Bakx+%26+Meijer+over+lokaal+durven+ondernemen%2C+foodwaste+en+verwende+gasten
Nieuws

Bakx & Meijer over lokaal durven ondernemen, foodwaste en verwende gasten

Het zijn de smaakmakers van Utrecht, met een duurzaamheidsgehalte waar je u tegen zegt, kind aan huis bij grote eventlocaties mét een eigen voormalige gevangenis als proeftuin voor evenementen. Dat is in een notendop wat Bakx & Meijer Catering & Organisatie is, en waar het voor staat. De eventcateraar liegt er niet om; het draait allemaal om lokaal en duurzaam ondernemen met échte verhalen die kloppen. Kwalitatief hoogstaande catering met een robuuste en stoere touch. Thijs Bakx, oprichter en eigenaar, neemt ons mee in hoe het ooit begon. Het verhaal en de visie van een gepokt en gemazelde ondernemer.

Het produceren van grote evenementen kon hij na zijn studie Vrijetijdsmanagement al van zijn bucketlist vinken, toen hij uiteindelijk koos voor het najagen van zijn droom. Samen met Sebastiaan Meijer, die hij destijds al kende via zijn stage bij evenementenbureau Explorama, vonden ze in 2010 een pand om hun idee te realiseren. Iets op het snijvlak van horeca en evenementen. ‘We hebben een paar honderd euro in een potje gedaan, ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en voor we het wisten belde Studio 3 in Hilversum; of we een buffet konden bouwen voor 300 personen van Randstad. Uh..hoe dan? Door vallen en opstaan, heel hard werken en veel creativiteit hebben we ons staande weten te houden, begint Bakx.

Drie jaar na de start, in 2013, verliet Sebastiaan het bedrijf en ging Thijs alleen verder. ‘Ik kon alleen niet koken, maar heb wel jarenlang als producent gewerkt. Ik geloof wel dat ik weet waar mijn kracht ligt: ik snap wat gasten willen op een event. Andere cateraars denken meer vanuit eten en drinken, wij denken vanuit de gastbeleving. En daarbij; de directeur van KLM kan ook geen vliegtuig besturen, dus dan kan ik ook wel een cateringbedrijf runnen’, beredeneerde Bakx. Zo creëerde hij een poule van leuke mensen om zich heen, waarvan er inmiddels 20 op kantoor zitten. 

‘Waar ik al jarenlang van droom is een combinatie van horeca, retail en evenementen. Een plek waar je naartoe kunt om te shoppen, een biertje te drinken of écht goed uiteten gaat met aansluitend bijvoorbeeld een feest. Je niet op één ding richten maar mixen en matchen. En als je dan toch bezig bent; mét een multifunctionele black box voor events. Dat is die stip op de horizon.’

Duurzaamheidsgedachte met een écht verhaal
Door een creatief en gedreven team, met een passie voor eten en drinken, zijn twee van de drie pijlers inmiddels succesvol gerealiseerd. ‘We zijn altijd bezig, doen geen concessies en hebben van begin af aan al focus gehad op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Opdrachtgevers komen bij ons omdat het eten altijd van een bepaald niveau is, en we die duurzaamheidsgedachte doorvoeren. Biologisch eten en drinken, waarbij we constant keuzes maken. Van 100% composteerbare disposables, hergebruik van materialen tot biologische bieren en lokale sappen. Zo schenken we geen jus d’orange omdat de sinaasappelen uit Valencia komen, maar appelperensap die we inkopen bij het Utrechts Landschap. En onze koekjes komen uit de koekfabriek hier om de hoek. Nu is het een trend, maar heel eerlijk; wij waren er al lang mee bezig.’

‘Soms krijg ik de neiging om zelfs te zeggen dat we alleen nog in de provincie Utrecht willen werken. Ik zeg niet dat we het zo gaan doen, maar écht lokaal durven zijn, wordt wel steeds belangrijker bij ons. Net als het tegengaan van voedselverspilling. Probleem is echter dat het aanbod evenementen te groot is en genodigden zich pas lastminute afmelden, waardoor cateraars blijven zitten met een overschot aan eten. Kortom, gasten zijn te verwend geraakt en opdrachtgevers missen een stukje kennis over hoe no-show en waste kan worden voorkomen. Hier ligt echt een taak voor de branche.’

Hospitality vs. Catering
Typische kenmerken van Bakx & Meijer als eventcateraar zijn: stoer, robuust en eerlijk eten in de top van het middensegment. ‘Wat we zeggen maken we waar, daarmee trappen we wat open deuren in. Maar waar we nu mee bezig zijn is: wat ziet de gast als deze binnenkomt. We stappen af van de klassieke bar; gasten moeten zelf alles kunnen pakken, waarbij de medewerkers voor de bar staan. Partymanagers verruilen we voor meerdere gastheren. Want het zit zo: op een event staat netwerken en zaken doen centraal. Maar sta je met iemand te praten, dan moet je uiteindelijk naar de bar voor een glas wijn. Kom je terug, dan staat de desbetreffende persoon vaak alweer met iemand anders te praten. En dat wil je niet. De cateraar kan daarbij helpen; daarom gaan wij naar de gasten toe’, sluit Bakx vastbesloten af.

Wilt u meer weten over wat wij kunnen betekenen voor de invulling van uw evenement?
Bel ons dan op 030-6966121 of kijk op onze vernieuwde website www.bakxenmeijer.nl.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.