Branchegenoten in corona: 'Van sex met je ex diner tot live stream voor het Ronald McDonald Huis'

22-10-2020 - EVENEMENTENLOCATIE CORONA - Gewoon het verhaal van een branchegenoot in corona-tijd. Dit keer spraken we met Erik van Wilsum van TOBACCO Theater in Amsterdam. 'Binnen een week waren we 60 boekingen kwijt.' Van Wilsum neemt ons mee in het roer omgooien, knallen, anders denken en een voorzichtige glimlach.

Erik, je bent zelfstandig eigenaar van een theater gebouw in Amsterdam. Niet zomaar een theater maar een oud tabaksveilinghuis dat je in 2 jaar verbouwing hebt getransformeerd van een plek waar commerciële klanten net zo goed als de bezoekers van de voorstellingen de weg naar het theater kunnen vinden Dit zonder één euro cent subsidie.

Erik: “TOBACCO liep als een zonnetje. Het ging eigenlijk super goed. Aan beide kanten: commercieel en cultureel. Grootste zorg was het vinden van goed horecapersoneel naast onze eigen 7 werknemers op kantoor en 2 vaste medewerkers op de vloer. En daarnaast het pand in goede staat houden. De klant iedere keer weer het gevoel geven dat ze de eerste opdrachtgever of bezoeker waren die maand.”

En toen was daar Corona.
“Ja, het kwam bij ons als een klap bij heldere hemel binnen. Maar het was ons eigenlijk ook wel heel snel duidelijk dat dit niet zomaar een griepje was en wilden wij overleven dan moest het roer heel snel om."

Hoe gingen die eerste twee weken?
"
De annuleringen vlogen ons om de oren. Binnen een week waren er zomaar 60 bevestigingen in rook opgegaan. Dag omzet en hallo wat nu? We zaten al heel snel met nog maar 3 man op kantoor en hadden helaas ook afscheid moeten nemen van onze mensen op de vloer."

Hoe kwam de energie weer terug in je uitgedunde team?
"
Erik zijn oogjes beginnen weer te glunderen: “Livestream was voor ons het codewoord. Daar lag onze kans. Dus vol gas vooruit, niet verder nadenken en direct de ervaring gebruiken die we al hadden opgedaan met livestreams voor o.a. Booking.com, Philips, Disney, TomTom en Netflix. Eerste week van April was onze site dan ook al online: www.livestreamstudiosamsterdam.nl

Hoe was de ervaring toen livestream nog niet zo hot was ?
Erik: “Hoe het voorgaande jaren ging bedoel je? Het was vooral spannend of de techniek je niet in de steek zou laten. Onze internationale opdrachtgevers konden zich dat natuurlijk niet permitteren. Het ging gelukkig altijd goed maar om nou te zeggen dat we woest van plezier tegen de shed daken aan het springen waren omdat we livestream organiseerden …nee dat zeker niet. Het was vooral mooi dat we dit soort bedrijven met succes aan onze portofolio mochten toevoegen.”

Werd er op cultureel gebied in het verleden gebruik gemaakt van livestream ?
“Op cultureel gebied …? Nee daar gebeurde op livestreamgebied helemaal niets bij ons. Niet zo gek ook want je kon het gewoon live bij ons op het podium aanschouwen.

Hebben jullie naast livestream nog meer initiatieven ondernomen?
“We hebben alles geprobeerd en echt heel veel is langs gekomen. Je kan het zo gek niet bedenken of het kwam wel langs uit onze eigen uitbundige, creatieve, dirty mind of andere initiatiefnemers die wilde plannen en ideeën opperden.”

Geef eens wat voorbeelden van initiatieven die jullie hebben ondernomen?
Erik met big smile: “Ik neem je graag even mee stroomopwaarts. We gingen al heel snel het contact aan met een bekende jonge kok met een groot aantal insta volger. We boden hem een uitbreiding op locatie van 80 couverts met dezelfde prijs als in zijn restaurant, waar op dat moment maar 33% bezetting mogelijk was. Maar hij durfde de stap niet te nemen helaas. Onze eigen chef Dennis Huwaë was druk met het opzetten van zijn thuisbezorging en kon het door ons voorgestelde theaterconcept er helaas ook niet bij hebben. Een groot ticketing bedrijf uit Duitsland toonde interesse in live streaming concerts maar durfde uiteindelijk der Knopf nicht durch zu hacken door de onzekerheid van verkoop tickets. Ik ga nog even door ok?

Een concept met alleen maar toetjes zag er toch op het laatste moment vanaf omdat de onzekerheid van de stap van provincieplaat, waar ze een wachtrij tot februari hebben, te groot en te veel risico met zich meebracht, een groot eventbureau uit Aalsmeer zag het helemaal zitten maar was na de bezichtiging ook verdwenen tussen de bloembollen, een verhuurder van kantoorplekken zag het helemaal zitten op 1,5 meter maar ging rekenen en hield geen 1,5 euro over, een musical ontwikkelaar wilde graag lange tijd de zaal gebruiken als repetitie ruimte.. geen valse noot daarna meer gehoord, een andere musical ontwikkelaar wilde daar een script lezing houden maar zaal was toch te klein, een diner concept van seks met je ex bleek na de generale repetitie dat 1,5 met niet ver genoeg van elkaar was. Daarna kregen we vanuit Amsterdam toestemming om een terras buiten te starten langs de gevel van ons gebouw in het centrum van Amsterdam. De grootste omzet kwam van ons zelf. Er was zelfs op de “drukste zondag” zoals dat werd omschreven door de media dat weekend, een omzet van exact zero euro(!!)

Ja echt waar! Of toch dan als een Instagram venue profileren, maar ja dan moeten er wel toeristen zijn. Of een darts toernooi organiseren met een XXXL fashion Dartsshirts catwalk. We en wel elke dag de plantjes in de Nes water geven, wandelingen maken over de lege Wallen en volhouden om nieuwe kansen te zien.

Op welk moment dacht je, hou maar op met ideeën te spuwen?
Van Wilsum: “Uiteindelijk was het ons in April wel duidelijk: we moesten het echt helemaal zelf doen en niet wachten op anderen, die misschien iets met ons wilden gaan ondernemen. Een mooie les. Het blijkt dat we zelf als geen ander de kansen zien en grijpen. En we hebben in korte tijd ons gehele pand getransformeerd naar een Livestream Venue met maar liefst zeven volledig geoutilleerde studio’s. We hebben de focus voor 100% geheel op livestream gezet en laten ons niet meer verder afleiden door ander soort initiatieven van wie dan ook. Maar zeg nooit, nooit hè….”

Hoe gaat het nu Erik?
“We hebben nu 4 maanden onze zeven studio’s fully operational en we halen weer een leuke omzet waar we zowaar huur bijna van kunnen betalen. We worden steeds beter gevonden en nu ook daar Nederlandse bedrijven en de waardering is enorm hoog. Klanten als SLAM!, Booking.com, ADE, Gemeente Amsterdam, Quakity Bookings, UVA, BNN/VARA, Oval Office, Coface, Red Light Jazz, Ronald Mc Donald Huis hebben reeds de weg naar onze Livestream Studios Amsterdam weten te vinden. Heel voorzichtig komt er dan ook weer een vrolijk kuiltje in de wangen en een blosje op de kaken van ons team."

"Maar wat hebben we dan ook lopen buffelen en knallen om ons te verdiepen en ons te her positioneren. Maar het gaat lukken en het is nu tijd voor de volgende stap en dat is dat we nu zelf ook livestream gaan produceren en creëren. December komt er aan en we komen binnen 2 weken met het tofste Kerst-/ Eindejaar livestream concept van Nederland dat voor ieder bedrijf op en top tailor-made wordt gemaakt. Mooie cliffhanger hè? “, glundert van Wilsum vol vernieuwde passie en het hem bekende enthousiasme.

Als slot de vraag: hoe gaat het met cultureel nu?
“De agenda was in maart vol, in april tot en met augustus leeg, in september weer helemaal vol en nu sinds een week is de agenda weer bijna helemaal leeg met uitzondering van Open BAC, een open podium dat al 45 jaar bestaat en nu zijn tentenkamp bij ons heeft opgeslagen en waar we heel trots op zijn, gebeurt er helemaal niets. Niet zo gek ook als je weet dat je maar met 30 man maximaal in de zaal mag en je ook geen kopje koffie, wijntje of biertje mag schenken. En dat nou juist wel mogelijk tijdens voorstellingen bij ons om dat op je eigen tafeltje te hebben en te kunnen gebruiken.”

"Maar nu eerst aan de slag om ons Kerst-/Eindejaar concept te voltooien want dat wordt echt een pareltje!” eindigt Erik van Wilsum positief, kijkend vanaf het podium de theaterzaal in.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Aaaaha! Bureau voor live communicatie

  Wij weten hoe we jouw collega’s, relaties en vakgenoten in de actiestand krijgen. Dat is de kracht van live...
 2. Bakx & Meijer Catering

  ‘’Met liefde onze opdrachtgevers ontzorgen door middel van creativiteit, ervaring en gastvrijheid. We zorgen samen...
 3. van der Maarel Eventstyling

  Van der Maarel Eventstyling verhuurt sfeer voor elk type event.
 4. RAI Amsterdam. De ideale plek voor uw evenement

  Een evenement, vergadering of congres bij RAI Amsterdam is nog leuker met een bezoek aan de stad Amsterdam. Amsterdam...
 5. Heman Verhuurservice

  Héman Horecaverhuur, het grootste assortiment voor elk evenement.

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners