Bijzonder: evenement wordt outdoor expositie en mag doorgaan

15-10-2020 - Het EK Zandsculpturen in Zandvoort gaat verder als outdoor Coronaproof expositie. Daardoor is het geen evenement meer en zijn bijvoorbeeld tijdsloten voor bezoekers niet meer noodzakelijk, het gaat immers om een expositie in de buitenlucht. Vanzelfsprekend is er een groot pakket crowd control maatregelen genomen om te zorgen dat er niet meer dan 4 mensen bij elkaar staan en er overal 1,5 meter afstand is.

EventBranche.nl dubbelcheckte bij organisator Marcel Elsjan of Wipper, directeur van de Zandacademie, of er geen tijdslot of reservering nodig is: 'Nee, een tijdslot is in dit geval niet nodig, want de kunstwerken staan in de openbare ruimte. Er zijn door het hele dorp looprichtingen aangegeven op stoepen en straten en er staan overal borden met de belangrijkste corona gedragsregels. Bovendien worden de kunstwerken uitgelicht in de namiddag, avond en nacht, hetgeen ook weer voor een extra spreiding van publiek zorgt. Er is veel aandacht besteed aan veiligheidsregels voor bezoek, zoals looprichtingen door het dorp en extra informatieborden met Corona-richtlijnen. Hiermee realiseert de organisatie een zo veilig mogelijke expositie en brengt tevens een stukje positiviteit terug in de openbare ruimte.'
 

Gert Jan Bluijs, wethouder Cultuur van de gemeente Zandvoort: “Ik ben blij dat er alsnog deze week wordt gewerkt aan de zandsculpturen. We kunnen wat dat betreft wel een opkikkertje gebruiken. Eindelijk weer iets vertrouwds. Dit geeft een extra impuls om ertegenaan te gaan en niet bij de pakken te gaan neerzitten”.

 

>> Kijk hier naar de live stream van de bouw van de zandsculpturen

Het idee is om de sculpturen tot het voorjaar van 2021 te exposeren: 'We krijgen nu redelijk wat persaandacht (regionaal maar ook nationaal via radio e.d.) maar zodra de regels versoepeld worden, gaan we nog een keer een landelijk perstraject uitzetten met verschillende activiteiten, onder andere rondleidingen en lesprogramma’s voor scholen. Normaal wordt het EK Zandsculpturen georganiseerd in juli en blijven de sculpturen staan tot eind december.'

De kunstenaars zijn inmiddels al dagen bezig met hun creaties en op zondag 18 oktober staan er weer 6 fraaie kunstwerken van circa 4 x 4 meter en 3 meter hoog. 'Gezien de afgekondigde maatregel van dinsdag 13 oktober dat evenementen vanaf heden niet meer zijn toegestaan, zijn de deelnemende kunstenaars unaniem bereid gevonden om door te gaan met hun kunstcreaties en het wedstrijdelement van het EK-evenement voor dit jaar los te laten. Door deze geste is en blijft het een succesvolle kunstexpositie in de openbare ruimte voor jong en oud, die al gedurende 10 jaar plaatsvindt in Zandvoort. Bovendien kan, bij een eventuele versoepeling van de maatregelen te zijner tijd, het publiek – en ook de horeca en andere ondernemers in Zandvoort - nog genieten van de kunstwerken, want ze blijven te bezichtigen tot 20 februari 2021. Het label “evenement” komt hiermee te vervallen en de kunstenaars gaan verder met het realiseren van een museale expositie in de openbare ruimte. Er zal op 18 oktober geen officiële jurering plaatsvinden en er is geen officiële bekendmaking van een nieuwe Europees Kampioen. Wel kan het publiek gedurende 4 maanden hun favoriete kunstwerk kiezen via verschillende media.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners