Column Patrick Roubroeks: vandaag zou het EK Voetbal van start gaan...

11-06-2020 - EventBranche.nl-columnist Patrick Roubroeks (XSAGA) deelt ook online zijn inspiratie: 'Op 12 juni aanstaande zou in het Olympisch Stadion van Rome de aftrap plaatsvinden van EURO 2020. Het toernooi zou starten met de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije waarna de competitie, net als de bal, via zes verschillende speelsteden naar een finale zou rollen die een maand later op Wembley gespeeld zou gaan worden.'

WHAT’S GOING ON?

Als liefhebber en supporter zat ik klaar om te kijken hoe de mannen van Oranje zich zouden gaan manifesteren op dit internationale podium. Als evenementenman zat ik klaar om te zien hoe het evenement, verdeeld over zes landen in Europa, zich zou ontwikkelen. Maar hoe anders is het nu. Een wereldwijde pandemie legde de gehele internationale sportkalender stil en dus kijk ik samen met u twintig jaar terug.

EURO 2000

In mijn gedachte denk ik terug aan EURO 2000, het toernooi dat in België zijn aftrap en in Rotterdam zijn finale kende. Zowel bij de feestelijke opening in het Koning Boudewijnstadion als bij de feestelijke finale in De Kuip te Rotterdam was ik als uitvoerend producent intensief betrokken.

De opening in Brussel werd bedacht door een team onder leiding van de wereldberoemde Franco Dragone. Een regisseur van Belgisch-Italiaanse afkomst die geruime tijd de belangrijke creatieve motor was achter het internationale succes van Cirque du Soleil.

Zo plaatste hij als regisseur en ontwerper zijn creatieve handtekening onder Nouvelle Expérience, Saltimbanco, Mystère, Alegría, Quidam, “O” en La Nouba. Producties die stuk voor stuk nieuw en grensverleggend waren.

SIGHTLINE & AIRWORKS

In 2000 mochten wij Franco Dragone aantrekken als creatieve voorman voor de opening van EURO 2000 in zijn geliefde België. Hij bedacht ‘de aftrap’ die hij middels een immense pop aan een kraan wilde doen laten plaatsvinden. Het idee werd door ons team van enthousiaste collega’s doorvertaald in een op een hovercraft voortgestuwde inflatable. Sightline was verantwoordelijk voor de technische productie. Airworks tekende voor de reus en de Universiteit Twente voor het hovercraft systeem waarop de reus zich soepel voortbewoog. Deze twee ingenieuze technieken waren nieuw en nog niet eerder vertoond. Het kampioenschap bood ons de kans en wij grepen het podium om te laten zien wat wij met z’n allen in huis hadden.

Sedertdien is Airworks uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf dat betrokken is bij bijna alle Olympische Spelen en veel, veel meer dan dat. Bekijk vooral hun website en laat je meenemen in hun wereld van groot opgeblazen dromen.

FLUTTERSTREAMERS

Ook bij de finale in Rotterdam mochten wij een noviteit presenteren. Via via hadden wij vernomen dat in Amerika een systeem te koop was dat ik later de ‘flutterstreamer’ ben gaan noemen. Hierdoor waren wij in staat het logo van het kampioenschap in de kleuren blauw, wit, rood, geel en zwart in een sterk visueel effect tot leven te brengen. Dit zou en moest een gedenkwaardige plaat kunnen opleveren. Wat wij toen niet konden bevroeden was het feit dat hiermee een begin werd gemaakt van een lange reeks foto’s die zijn einde voorlopig niet kent.

Tot op de dag van vandaag zie je deze streamers voorbijkomen wanneer de cup ten hemel wordt gedragen. De lezer zal begrijpen dat ik iedere keer weer aan de aanvoerder van ‘Les Bleus’ moet denken wanneer ik de echo van dit moment in beeld voorbij zie komen.

Elk kampioenschap kent zijn noviteiten en nieuwigheden. Ook dit kampioenschap had zo zijn sportieve en productionele verrassingen voor ons in petto gehad, zoveel is zeker. Feit is dat wij daarop nog een jaartje moeten wachten. Maar zodra de bal weer gaat rollen, zit ik als sportieve fan van ons mooie evenementenvak weer vooraan, daar mag u als vanouds op rekenen.

 

Patrick Roubroeks

Founding Director XSAGA

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners