Bulk transfers in schouwburg- en theaterwereld: 5 (event)locaties krijgen nieuwe directeur

24-05-2019 - Event- en theaterlocaties Stadsschouwburg Philharmonie in Haarlem, het Zuiderstrandtheater en het Chassé Theater in Den Haag, Schouwburg Amstelveen en Theater de Veste in Delft hebben dit jaar één ding gemeen. Allemaal krijgen ze een nieuwe directeur. EventBranche.nl zet alle ontwikkelingen op een rij:

Marijtje Pronk nieuwe directeur Theater de Veste - Vanaf 1 Juli 2019


Marijtje Pronk wordt per 1 juli directeur van hét podium van Delft: Theater de Veste. Zij volgt Jan Bartels op die deze zomer met pensioen gaat.

Pronk is sinds 2015 theaterprogrammeur in Den Haag en bekleedt momenteel de functie manager programmering & programma’s bij het Nationale Theater. Sinds de jaren negentig heeft zij diverse functies bekleed in de theatersector waaronder adjunct-directeur bij het impresariaat Bos Theaterproducties en zakelijk leider bij het urban dansgezelschap ISH. Met zowel bestuurlijke ervaring en vakkennis op het inhoudelijke vlak als programmeur, is zij dé kandidaat bij uitstek om deze mooie theaterdirecteursfunctie in Delft te bekleden.

Theater de Veste werd onlangs bekroond met het winnen van de publieksprijs 'meest gastvrije theater van Nederland' grote gemeenten. Naast deze opsteker vanuit de bezoekers, is het podium ook zeer geliefd onder artiesten en gezelschappen. Leontien Wiering nieuwe directeur bedrijfsvoering Zuiderstrandtheater - Vanaf augustus 2019

Leontien Wiering is per augustus 2019 de nieuwe directeur bedrijfsvoering van het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Samen met een nog aan te trekken algemeen directeur gaat zij de nieuwe directie vormen van het Zuiderstrandtheater en vanaf 2021 van het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) in het hart van Den Haag.

Wiering is nu nog directeur-bestuurder van Het Klooster, theater en centrum voor de kunsten in Woerden. Eerder was ze onder meer directeur a.i. van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties), directeur a.i. van Flint Theater en Congressen in Amersfoort, adjunct-directeur van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam en directeur van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.

Algemeen directeur Henk Scholten, die eerder aankondigde in de zomer te zullen vertrekken, blijft tot eind 2019 zijn functie vervullen. Tegen die tijd verwacht de Raad van Toezicht van DMC een nieuwe algemeen directeur-bestuurder te kunnen benoemen.

Fotocredits: Annemiek KoolDianne Zuidema van Zuiderstrandtheater naar Schouwburg Amstelveen – Vanaf 1 september

Met ingang van 1 september is Dianne Zuidema benoemd tot directeur/bestuurder van Stichting Schouwburg Amstelveen. Zij volgt Dominique Deutz op die de schouwburg vanwege pensionering zal verlaten. Zuidema is nu ad interim zakelijk directeur van het Zuiderstrandtheater en het cultuurcomplex in aanbouw op het Spui in Den Haag. Daarvoor was zij van 2012 tot 2018 adjunct- en algemeen directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam (ITA). Eerder was zij zakelijk en algemeen directeur van De Balie en Oerol.


De raad van toezicht ziet in Dianne Zuidema de aangewezen persoon om Schouwburg Amstelveen te leiden en verder te brengen in de komende periode, zeker gezien de uitdagingen die zich binnen Amstelveen en de Amstelveense Cultuurstrip aandienen. Zuidema: "Er gaat de komende tijd veel veranderen voor Schouwburg Amstelveen door de plannen rondom het Stadshart en de positie die de schouwburg daarin in kan nemen. Ik zie ernaar uit om samen met het team de komende jaren vorm te geven aan deze uitdaging."Edwin van Balken nieuwe algemeen directeur  Stadsschouwburg & Philharmonie – Vanaf 1 oktober 2019

Per 1 oktober 2019 wordt Edwin van Balken algemeen directeur/bestuurder van Stichting Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Hij volgt Jaap Lampe op, die in februari jl. heeft aangekondigd in het najaar te stoppen als algemeen directeur. Van Balken zal samen met zakelijk directeur Yvonne van Popta de directie en het bestuur van de Stichting vormen.

Van Balken, woonachtig in Haarlem, is een ervaren bestuurder. Hij is momenteel directeur van de Theateralliantie en was van 2009 tot 2017 directeur van het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor de commerciële (her)ontwikkeling en exploitatie van alle spoorwegstations. Van Balken “Ik ben ontzettend blij dat ik mijn passie voor muziek en theater mag inzetten voor Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. De grote culturele betekenis van beide theaters voor de stad Haarlem, zal mijn band met mijn eigen woonplaats nog intenser maken. Ik zie ernaar uit om samen met alle aanstaande collega’s en Haarlemse partners, de grote bijdrage van Jaap Lampe een succesvol vervolg te geven.”Nieuwe directeur voor Chassé Theater: Ruud van Meijel – Vanaf 1 oktober 2019

De huidige zakelijk directeur van Toneelgroep Oostpol in Arnhem, Ruud van Meijel, wordt de nieuwe directeur van het Chassé Theater in Breda.

In 2009 begon Van Meijel bij Toneelgroep Oostpool, met een nieuw artistiek team en grote tekorten, waarna hij in 2010 het protest leidde tegen de aangekondigde Rijks bezuinigingen op cultuur. In 2011 nam hij het initiatief tot oprichting van het Cultuur Netwerk Arnhem. Hij vertegenwoordigde de culturele sector in het Platform Binnenstad Arnhem en is voorzitter van de Stichting Culturele Evenementen Arnhem, dat elk jaar de Arnhemse Uitnacht organiseert. Onder Van Meijel groeide Toneelgroep Oostpool naar 'grote instelling' binnen de landelijke BIS.

Van Meijel is een van de gangmakers van de Lauwergracht Alliantie waarin Introdans, Het Gelders Orkest, Musis & Stadstheater Arnhem en Toneelgroep Oostpool samenwerken om het publiek beter te bedienen. Van Meijel zal per 1 oktober Cees Langeveld opvolgen, die 22 jaar lang directeur was bij het theater.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Flint Theater Evenementen en Congressen

  Flint is de ideale locatie voor een succesvol evenement in theatrale stijl. Groot of klein, met meerdere zalen of...
 2. GIGTECH - WIFI op evenementen

  GIGTECH is specialist in het leveren van tijdelijke internet verbindingen en WiFi netwerken op (bedrijfs)evenementen,...
 3. Accuraat Verhuur

  Onze uitstekende service in combinatie met jarenlange ervaring zorgt voor een hoge klanttevredenheid!
 4. Libema

  Libéma biedt u vele zakelijke mogelijkheden bij haar ruim twintig locaties door heel Nederland, zoals bij...
 5. Kinly Rental B.V.

  Aankleden van uw evenementen met meer dan alleen audiovisuele ondersteuning? Daarvoor bent u bij Kinly aan het...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners