11 redenen waarom eventplanners en eventmanagers verliefd zijn op hun baan

09-01-2018 - EVENTMANAGER EVENTPLANNER - Het vak van eventprofessional en eventmanager is niet voor iedereen weggelegd. Voor zij die tot het gilde van eventmanagers behoren, is het vaak wel een beroep voor het leven. In dit artikel 11 van de vele redenen waarom eventplanners en eventmanagers hun baan zo lief hebben en trots zijn op wat ze doen.

Eventprofs zijn een gepassioneerde en veerkrachtige groep mensen die vaak gedijen onder de druk van het werk. Natuurlijk kunnen eventplanners soms een haatliefde-relatie hebben met evenementen, maar vele van hen dromen er nooit van om in een andere baan of sector werkzaam te zijn. Dus laten we ons focussen op het positieve en uitleggen waarom we graag doen wat we doen en waarom we er trots op zijn ons eventplanners of eventmanagers te mogen noemen.

 • Variatie

Op één dag kun je gerust bezig zijn geweest met het checken van de locatie, het bijwonen van een demonstratie  van een nieuwe techtool, een meeting met een klant of bureau hebben en op diezelfde dag nog gebrainstormd hebben over een nieuwe evenement. Geen twee evenementen zijn hetzelfde en omdat je waarschijnlijk meerdere eventprojecten tegelijkertijd in de lucht houdt, bestaat er niet zo iets als een gemiddelde eventdag. Zelfs bij een dagje administratie achter je bureau zal een eventplanner waarschijnlijk verschillende rollen moeten spelen. Varieteit is dat wat het leven boeiend maakt en eventplanning is dat zeker. Er is geen tijd voor saaiheid in de snel bewegende wereld van eventmarketing en live communicatie.

 • Mensen

Of eventplanners nou zo worden geboren of zo worden, je moet een bepaald soort individu zijn om een succesvolle eventmanager te kunnen zijn. Over het algemeen kun je zeggen dat eventprofs hele leuke en boeiende mensen zijn, die zich aangetrokken voelen tot het werk en het vakgebied van anderen. Om de beste resultaten te behalen, is het zaak om tot een zogeheten eventdreamteam te komen.

Een dergelijk dreamteam zorgt ervoor dat de snelle wereld van events minder stressvol aanvoelt omdat jet het werk kunt delen. Je kunt samen tot de beste ideeen komen en slechte ideeen afschieten en samenwerken als het nodig is om problemen op te lossen. Samen vind je snel de beste oplossing. Je beleeft de successen ook echt als een team. Je raakt snel gehecht aan elkaar, drinkt samen een borrel en neemt alles als team: winst en verlies.

 • Reizen

Eventplanning kan er voor zorgen dat je de hele wereld overreist. Van een evenement in je eigen stad, of een evenement in een ander land, je komt steeds weer op spannende en interessante locaties en bestemmingen. Ongeacht welke bestemming, reizen in stijl, betekent reizen als een eventprof! Een werkvakantie. Op de bestemming moet je natuurlijk tijdens je verkenningswerk wel even alle interessante plekken bezoeken...

 • Onderhandelen

Onderhandelen is wellicht niet het eerste waar je aan denkt om uit te leggen waarom het vak van eventmanager nou zo'n droombaan is, maar het kan voor heerlijk adrenaline zorgen. Zeker als het je lukt om er uit te halen wat je wilt. Een echte onderhandelingsninja in de eventbranche kan er voor zorgen dat je meer krijgt dan waar je om vroeg, terwijl de andere partij dat niet eens in de gaten heeft. Dus iedereen is blij....Maar het gaat natuurlijk niet altijd om geld.Kamer upgrades in het hotel, nog betere WiFi, technische middelen, cateirng of andere upgrades kun je met goed onderhandelen binnen je oorspronkelijke budget krijgen. Die kleine winsten, geven je het gevoel dat je echt trots bent op jezelf als eventprof.

 • De wensen van mensen inlossen

Een droom evenement neerzetten en alle gasten blij maken is het echte trotse moment waar het om gaat in het leven van een eventmanager. En dat na al die uitdagingen die je onderweg hebt geslecht. En dan toch wordt het event zoals het plaatje dat je ooit visualiseerde en voor ogen had. De wensen van opdrachtgevers, van het bedrijf dat het evenement organiseert, begrijpen en uiteindelijk zo uitvoeren dat het de wensen inlost, kan uitdagend zijn, maar ook zeer bevredigend en zorgt voor grote loyaliteit.

 • Geavanceerde technologie

De eventindustrie is innovatief en veel bezoekers en gasten willen echt verwonderd worden. Ze willen een WOW-moment bijvoorbeeld door het gebruik van de allerlaatste technologische mogelijkheden. Als eventplanner mag je werken met de laatste, spannende eventtechnologie en zelfs met virtual reality, drones, 360 graden camera's etc. 

Als eventmanager kijk je naar de toekomst en probeer je de technologie eigenlijk voor te blijven om zo te kunnen inspringen en de gasten te geven wat ze willen zien: WOW. Of het nou een kamer boeken in het hotel van de toekomst, anticiperen op technologische trends of concepten bedenken voor evententertainment om de bezoekersbeleving een boost te geven. Technologie inzetten om de gast iets te geven wat ze nog nooit gezien hebben. Geef ze de WOW-factor!

