Alliantie+van+Evenementenbouwers%3A+onderzoek+de+besmettingen+op+festivals
Nieuws

Alliantie van Evenementenbouwers: onderzoek de besmettingen op festivals

Naar aanleiding van de berichtgeving rondom het Verknipt Festival in Utrecht heeft de Alliantie van Evenementenbouwers vooral veel vragen over wat er in dit specifieke geval is gebeurd. Wij roepen de politiek op niet te snel conclusies te trekken, niet te sturen op incidenten en vooral nader onderzoek te laten doen. De reactie komt na berichten over honderden besmettingen op twee festivals.

Met name het Verknipt Festival in Utrecht is met zo'n 1000 positief geteste bezoekers groot in het nieuws. Daarover zegt de Alliantie van Evenementenbouwers:

'Volgens de Gemeente Utrecht en de GGD heeft de organisatie alle protocollen zorgvuldig gevolgd. Zo is er onder andere streng gecontroleerd op QR-codes en ID-bewijzen, was er een gereguleerde in- en uitstroom, en was het dragen van een mondkapje in de pendelbussen verplicht. De organisatie werd door haar aanpak geprezen door de Gemeente en de GGD. Wij zitten dus met veel vragen over wat daar precies is gebeurd. Deze hoge besmettingscijfers staan haaks op de uitkomsten van de Fieldlab Evenementen, waar op 129.300 bezoekers 104 mogelijke besmettingen waren. En de cijfers stroken evenmin met vergelijkbare evenementen in hetzelfde weekend. Op het evenement Harmony of Hardcore bijvoorbeeld waren eveneens 10.000 bezoekers per dag aanwezig. Na afloop van dat festival lijken ongeveer 15 mensen besmet geraakt, een totaal ander cijfer dan bij het festival in Utrecht.'

Al besmet bij binnenkomst
De GGD Utrecht heeft aangegeven dat veel van de bezoekers van het Verknipt Festival die besmet zijn, het virus al bij zich droegen voordat ze op het festivalterrein waren. Bovendien vonden er op diverse plaatsen afterparty's plaats. Ook wijst de GGD naar de ruimte die Testen voor Toegang biedt tussen een test en het daadwerkelijk naar een evenement gaan (40 uur voor aanvang) in plaats van de 24 uur die als advies uit het Fieldlab Evenementen-programma is gekomen en nu wel is doorgevoerd. En het is niet bekend of het ‘Dansen met Janssen’-beleid van de overheid hier nog een rol speelde. De bekende ‘priknacht’ in de Jaarbeurs in Utrecht was bijvoorbeeld de avond voor dit festival, en de organisatie kon bij de controles van de QR-code niet vaststellen of iemand getest was of (bijvoorbeeld) een zeer recent gezette Janssen-prik had.

Wij roepen de politiek daarom op geen overhaaste conclusies te trekken, niet te sturen op incidenten, vooral nader onderzoek te laten doen en met de branche in gesprek te blijven over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Inmiddels is ook een tweede festival, Ploegendienst in Breda, in het nieuws waar ook honderden personen na afloop besmet bleken. 'Al weten we ook dat er mensen zijn geweest die na Ploegendienst naar de kroeg zijn geweest of van tevoren een feestje thuis hebben gehad, zodat je niet helemaal precies kunt weten waar ze het hebben opgelopen', aldus een woordvoerder van GGD West-Brabant op NU.nl.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.