Catastrofe in eventbranche: 3,5 miljard omzet verdampt, 48000 werkplekken verdwijnen

31-03-2020 - EVENTBRANCHE - Het Eventplatform, waar de Nederlandse eventorganisaties zich in verenigd hebben, komt met meer dan alarmerende cijfers: 3,5 miljard euro aan omzet verdampt en bijna 50.000 mensen raken hun baan kwijt als gevolg van de noodzakelijke maatregelen in de Corona-crisis.

In het eventplatform hebben de brancheorganisatie aan zowel de zakelijke als de publiekskant van de eventbranche zich verenigd. Zij komen dus gezamenlijk met deze cijfers uit het onderzoek van Respons en LAgroup. Dat leidde tot de volgende conclusies:

Omzet van 7,4 miljard naar 3,5 miljard

Ondernemers in de Nederlandse evenementenbranche zien bijna de helft van hun verwachte omzet van € 7,4 miljard, oftewel € 3,5 miljard, verdampen door de coronacrisis. Aan de hand van overzichten van geannuleerde evenementen, recent uitgevoerde onderzoeken en een inventarisatie onder meerdere betrokkenen kwamen de onderzoekers voorlopig tot een derving van €3,5 miljard.

48.000 werkplekken verdwijnen

Dat heeft dramatische gevolgen voor de werkgelegenheid, naar verwachting gaan 48.000 werkplekken verdwijnen. De effecten van eventuele nieuwe of verlenging van de bestaande maatregelen zijn hierin nog niet meegenomen. Ter vergelijk: de geprognotiseerde omzet van 7,4 miljard biedt werkgelegenheid voor 100.000 mensen.

Catastrofale gevolgen
‘De uitkomsten van het onderzoek onderschrijven de catastrofale gevolgen van het coronavirus voor de gehele evenementenbranche. De politiek lijkt tot op heden onvoldoende inzicht te hebben in de evenementenbranche en specifiek hoeveel bedrijven en mensen betrokken zijn bij het tot stand komen van beurzen, evenementen en congressen. Deze cijfers laten zien dat het nu écht noodzakelijk is dat er snel steunmaatregelen komen, ook voor de langere termijn, om een enorme kaalslag in de branche te voorkomen’, aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA.  

Tot de evenementenbranche worden in dit onderzoek gerekend: zakelijke evenementen, publieksevenementen, vak- en publieksbeurzen en congressen en vergaderingen.


Eventplatform
Het onderzoek naar de impact van het coronavirus is uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Respons met ondersteuning van LAgroup, in opdracht van het EventPlatform. EventPlatform is het overlegplatform van branche- en vakorganisaties in de evenementenbranche: CLC-VECTA, Genootschap voor Eventmanagers, IDEA, MPI, Dutch Venue Association en VVEM.

4 Reacties

Dit is raakt ons allemaal. Echter, klagen levert niets op (lucht wel een beetje op). En ik ben er van overtuigd dat de branche zich herpakt, zodra het virus bestreden is. Blijf daarom allemaal binnen. Des te eerder zijn we weer aan de slag.
Mirjam @ 31-03-2020 13:39 uur
Ik zeg Werkkostenregeling exit en stimuleren dat bedrijven geld uitgeven om hun medewerkers/relaties te bedanken etc. etc. ... (kort door de bocht).
Sandra Bron @ 03-04-2020 11:39 uur
Inderdaad, hoogste tijd om als overheid de branche en ondernemend Nederland nu niet langer meer te 'straffen' met de werkkostenregeling. Events en reizen voor medewerkers zijn bedoeld om mensen te verbinden, zodat ze samen met meer plezier en hogere productiviteit werken. Dat hebben we na deze crisis heel hard nodig. Allemaal veel sterkte en creativiteit toegewenst
Carel ten Dolle @ 03-04-2020 12:01 uur
Ik denk niet dat de WKR bedoeld is om de positieve en stimulerende effecten van events te torpederen. Voor onze branche zou derhalve een uitzondering moeten worden gemaakt.
Peter Rientjes @ 03-04-2020 13:52 uur
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. ID310

  Creative event agency ID310 uit Utrecht ontwikkelt creatieve concepten en produceert unieke events voor merken en...
 2. Jaarbeurs Event & Exhibition Centre

  Blije gezichten, tevreden bezoekers.
 3. Aaaaha! Bureau voor live communicatie

  Wij weten hoe we jouw collega’s, relaties en vakgenoten in de actiestand krijgen. Dat is de kracht van live...
 4. Fokker Terminal

  De Fokker Terminal is gevestigd in de voormalige school van Luchtvaarttechniek in Den Haag.
 5. Wunderland Kalkar

  Welk feestje u ook te vieren heeft, ons professionele team helpt u er een geslaagd event van te maken. Of het nu voor...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners