15 jaar IDEA: een ode aan de onophoudelijke strijd...

10-10-2018 - Ze zullen het zelf nooit hardop zeggen, maar het is gewoon een strijd. Een keiharde slopende strijd van jaren. 15 jaar om precies te zijn. Twee stappen naar voren, eentje terug en weer twee naar voren. En steeds weer is de strijd een ander. IDEA bestaat 15 jaar en dat vraagt om een ode.

Moeten we nu wel of niet samengaan met andere brancheorganisaties? Hoe moeten onze bureaus zich noemen? Wel of geen keurmerk zijn? Hoe komen we op beslissingsniveau binnen bij opdrachtgevende bedrijven? Moeten we wel of niet in bed met de club van opdrachtgevers? Wel of geen column in EventBranche Magazine? Vraagstukken, ieder keer weer. Echt geloof ons: ze voeren een strijd. Voor hun leden, voor u, voor ons. En daarom hebben we dit keer maar gewoon besloten: wel of geen column? Nee, nu even geen strijd. Dit keer vullen wij de IDEA-column. Als ode aan de continue strijd.

 

15 jaar IDEA:

Een onophoudelijke strijd

 

Beste IDEA-bestuursleden, voorzitters en leden van de afgelopen 15 jaar,

Ooit liep ik als student stage bij het ANP op de economie-redactie. Daar was een eenvoudig overzichtsmapje: was er nieuws in een bepaalde sector, dan stond daar het nummer van de voorzitter van dé branchevereniging van die betreffende branche. Ik heb nooit bij de e van eventmarketing of live communicatie branche hoeven kijken, maar het was 2001 dus ik denk niet dat er een nummer in stond. Als er al iets in had gestaan, dan waren het waarschijnlijk 6 nummers geweest, van iedere eventorganisatie eentje…

 

Nauta, Kruitwagen en Van Praag
Ooit. Op de beurs evenement mocht ik er tussen zitten. De branchevoorzitters bij elkaar op de bank, achter de FZ.nl-stand. Gaan we samen? Komt er iets overkoepelends? Bram Nauta was destijds de IDEA-voorzitter, altijd geruggesteund door directeur Leon Kruitwagen. Namens VECTA zat Chiel van Praag aan. Ik dacht alleen maar: ledenbelangen aan de kant, de branche is grootser en belangrijker. Er moet één aanspreekpunt zijn. Nu, zie ik vooral hoe je ook los van elkaar kunt leven en functioneren en rest alleen respect voor alle inzet.

 

Keurmerk?
Ooit sprak ik met Gerben Plasmeijer en Christine van Dalen. Los van elkaar, hetzelfde gesprek. Wel of geen keurmerk? En ben je er nou wel of niet voor de hele branche, of voor je leden? In de periode van Gerben leverde dat nog een bijzonder voorval op: IDEA deed onderzoek naar de salarissen bij bureaus. Bijna alle leden werkten mee, goed onderzoek, heldere uitkomsten, ik mocht publiceren…NEE, stop, toch niet, de uitkomsten waren voor de leden.

 

Op naar de CEO's
Ooit, niet zo heel lang geleden, een paar maanden, zat huidige voorzitter Eva aan bij de Gouden Giraffe jury-evaluatie. Ze genoot zichtbaar van de bevlogenheid van de juryleden en mijn collega’s van EventBranche.nl. En bam, ze gooide meteen een paar goede ideeën en kritieken op tafel en vertelde hoe de leden van IDEA er tegenaan kijken en dat ook zij heel erg bezig zijn om de enorme groep potentiele opdrachtgevers te bereiken. De marketeers, de communicatieprofessionals of liever nog de CEO’s.

En nu bestaan ze 15 jaar. Die bestuursvrijwilligers die voor hun bureaus opkomen, voor hun branche, maar bovenal voor de positie van events en live binnen de wereld van marketing en communicatie. En kijk toch eens wat ze, samen met andere brancheorganisaties (!), voor elkaar hebben geboxt. De strijd is bijna gewonnen, uitdagingen en kansen liggen op de loer. En ook die zullen ze niet ontwijken, op naar de volgende 15 jaar IDEA en hun strijd, die ze voeren voor u en mij.

Namens het EventBranche.nl-team en hopelijk alle branchegenoten,

Sjoerd Weikamp

PS welk bestuur er ook zit: houd de traditie in ere dat tijdens het bestuursuitje er altijd 1 foto uitlekt in mijn WhatsApp. Bij het 30-jarig bestaan zal ik ze publiceren…allemaal….

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. XSAGA

  XSAGA is een concept- en productiebureau op het gebied van live-communicatie, evenementen en activaties.
 2. Lindhout Events

  Lindhout Events wordt gekenmerkt door jarenlange ervaring in de evenementenbranche. Wij zijn snel, accuraat en hebben...
 3. Switzerland Convention & Incentive Bureau

  Zwitserland is een uitstekende bestemming voor meetings, incentives, congressen of evenementen.
 4. KNVB Campus

  De gloednieuwe KNVB Campus is dé plek waar onze nationale selecties trainen en waar trainers worden opgeleid
 5. Artishock Events & Marketing

  Slingers ophangen kan iedereen, Artishock houdt zich bezig met het ontwikkelen van evenementen die (of dit nu voor...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners