CEO RAI Amsterdam tijdens EventIndustryHackathon: 'We moeten veranderen!'

09-11-2018 - #EVENTINDUSTRYHACKATHON - Het was een bijna surreëel gezicht: de iconische hal 1 van RAI Amsterdam, omgetoverd tot een creatieve snelkookpan. Dat was het decor voor de #EventIndustryHackathon. Het idee van de hackathon? Een aantal teams vol hackers, een paar challenges, workshops, inspiratie, goed eten, samen zijn en alle kaders loslaten. Dat leverde nieuwe denkwijzen op. EventBranche TV maakte bij aanvang een mini docu.

Wordt ‘Mixed Reality’ de toekomst van de eventindustrie? Winnaar eerste Event Industry Hackathon bekend

De eerste Event Industry Hackathon vond 31 oktober tot en met 1 november plaats in RAI Amsterdam. 50 hackers, verdeeld over acht teams, kregen 24 uur de tijd om oplossingen te bedenken voor prangende vraagstukken in de evenementenbranche. Het winnende team kwam met hun antwoord op de vraag ‘hoe ziet de toekomst van de eventindustrie er uit’.

Uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, matchmaking, beleving en event management zijn tijdens het 24 uurs evenement aangepakt en opgelost. Elke challenge werd ‘gehackt’ door twee teams, bestaande uit experts, wetenschappers, studenten en professionals uit binnen- en buitenland. Eén van de challengers die aan de hackathon deelnam kwam uit Zuid-Afrika. De Hackathon eindigde met energieke presentaties voor de jury, bestaande uit Annemarie van Gaal (entrepreneur en lid van RvC RAI Amsterdam); Gijs van Wulfen (autoriteit op het gebied van innovatie en design thinking) en Jeroen Jansen (voormalig creatief directeur van ID&T en hét brein achter Tomorrowland, Sensation en Mysteryland).

Het winnende concept
De jury koos unaniem voor de oplossing van team ‘From purple to virtual’. Dit team bedacht een concept waarbij modulaire standbouw wordt gecombineerd met ‘Mixed Reality’. Daarmee worden duurzame beursstands verrijkt met een interactieve digitale wereld. De standbouwelementen zijn herbruikbaar en worden met robots vervoerd voor het minimaliseren van externe logistieke bewegingen.

Juryvoorzitter Annemarie van Gaal licht de keuze van de jury toe met een quote van wereldberoemde ijshockeyspeler Wayne Gretzky: “Skate to where the puck is going, not where it has been".

Met het Mixed Reality-concept anticipeert dit team op morgen, op wat er komen gaat. Het winnende team doneert de cheque ter waarde van 2.500 euro, aan The Ocean Cleanup; hun goede doel naar keuze.

De winnaars: Foto (vlnr) winnende team: Marloes Rook, Piet-Hein Koster, Floris de Meyer en Rueben van der Peet

Event Industry Hackathon
Over het plaatsvinden van deze eerste Event Industry Hackathon vertelt Paul Riemens, CEO RAI Amsterdam, het volgende: “Ik ben er bijzonder trots op dat wij dit evenement hebben georganiseerd. De hackers lieten zien met wat voor creatieve en innovatieve oplossingen we kunnen komen wanneer we multidisciplinair samenwerken”. Hij vervolgt: “Met een frisse blik en mindset kijken naar onze gezamenlijke uitdagingen is hard nodig. Veranderingen die impact hebben op onze branche volgen elkaar in hoog tempo op. Ik zie deze hackathon graag als de eerste in een reeks initiatieven waarmee we samen tot goede, werkbare oplossingen komen waar de gehele branche van profiteert.”

De casussen en oplossingen waar de acht teams tijdens de Hackathon aan hebben gewerkt worden verwerkt tot whitepapers die openbaar worden gemaakt. Aanmelden voor de eerste whitepaper is mogelijk op www.rai.nl/hackathon.

Global Exhibitions Day
Dit event is georganiseerd met een aantal partners zoals Studio.Why, Expo Flora, ACS audiovisual solutions en LiveOnlineEvents. Het initiatief van The Event Industry Hackathon 2018 is gelanceerd op woensdag 6 juni 2018 tijdens Global Exhibitions Day. Global Exhibitions Day is een initiatief van de internationale branchevereniging UFI. Jaarlijks worden op 6 juni over de hele wereld verschillende acties opgezet om de waarde van de beurzen en evenementenbranche mondiaal onder de aandacht te brengen.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Johan Cruijff ArenA

  Vrijwel iedereen kent ‘De ArenA’ als het grootste voetbalstadion van Nederland, maar naast het voetbal zijn er in de...
 2. CORPUS Congress Centre

  CORPUS Congress Centre is ontstaan als onderdeel van CORPUS ‘reis door de mens’ en vormt samen met het naastgelegen...
 3. Party Rent Group

  Inrichtingsconcepten, designmeubilair, catering equipment, event-logistiek
 4. Strandzuid

  Het concept onderscheidt zich van de andere stadsstranden door de perfecte mix van business en leisure.
 5. KNVB Campus

  De gloednieuwe KNVB Campus is dé plek waar onze nationale selecties trainen en waar trainers worden opgeleid

EventBranche supporting partners

 

EventBranche preferred partners