29 september 2014

'Alleen wie meebeweegt en innoveert zal het redden'

Door Maartje Springer

Rubrieken

EVENEMENTENBUREAU - John den Hollander maakte het faillissement van The Entertainment Group, waaraan hij 14 maanden eerder zijn bedrijf had verkocht, van dichtbij mee. Den Hollander bleef overeind en maakte binnen 48 uur een doorstart. Als mede-eigenaar van o.a. Event Station in Mijdrecht heeft hij een duidelijke visie voor de toekomst van het full service bureau, dat op 1 oktober 5 jaar bestaat.


Van informatieve events naar interactieve beleving...
De afgelopen jaren is er volgens Den Hollander een verschuiving zichtbaar van informatieve evenementen naar belevingsevenmenten. Concepting en technische facilitaire support worden hierin steeds meer belangrijk. Door de constante ontwikkeling van innovatieve technieken, komt een bijzondere interactie tot stand waarbij de virtuele wereld de echte wereld aanvult. Voorbeeld hiervan is restaurant The Penthouse, gesitueerd op de hoogste verdieping van de Haagse Toren, waarbij met een speciale techniek de 27 ramen razendsnel veranderen in ondoorzichtige, projecteerbare objecten.

...meetbaar met 'big data...
'Een volgende trend die den Hollander als cruciaal beschouwt is datamining. 'Door gegevens te verzamelen en te analyseren kun je essentiële informatie selecteren. Zo zie je welke aspecten van het event echt aanslaan en kun je zelfs voorspellen wat voor follow-up er nodig is. Jongere generaties zijn gewend aan dit soort nieuwe vormen van transparantie maar opdrachtgevers weten vaak nog niet wat ze met datamining kunnen en investeren niet in een na-traject. Maar deze data-analyses zijn wel de toekomst', gelooft den Hollander.

...en verantwoord door duurzaam ondernemen.
De derde grote trend die steeds zichtbaarder wordt bij events is duurzaamheid. Groene locaties, biologische catering, composteerbaar wegwerpservies, slimme inzet van mensen en transport zijn allemaal zaken die bijdragen aan een duurzaam event. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat het echter om meer dan het milieu. Den Hollander vertelt; 'Het betekent ook dat je op een nieuwe manier met mensen samenwerkt. Wij adviseren onze klanten over het duurzaam maken van een evenement en proberen op die manier de voetafdruk van evenementen bij voorbaat te verkleinen.'

Het faillissement van TEG was een voorbode voor andere tijden. 'De evenementenbranche staat op een keerpunt. En niet in de laatste plaats door de economische recessie. Alleen wie meebeweegt en innoveert zal het redden in onze tak van sport. Maar met 25 jaar persoonlijke evenementengeschiedenis, kan ik misschien wel zeggen dat het beste nog gaat komen', aldus een blije den Hollander.