En de technologie is niet alleen voor de bezoekers, sommige techtools zijn ontworpen om het leven van de eventplanner makkelijker te maken en gestroomlijnder.

 • Creativiteit

Een idee omzetten in realiteit, je creatieve visie ontwikkelen en ontdekken, van concept naar uitvoering, dat kan als eventplanner. Zij die zich creatief kunnen uitdrukken hebben een prettiger leven en hebben vaak een meer gebalanceerd leven, dus als eventplanner krijg je het beste van beide werelden. Plus, je kunt jouw eigen creatieve talenten en ideeen tentoonspreiden om anderen te inspireren. Dat kan niet iedereen zeggen over hun eigen baan.

>> Lees ook: 10 stappen om tot een creatief evenement te komen
 

 • Flexibiliteit

Ok, het zijn soms heel veel uren en ook nog eens op hele bijzndere tijden, toch zit er een soort flexibiliteit in eventplanning. Het is gebaseerd op een compleet project en je kunt jouw werk eigenlijk overal verrichten. Zij die in de vroege ochtend of op de late avond willen werken, doen dat gewoon. Of als je familieverplichtingen hebt, dan kies je gewoon je eigen schema. Dat betekent niet dat geen lange dagen zijn, of dat het werk niet erg veel eisend is, maar je eigen deadlines managen is een belangrijk onderdeel van het werk als eventmanager. 

 • Uitdagingen

De eventbranche is altijd en snel in beweging, competitief en kent een hoge werkdruk, waarin veel #proudeventprofs zich prima in thuis voelen. Er zijn heel veel uitdagingen die moeten worden overwonnen, zoals korte leadtijden, krimpende budgetten, maar dat zorgt alleen maar weer voor nieuwe en innovatieve oplossingen voor ons werk. Originele ideeen kunnen het fundament zijn voor groot eventsucces en geven ons zelfs een nog trotser gevoel.

Eventplanning en eventmanagement kan erg uitdagend zijn zeker als er gewerkt moet worden tijdens onvoorziene omstandigheden, lastige personen, obstakels in alle vormen of wanneer er nog meer tickets verkocht moeten worden. Het zijn juist deze uitdagingen die eventplanning zo spannend maken. Die ons scherp houden en waardoor we echt verknocht en verliefd zijn op onze baan. Zeker als het ons de kans geeft om te exceleren en te laten zien dat we succesvolle eventprofs zijn.

 • Erkenning

Het zal niet de belangrijkste reden zijn om eventplanner te zijn, maar het is altijd prettig dat het harde werk wordt beloond en voor erkenning zorgt. Dat kan een simpel bedankje zijn, lovende feedback, een referentie of review of een klein cadeautje van dank. Die erkenning kan de perfecte motivatie zijn tijdens de lange, soms eenzame uren. Erkenning zorgt ook voor nieuwe business en dus een boost voor je eventcarriere met nog meer boeiende eventprojecten. Het kan ook prettig zijn om erkenning te krijgen van derden voor dat wat je doet, om je daardoor te realiseren dat velen jaloers zijn op jouw werk als eventprof.

 • Resultaat gedreven

Er is geen mooier gevoel dan het resultaat aanschouwen na dagen, weken, of zelfs maanden van hard werken. Je krijgt op de dag zelf een prachtige blik op je eigen evenement en ook al ben je over het algemeen achter de schermen aan het werk, is er niets zo mooi om heel even de tijd te nemen om de atmosfeer tot je te nemen. Je ziet als eerste hoe de gasten reageren op jouw concepten en de onderdelen in dat concept. Wat wel of misschien niet werkt en hoe je dat in de toekomst kunt verbeteren, zie je live bij jouw gasten. Misschien is dat wel de reden dat eventplanning zo verslavend is.

Conclusie

Er zijn veel redenen waarom eventplanners en eventmanagers trots en zelfs verliefd zijn op hun baan. Sommige redenen zijn persoonlijk en hebben betrekken op de mensen waar mee wordt samengewerkt, de soorten evenementen of juist de obstakels die overwonnen moeten worden, terwijl andere eventplanners er gewoon van houden om in alle flexibiliteit en logistieke uitdagingen het voor elkaar te krijgen. Los van de redenen, je moet ook echt wel een speciaal type mens zijn om succesvol te kunnen zijn als eventplanner, het is niet moeilijk om te begrijpen waarom zo velen van hun eventbaan houden.

11 Reasons Event Planners Love Their Job first appeared on EventMB


 

 

EventBranche.nl is trots onderdeel van het EventMB-netwerk

2 Reacties

Klopt !
Elly @ 09-01-2018 16:28 uur
En wat te denken van:

L O L !!!!
Roger Schreurs @ 09-01-2018 16:41 uur
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. United

  United levert (inter)nationale diensten op het gebied van evenementen, televisie-en multimediaproducties.
 2. Lindhout Events

  Lindhout Events wordt gekenmerkt door jarenlange ervaring in de evenementenbranche. Wij zijn snel, accuraat en hebben...
 3. D&B Eventmarketing

  D&B Eventmarketing helpt organisaties hun dromen en ambities te realiseren.
 4. Artishock Events & Marketing

  Slingers ophangen kan iedereen, Artishock houdt zich bezig met het ontwikkelen van evenementen die (of dit nu voor...
 5. Effectivents

  Effectivents verzorgt een verkorte opleiding eventmanagement en diverse trainingen en cursussen in eventmanagement...

EventBranche supporting partners

 

EventBranche preferred partners