Arabisch pionieren
In Nederland groeit de behoefte aan plekken waar mensen verschillende culturen met elkaar kunnen vieren. Zo ontstonden de afgelopen jaren bijvoorbeeld ook het Nawafiz festival in TivoliVredenburg en dansfeesten zoals de Dabke Nights in clubs. Twintig jaar geleden was het SOUK Amsterdam Arabic Festival nog pionier.
‘We begonnen in 2005 vanuit de eenvoudige gedachte: Het Concertgebouw is van en voor iedereen, laten we ervoor zorgen dat ook de rijke Arabische muziekcultuur bij ons te horen is,’ licht Joris Nassenstein toe. Hij is artistiek leider en mede-oprichter van SOUK Amsterdam Arabic Festival. ’In de muzikale samenwerking tussen ons westerse symfonieorkest en de Arabische artiesten die bij ons te gast zijn is zoveel te ontdekken, voor ons als makers en voor het publiek. Dat is de kracht van SOUK: de nieuwsgierigheid naar het onbekende die ook Ibn Battuta, onze inspiratiebron voor deze editie, de wereld deed overreizen.'
Eerste kids-editie in teken van ontdekkingsreis
Dit jaar wordt voor het eerst een programma voor kinderen vanaf zes jaar en hun families georganiseerd: het SOUK KIDS - Mini Arabic Festival. 'Aangezien de gemeenschap en familie in de Arabische cultuur hoog in het vaandel staan, ontstond dit jaar de vraag naar een programma speciaal voor kinderen en hun families. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het goed is voor de gezondheid van kinderen dat zij zo vroeg mogelijk met rolmodellen van verschillende culturen in contact komen. Ook in de openbare omgeving, de buitenwereld, niet alleen achter de voordeur,' legt SOUK-bestuurslid Firdaouss Boutkourt uit.
Het Concertgebouw in Amsterdam verandert voor de zevende keer een weekend lang in een levendige Arabische souk, met muziek, dans, poëzie en smaken uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In de foyers zorgen Amsterdams-Arabische ondernemers en artiesten voor de pre- en afterparty’s, waarmee SOUK al twintig jaar een culturele brug slaat tussen werelden.