Column Patrick Roubroeks: What's happening?

13-05-2020 - COLUMN ‘Waar is de zon’. Met dit lied deed Willeke Alberti in 1994 mee aan het Eurovisie Songfestival in Dublin. Na vier Nederlandse edities was ik namens de NOS betrokken bij dit internationale megaspektakel. Wij vertrokken vanaf Schiphol met een delegatie van 70 (!) mensen en een hele hoop kilo’s overgewicht, om uiteindelijk na een wonderlijke week met vier punten en een hoop slaaptekort terug te komen in Amsterdam.

Wat bleef was een grote voorliefde voor dit knotsgekke festival en (hoe kan het anders) een grote liefde voor de koningin-moeder van het vaderlandse lied. De vrouw die aan drie dagboeken te weinig heeft om haar persoonlijk leven op papier te stellen. Een artiest uit duizenden en een voorbeeld voor velen.

Samen met Paul de Leeuw en zijn alter ego Bob de Rooij checkten wij in bij een groot en statig hotel in Dublin, om ons vervolgens over te geven aan het moordende schema dat deels ‘voor’ en deels ‘door’ ons was opgesteld. ‘History was in the making’ en wij zouden daar geen minuut van gaan missen.

In de jaren daarna mocht ik Willeke uitnodigen om deel te nemen aan de opening van de Amsterdam ArenA, de Gay Games en het huwelijksfeest van Willem-Alexander en Máxima. Wij kunnen gerust zeggen dat wij samen onze feestjes hebben mogen vieren. ‘Telkens weer’ zongen wij van ‘Waar is de zon’ en van ‘Ome Jan’ en was het heerlijk om ‘Samen te zijn’.

De laatste keer dat wij elkaar troffen was in het Hyatt Regency Hotel in Amsterdam bij gelegenheid van het Emma Droomgala. Een charity event waar zij samen met haar zoon belangeloos ‘De glimlach van een kind’ kwam zingen. Samen en vol overgave want ‘Niemand laat zijn eigen kind alleen’.

En weer gingen onze gedeelde gedachten terug naar die dagen in Dublin. ‘Wat goed van Duncan hè’, sprak ze me toe. ‘Dankbaar dat wij dat allemaal hebben mogen meemaken. En hoe is het nu thuis? Je bent getrouwd hoor ik…..jammer!’ Ik kan niet anders dan van haar houden, want Willeke zit ‘Diep in mijn hart’.

Zoals wij allen inmiddels weten moeten wij door ‘het virus’ een jaartje wachten voordat  ‘Circus Eurovisie’ in Rotterdam zijn 65ste verjaardag komt vieren. Dan komen delegaties uit meer dan 35 landen naar de Maasstad om deze wonderlijke week te beleven. 

Tot die dag koester ik de herinneringen aan mijn ontmoetingen met de Koningin-Moeder van het vaderlandse lied. Ontmoetingen die nooit ‘Zomaar een dag’ zouden blijken te zijn.

Patrick Roubroeks

Founding Partner XSAGA

PS Voor alle mensen die het Eurovisie Songfestival tot hun guilty pleasure mogen rekenen, kijk dan op 16 mei naar Europe Shine a Light en zet bij de bijdrage van IJsland Think about things de speaker op 10. Het zal je helpen met het verwerken van het verdriet.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Kronenburg

  Zoekt u voor uw evenement of event een sprankelende Host of Hostess, een ervaren Teamleider, een elegant Hospitality...
 2. Catalyst Teambuilding Netherlands

  Verbind medewerkers en ontwikkel de vaardigheden van de toekomst. Gamification en serious games maken leren en...
 3. Zento bureau voor impact

  Zento is hét eventbureau van Zuidwest Nederland. Onze events vertellen verhalen, prikkelen zintuigen en weten vooral...
 4. D&B Eventmarketing

  D&B Eventmarketing helpt organisaties hun dromen en ambities te realiseren.
 5. UP Events

  Bij UP Events kom je voor de beleving. Na één bezoek wil je meer. En als je terugkomt krijg je weer iets nieuws!

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners