement of event een sprankelende Host of Hostess, een ervaren Teamleider, een elegant Hospitality...
 4. UP Events

  Bij UP Events kom je voor de beleving. Na één bezoek wil je meer. En als je terugkomt krijg je weer iets nieuws!
 5. Holland Evenementen Groep

  Een allround en unieke evenementenlocatie in het midden van Nederland. Dé locatie voor bijzondere...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners