Catastrofe+in+eventbranche%3A+3%2C5+miljard+omzet+verdampt%2C+48000+werkplekken+verdwijnen
Nieuws

Catastrofe in eventbranche: 3,5 miljard omzet verdampt, 48000 werkplekken verdwijnen

EVENTBRANCHE - Het Eventplatform, waar de Nederlandse eventorganisaties zich in verenigd hebben, komt met meer dan alarmerende cijfers: 3,5 miljard euro aan omzet verdampt en bijna 50.000 mensen raken hun baan kwijt als gevolg van de noodzakelijke maatregelen in de Corona-crisis.

In het eventplatform hebben de brancheorganisatie aan zowel de zakelijke als de publiekskant van de eventbranche zich verenigd. Zij komen dus gezamenlijk met deze cijfers uit het onderzoek van Respons en LAgroup. Dat leidde tot de volgende conclusies:

Omzet van 7,4 miljard naar 3,5 miljard

Ondernemers in de Nederlandse evenementenbranche zien bijna de helft van hun verwachte omzet van € 7,4 miljard, oftewel € 3,5 miljard, verdampen door de coronacrisis. Aan de hand van overzichten van geannuleerde evenementen, recent uitgevoerde onderzoeken en een inventarisatie onder meerdere betrokkenen kwamen de onderzoekers voorlopig tot een derving van €3,5 miljard.

48.000 werkplekken verdwijnen

Dat heeft dramatische gevolgen voor de werkgelegenheid, naar verwachting gaan 48.000 werkplekken verdwijnen. De effecten van eventuele nieuwe of verlenging van de bestaande maatregelen zijn hierin nog niet meegenomen. Ter vergelijk: de geprognotiseerde omzet van 7,4 miljard biedt werkgelegenheid voor 100.000 mensen.

Catastrofale gevolgen
‘De uitkomsten van het onderzoek onderschrijven de catastrofale gevolgen van het coronavirus voor de gehele evenementenbranche. De politiek lijkt tot op heden onvoldoende inzicht te hebben in de evenementenbranche en specifiek hoeveel bedrijven en mensen betrokken zijn bij het tot stand komen van beurzen, evenementen en congressen. Deze cijfers laten zien dat het nu écht noodzakelijk is dat er snel steunmaatregelen komen, ook voor de langere termijn, om een enorme kaalslag in de branche te voorkomen’, aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA.  

Tot de evenementenbranche worden in dit onderzoek gerekend: zakelijke evenementen, publieksevenementen, vak- en publieksbeurzen en congressen en vergaderingen.


Eventplatform
Het onderzoek naar de impact van het coronavirus is uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Respons met ondersteuning van LAgroup, in opdracht van het EventPlatform. EventPlatform is het overlegplatform van branche- en vakorganisaties in de evenementenbranche: CLC-VECTA, Genootschap voor Eventmanagers, IDEA, MPI, Dutch Venue Association en VVEM.

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.