30 juni 2016

(2/2) Evenemententechniek: verlengstuk van bureaus, tips voor eventprofs

Door Maartje Springer

Rubrieken

EVENEMENTENTECHNIEK - Hoe is de markt van evenemententechniek veranderd door virtual reality, livestreaming, LED-schermen en drones? En is hierdoor een veranderende rol van de techniekspecialist merkbaar binnen het eventproces? MK2, Jacot Audiovisueel en Livetime Productions geven antwoord.

Olivier Monod de Froideville van Livetime Productions
Als technische productiebedrijf zien wij daar zeker een verandering in. Vroeger waren er niet eens bedrijven zoals het onze. Toen was de techniek ook gewoon een ondersteunend onderdeel van een event en niet meer dan dat. Inmiddels zit er zo veel techniek in de meeste events dat je ook van eventmanagers niet meer kan verwachten de juiste vakkennis te hebben om een goede uitvraag te doen of inhoudelijk te kunnen vergelijken. Het voordeel van het werken met een technisch producent wordt dus steeds groter. Niet alleen profiteer je mee van een groot netwerk van leveranciers en vaak de inkoop kracht van technisch producenten (wij doen immers meer dan 80 events per jaar, vaak met heel veel techniek en ook de grotere producties), maar vooral ook de vakkennis en kennis van de laatste ontwikkelingen. Omdat wij niet anders bezig zijn dan met techniek en faciliteiten weten wij altijd de laatste trends, ontwikkelingen, toepassingen en mogelijkheden uit de markt. Wij merken daarom dat naast de concerten, sportevenementen en publieksevenementen ook evenementenbureaus steeds vaker gebruik maken van onze kennis, creativiteit en expertise. Daarin laat een bureau dus een deel van het proces los en over aan de specialisten, waardoor zij zich kunnen focussen op de klant, de inhoud en andere zaken die minstens net zo belangrijk zijn. Door onze onafhankelijkheid voelen wij ons veel meer een verlengstuk van de bureaus en niet perse een leveranciers en zo ervaren de bureaus die met ons werken dat ook.

Mariëlle den Hertog van Jacot Audiovisueel
Eventmanagers nemen steeds vaker contact op met de techniekspecialist voor advies en om te sparren. De techniekspecialist wordt eerder in het gehele proces van organisatie betrokken wat weer kan bijdragen aan het vergroten van de kwaliteit van het evenement.

Yvon van den Broek van MK2
In de evenementenwereld is de opkomst van apps een hot item. De inzet van event apps verlengt en verlegt de aandacht: op voorhand al contact kunnen leggen met medebezoekers of een korte vragenlijst achteraf kunnen het verschil maken. Daarnaast verandert de rol van de techniekleverancier: er wordt verwacht dat men meedenkt, in het bezit is van de laatste nieuwe technieken en op de hoogte is van de werking van deze nieuwe technieken. Als een opdrachtgever geen rekening heeft gehouden met interactie of vernieuwing zien wij het als onze taak de organisatie daar op te wijzen en mee te denken in een juiste oplossing voor het event. Uiteindelijk willen we immers allemaal zorgen voor een zo succesvol mogelijk event. Voor de technici verandert de manier van werken. Waar we ons een paar jaar geleden alleen met licht, geluid en video bezighielden, komt er nu steeds meer ICT en netwerk om de hoek kijken. Training in dergelijke componenten is daarom van wezenlijk belang.

Wat zijn de belangrijkste tips voor eventmanagers?

Olivier Monod de Froideville van Livetime Productions
Ik geloof erg in specialisatie en de beste mensen op de beste plek. Eventmanagers zijn de spin in het web en weten van alles iets en houden daar grip op. Het zijn duizendpoten. Ik denk echter wel dat hoe groter, complexer, creatiever of technischer een event wordt hoe meer ruimte er is om daar onafhankelijke specialisten bij te zoeken. Zoek hier de juiste partners voor en betrek die al in je pitchfase. Dan heb je de kennis in huis om zonder alles aan te hoeven vragen al wel met een onderbouwd, getekend, getoetst ontwerp/plan te komen en kom je niet na het winnen van de pitch voor technische onmogelijkheden of budgettaire verrassingen te staan. Daarnaast haal je een heel groot stuk kennis en creativiteit in huis wat net dat verschil kan maken.

Mariëlle den Hartog van Jacot Audiovisueel
Schroom vooral niet om contact op te nemen als je vragen hebt over bepaalde vormen van evenemententechniek. Zoek een sparringpartner in de evenemententechniek, zo kan de techniek en kennis optimaal worden benut om zo het doel van het evenement te bereiken.

Yvon van den Broek van MK2
1. Betrek uw techniek leverancier tijdig, het liefst in de ontwerp/bedenk fase. Zo kunt u techniek integreren in het event.
2. Begin bij het begin: wat is de doelstelling van uw event?
3. Wat is de gewenste uitstraling en gevoel bij het event? Soms is ‘less is more’: een groter scherm is niet altijd een verbetering, soms kunnen meerdere kleine schermen met verschillende content de beleving verhogen en de aandacht vasthouden.
4. Evenementen en techniek veranderen niet, echter de toepassing en inzet van de techniek wel. De enige beperking die we hierbij zien is uw en onze creativiteit.
5. Onderschat de waarde van content niet, daar valt of staat een event mee. Denk hierbij aan het juiste beeldformaat, het tijdig aanleveren van content en het juiste bestandsformaat.