2016+wordt+het+jaar+van+de+nieuwe+realiteit
Nieuws

2016 wordt het jaar van de nieuwe realiteit

EVENEMENT EN REGELGEVING - Een nieuwe wet. Nieuwe regelgeving. Andere BTW-tarief. Het zorgt in de meeste gevallen in de eerste fase voor het schreeuwen om moord en brand. Lobbyen, krachten bundelen, aanpassen daar waar mogelijk, maar al snel komt dan de nieuwe realiteit. Welke wetten en regelgeving gaan eventjaar 2016 bepalen?


1. De werkkostenregeling
Op 1 januari 2015 werd de werkkostenregeling (WKR) officieel van kracht. Vanaf die datum heeft de regeling een grote invloed op de eventbranche. Die invloed gaat verder dan uitjes of feesten, maar heeft ook invloed op inhoudelijke interne evenementen met een feestelijke afsluiting. De WKR treft ons allemaal, maar hoeft zeker niet desastreus te zijn.

2. De Scholingsplicht voor werkgevers
Met ingang van 1 juli 2015 geldt voor alle werkgevers in Nederland een scholingsplicht. De vernieuwde Wet Werk & Zekerheid (WWZ) geeft werknemers recht op scholing en verplicht werkgevers om opleidingsmogelijkheden aan te bieden die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de functie of het breder inzetbaar maken op de arbeidsmarkt. Er is echter nog onduidelijkheid bij zowel ministerie als experts over wat er precies onder scholing wordt verstaan en hoe onze branche hierin kan bijdragen.

3. De Reisbureauregeling
De reisbureauregeling  is al vanaf 2012 van kracht. Net als de WKR bedacht om rompslomp te verminderen en er in dit geval voor te zorgen dat een reisbureau zich niet voor btw-doeleinden hoeft te registreren in elk land waar het reisbureau de prestaties levert aan de reiziger. De regeling geldt voor reizen binnen de Europese Unie. Misschien wel de regeling die het meest onduidelijk is, maar wel van grote invloed.

4. De Allergenenwetgeving
De nieuwe wetgeving, die in 2015 van kracht werd, breidt de plicht om informatie te geven over allergenen uit naar niet voorverpakte producten. Dit betekent in de praktijk dat naast de slager, de traiteur en de bakker ook de cateraar informatie moet verstrekken over de aanwezigheid van allergenen.

5. ZZP-ers en freelancers niet meer in vaste dienst
Zzp'ers werken momenteel met een VAR-verklaring van de Belastingdienst. Daarbinnen moet de ZZP-er aangeven dat hij of zij minimaal 3 werkgevers heeft. Het kabinet wil daar vanaf. Het bleek te makkelijk voor freelancers om 3 opdrachtgevers op te geven, maar in de praktijk bij slechts één van hen in verkapte vaste dienst te zijn. Tot dat deze regeling wordt afgeschaft is het dus lastig voor de Belastingdienst om te controleren of een ZZP-er dan wel freelancers bij slechts 1 opdrachtgever in dienst is. Iets dat op jaarbasis binnen de eventbranche veel gebeurt.

Meer weten over wat deze wetten en regelgeving voor gevolg hebben op de evenementenbranche in 2016? Dit kunt u teruglezen in de aankomende trendspecial van EventBranche. Ontvangt u nog geen magazine van EventBranche? Wordt dan nu lid en profiteer van nog veel meer voordelen!

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.